Amaretti - ciasteczka z gorzkich migdałów przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Amaretti – ciasteczka z gorzkich migdałów
Amaretti - włoskie ciasteczka z gorzkich migdałów

Słodkie, choć jednocześnie gorzkawe w smaku amaretti to włoskie ciasteczka z gorzkich migdałów, dzięki którym otrzymały swoją nazwę. „Amaro” to po włosku „gorzki”, a smak tych drobnych ciastek przypomina oczywiście likier amaretto. We Włoszech przygotowuje się je według różnych receptur. Są nieduże i delikatnie popękane z wierzchu. Idealnie komponują się z porannym espresso! Zobaczcie przepis jak zrobić amaretti – makaroniki włoskie migdałowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

W najprostszy sposób, po upieczeniu i wystudzeniu, po prostu serwuje się je jako słodką przekąskę, np. do pysznej włoskiej kawy. Można też przekładać je kremami i pastami, zwłaszcza z takimi mniej słodkimi, bo same ciasteczka zawierają dużo cukru. Są malutkie i pozornie może się wydawać, że nie zjadamy w nich dużo kalorii. Ale to jednak bardzo kaloryczne ciastka, zwłaszcza gdy człowiek się zapomni i zje ich kilkanaście sztuk ;).

Zobacz też
Szarlotka amerykańska - apple pie

Makaroniki amaretti z migdałów
Makaroniki amaretti z migdałów

Przepis na amaretti

Istnieje wiele receptur, które zakładają np. ubijanie białek, a dopiero potem dodawanie zmielonych migdałów i cukru. Taką masę przekłada się potem do rękawa cukierniczego. Za jego pomocą wyciska się nieduże porcje ciasta na blachę nasmarowaną masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Z kolei moje ciasteczka z pewnością przypadną do gustu początkującym. Nie wymagają ubijania piany z białek ani rękawa cukierniczego. Można ulepić je ręcznie. Wyrastają bez mąki i bez proszku do pieczenia, są w 100% bezglutenowe.

Amaretti - włoskie ciasteczka z gorzkich migdałów

Amaretti

Amaretti - włoskie ciasteczka z gorzkich migdałów pieczone bez dodatku mąki.
5 od 3 votes
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 50 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: amaretti, ciasteczka z gorzkich migdałów
Liczba porcji: 50 sztuk
Kalorie: 39kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1,5 szklanki migdałów (blanszowane, obrane, lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 3 łyżeczki gorzkich migdałów (pestek moreli) (blanszowane, obrane, lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce; można zastąpić 1,5 łyżeczki likieru amaretto lub ekstraktu z migdałów)
  • 2 szklanki cukru pudru (+ dodatkowy do posypania ciasteczek)
  • 2 białka

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie migdały mielę w blenderze do konsystencji mąki migdałowej.
  • Mieszam zmielone migdały z jednym białkiem i połową cukru pudru. Następnie dodaję drugie białko i pozostały cukier puder.
  • Ugniatam ciasto dłońmi do uzyskania gładkiej masy.
  • Nastawiam piekarnik na 230 °C (góra+dół).
  • Z masy formuję wałeczki o średnicy ok. 1 cm. Każdy z nich kroję na plasterki o grubości 1 cm.
  • Układam plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy delikatnie spłaszczam palcem. Zachowuję odstępy ok. 2 cm pomiędzy każdą porcją, bo ciasteczka mocno wyrosną.
  • Wierzch ciasteczek posypuję cukrem pudrem.
  • Wstawiam blaszkę do piekarnika i piekę przez ok. 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 39kcal (2%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Fat: 1g (2%) | Sód: 2mg | Potas: 24mg (1%) | Cukier: 4g (4%) | Wapń: 9mg (1%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Amaretti - przepis
Amaretti – przepis
Makaroniki amaretti
Makaroniki amaretti
Zobacz komentarze (1)
  • Sama masa bardzo smaczna, ale temperatura i czas pieczenia to chyba jakaś pomyłka! Jedna blacha zmarnowana, bo po 5 minutach ciastka zaczęły się przypalać! Przy drugiej porcji zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni i nie spuszczalam ciastek z okna. Po ok 15 minutach były gotowe. Bardzo dobre do popołudniowej kawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom