Tarta Tatin – odwracana tarta z jabłkami

Tarta Tatin

Uważa się, że tarta Tatin powstała jako dzieło przypadku. Jedna z dwóch sióstr Tatin w roztargnieniu wstawiła do pieca formę z jabłkami i zapomniała o wcześniejszym wyłożeniu jej kruchym ciastem. Gdy poczuła zapach karmelizującego się cukru, po prostu przykryła całość ciastem i dopiekła. Potem odwróciła i w ten sposób po raz pierwszy światło dzienne ujrzał ten smaczny i prosty do zrobienia, znany dziś na całym świecie wypiek.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)