Ciasto z cukinii przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Od dawna planowałam upiec ciasto z cukinii, kolejny nietypowy wypiek. Delikatnie zielone, choć wiele osób przyrządza kakaową wersję. Chciałam uzyskać wilgotne ciasto o cytrynowym posmaku, które będzie się nadawać do zjedzenia bez dodatków lub udekorowania owocami i kremem. Zdecydowałam się podać je z właśnie w wersji z kremem i owocami, choć w podstawowej dekoracji wystarczyłby sam cukier puder. Która opcja, Waszym zdaniem, lepsza? Zobaczcie jak zrobić ciasto cukiniowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto

Ta receptura to zmodyfikowana, choć w sporym stopniu, wersja ciasta marchewkowego. Nie ma tu jednak korzennych przypraw. Zamiast tego jest delikatnie kwaskowaty posmak, który świetnie przełamuje słodycz ciasta i łagodny smak kremu. Zielony kolor cieszy oko, a kolorowe owoce stworzą z nim wyjątkowo apetyczną mieszankę. I z pewnością taki widok ucieszy oko, a potem smak podbije niejedno serce :).

Zobacz też
Sernik ricotta

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Najlepsze ciasto z cukinii z dodatkiem jabłka lub ananasa. Jest to eleganckie ciasto cukiniowe z cytryną lub limonką, albo z trawą cytrynową, do podania z dodatkiem kremu lub bez dekoracji.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 10 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ciasto z cukinią, ciasto z cukinii
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 538.5kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • ½-¾ szklanki cukru (brązowy lub biały, można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem))
  • 1 szklanka oleju lub stopionego masła
  • 2 szklanki mąki (pszenna biała lub razowa; przesiana)
  • szklanki startej cukinii (ok. 1 średnia cukinia; starta na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ szklanki startego jabłka (lub zmiksowanego w blenderze ananasa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszona, drobno zmielona)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny lub limonki (starta na tarce o drobnych oczkach, a wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • ½ szklanki migdałów blanszowanych (opcjonalnie; grubo posiekane)
  • ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)

Krem

  • 250 g kremu z bitej śmietany i mascarpone

Dodatkowo do dekoracji

  • truskawki
  • borówki amerykańskie
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
  • Ucieram całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
  • Cały czas miksując, powoli dolewam olej cienką strużką.
  • Na koniec dosypuję mąkę, proszek i sodę, migdały oraz dodaję cukinię, jabłko, trawę cytrynową, imbir i skórkę z cytryny. Delikatnie miksuję do połączenia składników.
  • Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  • Piekę ciasto z cukinii przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę na kratce.
  • Gdy ciasto wystygnie, dekoruję kremem i owocami i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 538.5kcal (27%) | Węglowodany: 33.67g (11%) | Białko: 10.17g (20%) | Tłuszcze: 40.17g (62%) | Tłuszcze nasycone: 21.17g (132%) | Cholesterol: 123.25mg (41%) | Sód: 192.17mg (8%) | Potas: 184.58mg (5%) | Błonnik: 1.67g (7%) | Cukier: 14.42g (16%) | Witamina A: 3094.6IU (62%) | Witamina C: 1.6mg (2%) | Wapń: 150mg (15%) | Żelazo: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło Wam to ciasto cukiniowe. Bardzo jestem ciekawa, czy pokusiliście się o krem i owoce, czy u Was okrojona o dodatki wersja?

Ciasto z cukinii - przepis
Ciasto z cukinii – przepis
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom