fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z marcepanem

Sernik z marcepanem

  • na migdałowym, słodkim spodzie
  • kremowe ciasto z marcepanową masą
  • jasny, elegancki sernik do dowolnej dekoracji
Sernik z marcepanem

Sernik z marcepanem to kolejna receptura, która powstała z mojej miłości do tych wypieków. Przepis na sernik marcepanowy wyjątkowy, bo na słodkim spodzie z migdałami. Moja miłość do serników przybiera różne oblicza. W sezonie owocowym staram się łączyć smak kremowego twarogu z ich bogactwem kolorów i smaków. Jesienią i zimą stawiam na aromat kawy, kajmaku lub orzechów i migdałów. Podobnie jak inne, najczęściej przygotowywane przeze mnie ciasta, jest dość prosty do upieczenia. Można zrobić go na spodzie ze zmiksowanych herbatników wymieszanych ze stopionym masłem i odrobiną brązowego cukru oraz płatków migdałów. Albo wykorzystać same migdały i cukier, który podczas pieczenia zmieni się w słodki karmel. Zobaczcie jak zrobić to pyszne ciasto krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Takie ciasto, bez dodatku świeżych owoców, będzie idealnym wypiekiem jesienno-zimowym. W chłodny wieczór, nawet po pracy, można przygotować składniki. Jedynie w 15 minut, mając w domu maszynkę elektryczną do mielenia lub robot kuchenny, wystarczy utrzeć składniki na masę. Z pewnością się uda!

Przepis na sernik marcepanowy

Ciasto piecze się standardowo. Polecam moją sprawdzoną metodę polegającą na stopniowym obniżaniu temperatury w trakcie pieczenia. Dodam, że również nie trzeba dopiekać go zbyt mocno! Środek może pozostać delikatnie miękki, dzięki czemu po wystudzeniu sernik uzyska bardziej kremową, delikatną konsystencję.

Sernik marcepanowy

Sernik z marcepanem

Sernik z marcepanem na słodkim spodzie migdałowym czyli elegancki, jasny, równy, kremowy i najlepszy sernik z marcepanem na Boże Narodzenie.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 2 hours 15 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 3 hours 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Niemiecka
Przepis na: sernik marcepanowy, sernik z marcepanem
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 24 cm
Kalorie: 438kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony)
  • 3 łyżki cukru (najlepiej zastąpić ksylitolem)
  • 250 g marcepanu (dwukrotnie zmielony)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)

Spód najprostszy

  • 200 g płatków migdałów
  • 1 szklanka cukru (biały lub brązowy)

Spód alternatywny

  • 200 g płatków migdałów
  • 100 g herbatników (zmielone w blenderze)
  • 50 g masła (stopione)
  • 3 łyżki cukru

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Fondue czekoladowe

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny

Jak zrobić

Masa

  • Twaróg ucieram z cukrem i marcepanem za pomocą miksera.
  • W czasie ucierania dodaję po 1 jajku i każde dokładnie rozmiksowuję z masą, przed wbiciem kolejnego jaja.
  • Jeśli twaróg na sernik był mocno grudkowaty i zbity, do masy można dodać śmietankę kremówkę, ucierając całość na gładko.
  • Do masy dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam za pomocą miksera na niewielkich obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Spód

  • Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia albo folią aluminiową wsypuję cukier wymieszany z płatkami migdałów (można też, alternatywnie, przygotować masę z migdałów, zmiksowanych herbatników, stopionego masła i cukru, którą trzeba podpiec przez 10 minut w temperaturze 220 °C).
  • Na cukier i migdały lub podpieczony spód z herbatników wylewam masę serową.
  • Sernik piekę przez 30 minut w 180 °C, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam w piekarniku przez kolejnych 30 minut.
  • Studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie chłodzę kilka godzin w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 438kcal (22%) | Węglowodany: 37g (12%) | Białko: 15g (30%) | Tłuszcze: 26g (40%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 58mg (19%) | Sód: 304mg (13%) | Potas: 307mg (9%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 28g (31%) | Witamina A: 320IU (6%) | Wapń: 132mg (13%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Z pewnością zgodzicie się ze mną, że zapach pieczonych migdałów kojarzy się z Bożym Narodzeniem? Spróbujcie przygotować go na Święta!

Sernik z marcepanem przepis

U mnie tylko prosta dekoracja z rodzynek. Jeśli macie ochotę, możecie polać każdy kawałek lub cały wierzch polewą z czekolady lub posypać odrobiną cynamonu. Marcepan i cynamon to dwa aromatyczne, świąteczne składniki, które z pewnością świetnie się ze sobą skomponują!

Sernik marcepanowy
Sernik marcepanowy

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i smakował, ponieważ jestem bardzo ciekawa!

21 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom