Amaretti - ciasteczka z gorzkich migdałów przepis | Dorota Kamińska

Amaretti – ciasteczka z gorzkich migdałów

Amaretti - włoskie ciasteczka z gorzkich migdałów

Słodkie, choć jednocześnie gorzkawe w smaku amaretti to włoskie ciasteczka z gorzkich migdałów, dzięki którym otrzymały swoją nazwę. „Amaro” to po włosku „gorzki”, a smak tych drobnych ciastek przypomina oczywiście likier amaretto. We Włoszech przygotowuje się je według różnych receptur. Są nieduże i delikatnie popękane z wierzchu. Idealnie komponują się z porannym espresso! Zobaczcie przepis jak zrobić amaretti – makaroniki włoskie migdałowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

W najprostszy sposób, po upieczeniu i wystudzeniu, po prostu serwuje się je jako słodką przekąskę, np. do pysznej włoskiej kawy. Można też przekładać je kremami i pastami, zwłaszcza z takimi mniej słodkimi, bo same ciasteczka zawierają dużo cukru. Są malutkie i pozornie może się wydawać, że nie zjadamy w nich dużo kalorii. Ale to jednak bardzo kaloryczne ciastka, zwłaszcza gdy człowiek się zapomni i zje ich kilkanaście sztuk ;).

Makaroniki amaretti z migdałów
Makaroniki amaretti z migdałów

Przepis na amaretti

Istnieje wiele receptur, które zakładają np. ubijanie białek, a dopiero potem dodawanie zmielonych migdałów i cukru. Taką masę przekłada się potem do rękawa cukierniczego. Za jego pomocą wyciska się nieduże porcje ciasta na blachę nasmarowaną masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Z kolei moje ciasteczka z pewnością przypadną do gustu początkującym. Nie wymagają ubijania piany z białek ani rękawa cukierniczego. Można ulepić je ręcznie. Wyrastają bez mąki i bez proszku do pieczenia, są w 100% bezglutenowe.

Amaretti - włoskie ciasteczka z gorzkich migdałów

Amaretti

Amaretti - włoskie ciasteczka z gorzkich migdałów pieczone bez dodatku mąki.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 50 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: amaretti, ciasteczka z gorzkich migdałów
Liczba porcji: 50 sztuk
Kalorie: 39kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1,5 szklanki migdałów (blanszowane, obrane, lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 3 łyżeczki gorzkich migdałów (pestek moreli) (blanszowane, obrane, lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce; można zastąpić 1,5 łyżeczki likieru amaretto lub ekstraktu z migdałów)
  • 2 szklanki cukru pudru (+ dodatkowy do posypania ciasteczek)
  • 2 białka

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie migdały mielę w blenderze do konsystencji mąki migdałowej.
  • Mieszam zmielone migdały z jednym białkiem i połową cukru pudru. Następnie dodaję drugie białko i pozostały cukier puder.
  • Ugniatam ciasto dłońmi do uzyskania gładkiej masy.
  • Nastawiam piekarnik na 230 °C (góra+dół).
  • Z masy formuję wałeczki o średnicy ok. 1 cm. Każdy z nich kroję na plasterki o grubości 1 cm.
  • Układam plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy delikatnie spłaszczam palcem. Zachowuję odstępy ok. 2 cm pomiędzy każdą porcją, bo ciasteczka mocno wyrosną.
  • Wierzch ciasteczek posypuję cukrem pudrem.
  • Wstawiam blaszkę do piekarnika i piekę przez ok. 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 39kcal | Carbohydrates: 5g (2%) | Fat: 1g (2%) | Sodium: 2mg | Potassium: 24mg (1%) | Sugar: 4g | Calcium: 0.9% | Iron: 0.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Amaretti - przepis
Amaretti – przepis
Makaroniki amaretti
Makaroniki amaretti
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)