Ciasto z cukinii przepis | Dorota Kamińska

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Od dawna planowałam upiec ciasto z cukinii, kolejny nietypowy wypiek. Delikatnie zielone, choć wiele osób przyrządza kakaową wersję. Chciałam uzyskać wilgotny wypiek o cytrynowym posmaku, który będzie się nadawać do zjedzenia bez dodatków lub udekorowania owocami i kremem. Zdecydowałam się podać je z kremem i owocami, choć w podstawowej dekoracji wystarczyłby sam cukier puder. Zobaczcie jak zrobić ciasto cukiniowe krok po kroku.

5 od 1 osoby
Ciasto z cukinii
Ciasto z cukinii
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 10 min
 

Najlepsze ciasto z cukinii z dodatkiem jabłka lub ananasa. Jest to eleganckie ciasto cukiniowe z cytryną lub limonką, albo z trawą cytrynową, do podania z dodatkiem kremu lub bez dekoracji.

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ciasto z cukinią, ciasto z cukinii
Liczba kalorii: 538.5 kcal
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 4 jajka
  • ½-¾ szklanki cukru (brązowy lub biały, można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem))
  • 1 szklanka oleju lub stopionego masła
  • 2 szklanki mąki (pszenna biała lub razowa; przesiana)
  • szklanki startej cukinii (ok. 1 średnia cukinia; starta na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ szklanki startego jabłka (lub zmiksowanego w blenderze ananasa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszona, drobno zmielona)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny lub limonki (starta na tarce o drobnych oczkach, a wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • ½ szklanki migdałów blanszowanych (opcjonalnie; grubo posiekane)
  • ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
Krem
  • 250 g kremu z bitej śmietany i mascarpone
Dodatkowo do dekoracji
  • truskawki
  • borówki amerykańskie
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ciasto z cukinii - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).

  2. Ucieram całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.

  3. Cały czas miksując, powoli dolewam olej cienką strużką.

  4. Na koniec dosypuję mąkę, proszek i sodę, migdały oraz dodaję cukinię, jabłko, trawę cytrynową, imbir i skórkę z cytryny. Delikatnie miksuję do połączenia składników.

  5. Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.

  6. Piekę ciasto z cukinii przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.

  7. Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę na kratce.

  8. Gdy ciasto wystygnie, dekoruję kremem i owocami i serwuję.

Wartości odżywcze
Ciasto z cukinii
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 538.5 kcal Kalorie z tłuszczów 362 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 40.17g 62%
Tłuszcze nasycone 21.17g 106%
Cholesterol 123.25mg 41%
Sód 192.17mg 8%
Potas 184.58mg 5%
Węglowodany ogółem 33.67g 11%
Błonnik 1.67g 7%
Cukry 14.42g
Białko 10.17g 20%
Witamina A 61.892%
Witamina C 1.96%
Wapń 15.001%
Żelazo 8.625%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciasto z cukinii - przepis
Ciasto z cukinii – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)