Tarta Tatin - odwracana tarta z jabłkami przepis | Dorota Kamińska

Tarta Tatin – odwracana tarta z jabłkami

Tarta Tatin

Uważa się, że tarta Tatin powstała jako dzieło przypadku. Jedna z dwóch sióstr Tatin w roztargnieniu wstawiła do pieca formę z jabłkami i zapomniała o wcześniejszym wyłożeniu jej kruchym ciastem. Gdy poczuła zapach karmelizującego się cukru, po prostu przykryła całość ciastem i dopiekła. Potem odwróciła i w ten sposób po raz pierwszy światło dzienne ujrzał ten smaczny i prosty do zrobienia, znany dziś na całym świecie wypiek.

5 od 1 osoby
Tarta Tatin
Tarta Tatin
Danie: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: odwracana tarta z jabłkami, tarta tatin
Liczba porcji: 8
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Owoce
  • 6 jabłek (twarde i soczyste, słodkie; obrane, bez ogryzków; każde przekrojone na pół lub na 6 kawałków)
  • 1 cytryna (tylko wyciśnięty sok)
  • szklanki cukru
  • 6 łyżek masła (ok. 80 g)
Kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki (pszenna tortowa wymieszana „pół na pół” z krupczatką lub orkiszowa, albo razowa)
  • 100 g masła (schłodzone, pokrojone w niedużą kostkę)
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Tarta Tatin - Jak zrobić
  1. Składniki na kruche ciasto zagniatam szybko w misce. Odstawiam do lodówki.

  2. Jabłka mieszam w misce z ½ szklanki cukru i sokiem z cytryny. Delikatnie potrząsam i odstawiam na 20 minut.

  3. Podczas gdy jabłka leżakują w misce, pozostały cukier i masło przeznaczone do przygotowania owoców karmelizuję na patelni przeznaczonej do używania w piekarniku (bez drewnianych lub plastikowych elementów). Najpierw topię masło na niewielkim ogniu, następnie dodaję cukier.

  4. Delikatnie mieszam, nie wyjmując łyżki z karmelu (to zapobiegnie ewentualnej krystalizacji). Gdy cały cukier się rozpuści (ok. 15 minut), a karmel nabierze złocistego koloru, zdejmuję patelnię z ognia. W razie potrzeby można rozrzedzać jego konsystencję, dolewając po 1 łyżce wody i powoli ogrzewając.

  5. Gdy karmel delikatnie przestygnie, układam na nim odcedzone jabłka, wypukłą częścią ku dołowi. Można przed położeniem pokroić je na plasterki i układać po równo lub wykorzystywać całe, niepokrojone kawałki. 

    Jabłka powinny leżeć na patelni w dwóch warstwach. Polewam je sokiem pozostałym w misce po mieszaniu.

  6. Z powrotem stawiam patelnię na niedużym ogniu i przez 10 minut ogrzewam całość. Przykrywam i gotuję przez kolejnych 10 minut, co kilka minut dociskając delikatnie jabłka do karmelu.

  7. Gdy jabłka zmiękną, można przykryć je kruchym ciastem. Zdejmuję patelnię z ognia.

  8. Rozwałkowuję ciasto na lekko omączonej stolnicy.

  9. Układam na jabłkach rozwałkowane ciasto i zaginam jego brzegi, przylepiając częściowo do brzegu patelni.

  10. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok. 20 minut. Ciasto powinno uzyskać złocisty kolor.

  11. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Następnie przykrywam dużym talerzem i sprawnym ruchem obracam patelnię.

  12. Serwuję z dodtkiem bitej śmietany.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)