fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z powidłami

Sernik z powidłami

Sernik z powidłami na spodzie brownie

Sernik z powidłami… Lubię eksperymentować z nowymi składnikami w moich sernikach. Klasyczną recepturę modyfikuję, wprowadzając rozmaite dodatki, dzięki czemu ciasto, np. sernik z powidłami, zyskuje kolejne, nowe nuty smakowe. Pomyślałam niedawno o przygotowaniu sernika dwukolorowego, na czekoladowym spodzie. W ten sposób powstał potem sernik na spodzie brownie. Dziś wzbogaciłam jego skład, dodając na spód grubo posiekane orzechy włoskie. Następnie przygotowałam masę serową, mieszając dwa różne sery: mascarpone i twarożek sernikowy.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Chciałam nadać ciastu świątecznego smaku i wyjątkowo kremowej konsystencji. Zdecydowałam po upieczeniu posmarować je powidłami. Jeszcze tylko beza, prawie jak w pleśniaku i oto jest! Mój sernik z powidłami, który upiekę z okazji tegorocznych Świąt. Nabieram na widelec spory kęs. Przebijam się przez warstwę bezowej pianki, odkrawam kawałek ciasta o miękkiej, kremowej konsystencji i kruszę czekoladowy spód. Sernik rozpływa się w ustach, pozostawiając kawałki orzechów do schrupania. Nie będzie łatwo z dietą w te Święta!

Sernik z powidłami

Sernik z powidłami

Sernik z powidłami i słodką bezą, kremowy i delikatny, przygotowany na spodzie brownie mocno czekoladowym, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 1 godzina 50 minuty
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 2 godziny 20 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik z powidłami
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 26 cm
Kalorie: 463kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód brownie

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 100 g Cukru Królewskiego trzcinowego drobnego (ok. ½ szklanki)
  • szklanki mąki (pszenna tortowa typ 400-450 lub uniwersalna mąka bezglutenowa najlepsza)
  • 100 g masła (½ kostki)
  • 3 jajka
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich (grubo posiekane)

Masa serowa

  • ½ kg twarożku sernikowego 100% z wiaderka
  • ½ kg mascarpone lub innego, tłustego sera kremowego
  • 100 g Cukru Królewskiego trzcinowego drobnego (ok. ½ szklanki)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kaszy manny

Do posmarowania

  • ok. 300 g powideł śliwkowych lub kwaskowatego dżemu (1 słoiczek; wiśniowy, truskawkowy, pomarańczowy)

Beza

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki Cukru Pudru Królewskiego

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Mąka bezglutenowa - przepis
* Przepis powstał we współpracy z marką Cukier Królewski.

Jak zrobić

Spód brownie

  • W niewielkim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mniejszy rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
  • W misce ucieram jajka z cukrem za pomocą miksera, na gładko. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
  • Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę przez ok. 2 minuty.
  • Na koniec dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy i mieszam chwilę całość.
  • Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę przez ok. 20 minut.
  • Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzamy czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.
  • Wyjmuję tortownicę z piekarnika i odstawiam do przestudzenia.

Masa serowa

  • Sery ucieram w dużej misce z cukrem.
  • Wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
  • Dodaję mąkę i ekstrakt waniliowy, miksuję chwilę, aż składniki się połączą.
  • Na przestudzony spód wlewam do tortownicy masę serową, wygładzając po wierzchu.
  • Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i piekę przez 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny.
  • Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.
  • Zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku.

Beza

  • Białka z solą ubijam na sztywną pianę.
  • Dodaję stopniowo cukier, cały czas ubijając pianę mikserem, aż do uzyskania gęstej, ciągnącej się piany.

Pieczenie sernika z powidłami i bezą

  • Sernik smaruję powidłami lub dżemem.
  • Na warstwę powideł wykładam pianę z białek.
  • Wstawiam sernik do piekarnika i nastawiam temperaturę 120 st. C, z termoobiegiem. Suszę bezę przez 30 minut (gdyby zaczynała zbyt mocno brązowieć, zestawiam tortownicę na niższą półkę). Zmniejszam temperaturę do 100 °C i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny.
  • Studzę sernik, zdejmuję obręcz tortownicy i chłodzę ciasto w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Kalorie: 463kcal (23%) | Carbohydrates: 39g (13%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 15g (94%) | Cholesterol: 121mg (40%) | Sód: 220mg (10%) | Potas: 165mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 29g (32%) | Witamina A: 740IU (15%) | Witamina C: 1.7mg (2%) | Wapń: 96mg (10%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Zobacz też
Karpatka

Sernik z powidłami
Sernik z powidłami

Bardzo jestem ciekawa, czy przypadnie Wam do gustu. Tyle warstw, trochę przygotowań, ale jest to ciasto wyjątkowe. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i z jakich powideł – śliwkowych, a może morelowych lub innych skorzystaliście!

7 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom