Zrazy wołowe przepis | Dorota Kamińska

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Wiele przepisów na zrazy wołowe istnieje w kuchni polskiej i co dom, to inna metoda ich przygotowywania. Śledząc stare receptury, znalazłam sporo sposobów jak zrobić zrazy wołowe i chciałam postawić na taki, który będzie nawiązywał do klasyki, ale jednocześnie trochę go unowocześnić. Jak myślicie, udało mi się?

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni polskiej

Na zrazy wołowe potrzeba odpowiedniej wołowiny, która da się pokroić w kotlety o szerokości ok. 1,5 cm, w poprzek włókien. Można wykorzystać pierwszą krzyżową, zrazową dolną lub udziec i roztłuc pokrojone mięso. To podstawa do ich zrobienia. Sprawdźcie, czy w okolicznych sklepach znajdzie się odpowiednie mięso. Może się okazać, że trzeba będzie sprowadzić.

Zrazy wołowe w kuchni polskiej

W kuchni polskiej przygotowuje się zrazy wołowe zawijane lub bite, obsmażane szybko do lekkiego zrumienienia i duszone we własnym sosie. Dodaje się też do niego opcjonalnie inne składniki: śmietanę, warzywa, sos pomidorowy, grzyby. W wersji zawijanej wołowinę przekłada się słoniną lub boczkiem. Na Śląsku takie zrazy zawijane z musztardą, boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem nazywa się roladą śląską.

Jak zrobić zrazy wołowe

Do ich przygotowania potrzeba sporo czasu, a najdłużej obróbka termiczna potrwa, gdy na zrazy wołowe wykorzystacie mięso z części odpowiedzialnych za ruch, np. udźca. Odpowiednio długo duszone lub pieczone (bo można umieścić je w naczyniu żaroodpornym i zapiekać), zmięknie i stanie się soczyste. Warto zapamiętać tę zasadę, bo czasami wołowina potrzebuje dwóch, a nawet i trzech godzin. W przeciwieństwie np. do delikatnej polędwicy, która, trzymana w wysokiej temperaturze zbyt długo, staje się twarda jak podeszwa.

Zrazy wołowe
Zrazy wołowe zawijane

Kiszona papryka w środku zamiast kiszonych ogórków. Będzie dodatkowy kolor, a smak bardzo zbliżony. A w sosie obowiązkowo czerwone wino. Uwielbiam dodawać je do wołowiny i Wam też gorąco polecam!

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe zawijane, przygotowane z dodatkiem boczku, kiszonej papryki i sosem pomidorowo-grzybowym, serwowane z gotowaną kaszą lub kluskami i surówką z warzyw.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 2 hours 15 minutes
Razem: 2 hours 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: zrazy wołowe, zrazy zawijane
Liczba porcji: 6 sztuk
Kalorie: 500kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 750 g wołowiny bez kości (np. pierwsza krzyżowa, zrazowa dolna lub udziec; pokrojona w kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm w poprzek włókien)
  • 4-6 plastrów boczku (wędzony)
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • kilka łyżek musztardy
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1 papryka kiszona (można też wykorzystać 2 ogórki kiszone)
  • kilka łyżek masła klarowanego, oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek extra vergine (do smażenia)

Sos

  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego, wywaru warzywnego lub wody
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego 100%
  • 1 garść grzybów suszonych (opcjonalnie; namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, odciśnięte, pokrojone w cienkie paski lub kostkę)

Do doprawienia

  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mięso tłukę za pomocą tłuczka, doprawiam pieprzem i smaruję z jednej strony musztardą. Odstawiam do schłodzenia na min. 1 godzinę (najlepiej na całą noc).
  • Boczek rozbijam za pomocą tłuczka.
  • Układam mięso na deseczce musztardą do góry, a na wierzchu kładę boczek.
    Alternatywnie można, przed smarowaniem musztardą, roztłuc wołowinę razem z boczkiem i smarować taki roztłuczony zestaw - ułatwi to późniejsze zawijanie zrazów.
  • Posypuję całość cebulą, a na brzegu, od którego rozpocznę zawijanie zrazów, układam 1-2 kawałki kiszonej papryki.
  • Zawijam mięso w roladki i ściśle zawiązuję grubymi nitkami (bawełnianą lub silikonową) i/lub spinam wykałaczkami.
  • W wyższym garnku obsmażam oprószone mąką roladki ze wszystkich stron, łącznie przez ok. 5 minut, na średnim ogniu, na niedużej ilości klarowanego masła lub oleju, dokładnie i ze wszystkich stron, aż do zrumienienia.
  • Zmniejszam ogień do minimum, zalewam zrazy winem i wywarem, dodaję szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i pieprz.
  • Gotuję pod przykryciem, żeby sos delikatnie pyrkał, przez ok. 1,5-2 godziny.
    Alternatywnie można piec zrazy wołowe w wyższej brytfance z pokrywką, zalane sosem z dodatkami, przez ok. 1,5 godziny, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  • Na ostatnich 15 minut gotowania dodaję przecier pomidorowy i grzyby, a po zdjęciu potrawy z ognia zagęszczam sos zasmażką z mąki i masła (mąka delikatnie zrumieniona na suchej patelni, następnie zasmażona) lub 2-4 łyżkami jogurtu naturalnego (do zimnego jogurtu dodaję trochę sosu, mieszam całość i przelewam do garnka z sosem).
  • Gotowe zrazy zaserwowałam z ugotowanymi kluskami śląskimi i surówką, ale klasycznie powinno podać się je z gotowaną kaszą lub ziemniakami czy puree.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Calories: 500kcal (25%) | Carbohydrates: 13g (4%) | Protein: 29g (58%) | Fat: 34g (52%) | Saturated Fat: 16g (100%) | Cholesterol: 111mg (37%) | Sodium: 527mg (23%) | Potassium: 588mg (17%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 2g (2%) | Vitamin A: 250IU (5%) | Vitamin C: 9.3mg (11%) | Calcium: 37mg (4%) | Iron: 3mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zrazy wołowe to doskonała potrawa do szybkiego odgrzania i zaserwowania, dlatego często pojawiają się na świątecznych stołach. Można przygotować je dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem. Świetnie sprawdzą się z dodatkiem klusek lub ziemniaków podanych w innej formie. Dajcie znać, co znajdzie się obok nich na Waszych talerzach!

Zrazy wołowe
Zrazy wołowe

Smakują Wam takie mięsne potrawy? Jak wrażenia po zjedzeniu zrazów? Czekam niecierpliwie na Wasze komentarze!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Takiego przepisu właśnie szukałam, ze szczegółowym opisem. Nieczęsto robię takie potrawy i czasem nie wiem (dla niektórych osób – podstawowych) rzeczy. Dlatego dzięki za ten opis, bo zrazy wołowe chodzą za mną od dłuższego czasu, ale obawiałam się, czy dam sobie z nimi radę:P

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)