Tarta Tatin - odwracana tarta z jabłkami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Tarta Tatin – odwracana tarta z jabłkami

Uważa się, że tarta Tatin powstała jako dzieło przypadku. Jedna z dwóch sióstr Tatin w roztargnieniu wstawiła do pieca formę z jabłkami i zapomniała o wcześniejszym wyłożeniu jej kruchym ciastem. Gdy poczuła zapach karmelizującego się cukru, po prostu przykryła całość ciastem i dopiekła. Potem odwróciła i w ten sposób po raz pierwszy światło dzienne ujrzał ten smaczny i prosty do zrobienia, znany dziś na całym świecie wypiek. Oto odwracana tarta z jabłkami – przepis jak zrobić tartę Tatin krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Legenda, a może prawda? Coś w tym jest, bo przecież wiele wynalazków, w tym kulinarnych, powstaje jako dzieło przypadku. W kuchni trzeba sobie radzić i umieć wyjść z opresji, gdy coś idzie niezgodnie z planem. Choć nie zawsze jest to możliwe. Jednak w przypadku tego wypieku było to na szczęście możliwe :). Choć francuskie desery kojarzą mi się z wymagającymi misternych przygotowań recepturami, na szczęście jest kilka mniej skomplikowanych do zrobienia, takich jak ta lub np. creme brulee. Marzy mi się, że będę kiedyś potrafiła zrobić również te bardzo zaawansowane, ale jak zbyt długo bujam w obłokach, to prędzej na nowo odkryję recepturę jak zrobić tartę Tatin. Tu czegoś zapomnę, tam się rozkojarzę i wynalazek gotowy ;).

Tarta Tatin – odwracana tarta z jabłkami lub innymi owocami

Można przygotować ją nie tylko z jabłek, ale również z gruszek lub świeżych brzoskwiń czy nektarynek. To już co prawda odejście od klasyki, ale sposób przygotowania będzie taki sam. Dziś, dla ułatwienia, masło z cukrem karmelizuje się najpierw na patelni na kuchence. Potem można dołożyć owoce i karmelizować całość, a dopiero na koniec wstawia się patelnię z owocami i ciastem do piekarnika. Dzięki temu owoce uzyskają idealny smak i konsystencję, a do surowego ciasta przedostanie się mniej płynu. To bardzo ważne! Do dziś pamiętam, jak moja pierwsza tarta Tatin wyszła w połowie surowa, bo nie poświęciłam odpowiedniego czasu na przygotowanie i karmelizację owoców.

Zobacz też
Pani Walewska

Tarta Tatin

Tarta Tatin

5 od 1 osoby
Kategoria: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: odwracana tarta z jabłkami, tarta tatin
Liczba porcji: 8
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Owoce

  • 6 jabłek (twarde i soczyste, słodkie; obrane, bez ogryzków; każde przekrojone na pół lub na 6 kawałków)
  • 1 cytryna (tylko wyciśnięty sok)
  • szklanki cukru
  • 6 łyżek masła (ok. 80 g)

Kruche ciasto

  • 1 szklanka mąki (pszenna tortowa wymieszana „pół na pół” z krupczatką lub orkiszowa, albo razowa)
  • 100 g masła (schłodzone, pokrojone w niedużą kostkę)
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Składniki na kruche ciasto zagniatam szybko w misce. Odstawiam do lodówki.
  • Jabłka mieszam w misce z ½ szklanki cukru i sokiem z cytryny. Delikatnie potrząsam i odstawiam na 20 minut.
  • Podczas gdy jabłka leżakują w misce, pozostały cukier i masło przeznaczone do przygotowania owoców karmelizuję na patelni przeznaczonej do używania w piekarniku (bez drewnianych lub plastikowych elementów). Najpierw topię masło na niewielkim ogniu, następnie dodaję cukier.
  • Delikatnie mieszam, nie wyjmując łyżki z karmelu (to zapobiegnie ewentualnej krystalizacji). Gdy cały cukier się rozpuści (ok. 15 minut), a karmel nabierze złocistego koloru, zdejmuję patelnię z ognia. W razie potrzeby można rozrzedzać jego konsystencję, dolewając po 1 łyżce wody i powoli ogrzewając.
  • Gdy karmel delikatnie przestygnie, układam na nim odcedzone jabłka, wypukłą częścią ku dołowi. Można przed położeniem pokroić je na plasterki i układać po równo lub wykorzystywać całe, niepokrojone kawałki. 
    Jabłka powinny leżeć na patelni w dwóch warstwach. Polewam je sokiem pozostałym w misce po mieszaniu.
  • Z powrotem stawiam patelnię na niedużym ogniu i przez 10 minut ogrzewam całość. Przykrywam i gotuję przez kolejnych 10 minut, co kilka minut dociskając delikatnie jabłka do karmelu.
  • Gdy jabłka zmiękną, można przykryć je kruchym ciastem. Zdejmuję patelnię z ognia.
  • Rozwałkowuję ciasto na lekko omączonej stolnicy.
  • Układam na jabłkach rozwałkowane ciasto i zaginam jego brzegi, przylepiając częściowo do brzegu patelni.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok. 20 minut. Ciasto powinno uzyskać złocisty kolor.
  • Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Następnie przykrywam dużym talerzem i sprawnym ruchem obracam patelnię.
  • Serwuję z dodtkiem bitej śmietany.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Polecam pokrojenie jabłek w plasterki jeszcze przed karmelizowaniem. Bardzo ładnie ułożą się potem na patelni.

Tarta Tatin - przepis
Tarta Tatin – przepis
Przepis na tartę Tatin - odwracana tarta z jabłkami
Przepis na tartę Tatin – odwracana tarta z jabłkami

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszło pieczenie. Bardzo jestem ciekawa, czy zrobiliście wersję klasyczną z jabłek, czy może z innych owoców. Będziecie wracać do tego przepisu?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom