Ciasto z cukinii przepis | Dorota Kamińska

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Od dawna planowałam upiec ciasto z cukinii, kolejny nietypowy wypiek. Delikatnie zielone, choć wiele osób przyrządza kakaową wersję. Chciałam uzyskać wilgotne ciasto o cytrynowym posmaku, które będzie się nadawać do zjedzenia bez dodatków lub udekorowania owocami i kremem. Zdecydowałam się podać je z właśnie w wersji z kremem i owocami, choć w podstawowej dekoracji wystarczyłby sam cukier puder. Która opcja, Waszym zdaniem, lepsza? Zobaczcie jak zrobić ciasto cukiniowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto

Ta receptura to zmodyfikowana, choć w sporym stopniu, wersja ciasta marchewkowego. Nie ma tu jednak korzennych przypraw. Zamiast tego jest delikatnie kwaskowaty posmak, który świetnie przełamuje słodycz ciasta i łagodny smak kremu. Zielony kolor cieszy oko, a kolorowe owoce stworzą z nim wyjątkowo apetyczną mieszankę. I z pewnością taki widok ucieszy oko, a potem smak podbije niejedno serce :).

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Najlepsze ciasto z cukinii z dodatkiem jabłka lub ananasa. Jest to eleganckie ciasto cukiniowe z cytryną lub limonką, albo z trawą cytrynową, do podania z dodatkiem kremu lub bez dekoracji.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 10 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ciasto z cukinią, ciasto z cukinii
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 538.5kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • ½-¾ szklanki cukru (brązowy lub biały, można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem))
  • 1 szklanka oleju lub stopionego masła
  • 2 szklanki mąki (pszenna biała lub razowa; przesiana)
  • szklanki startej cukinii (ok. 1 średnia cukinia; starta na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ szklanki startego jabłka (lub zmiksowanego w blenderze ananasa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszona, drobno zmielona)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny lub limonki (starta na tarce o drobnych oczkach, a wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • ½ szklanki migdałów blanszowanych (opcjonalnie; grubo posiekane)
  • ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)

Krem

  • 250 g kremu z bitej śmietany i mascarpone

Dodatkowo do dekoracji

  • truskawki
  • borówki amerykańskie
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
  • Ucieram całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
  • Cały czas miksując, powoli dolewam olej cienką strużką.
  • Na koniec dosypuję mąkę, proszek i sodę, migdały oraz dodaję cukinię, jabłko, trawę cytrynową, imbir i skórkę z cytryny. Delikatnie miksuję do połączenia składników.
  • Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  • Piekę ciasto z cukinii przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę na kratce.
  • Gdy ciasto wystygnie, dekoruję kremem i owocami i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 538.5kcal (27%) | Carbohydrates: 33.67g (11%) | Protein: 10.17g (20%) | Fat: 40.17g (62%) | Saturated Fat: 21.17g (132%) | Cholesterol: 123.25mg (41%) | Sodium: 192.17mg (8%) | Potassium: 184.58mg (5%) | Fiber: 1.67g (7%) | Sugar: 14.42g (16%) | Vitamin A: 3094.6IU (62%) | Vitamin C: 1.6mg (2%) | Calcium: 150mg (15%) | Iron: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło Wam to ciasto cukiniowe. Bardzo jestem ciekawa, czy pokusiliście się o krem i owoce, czy u Was okrojona o dodatki wersja?

Ciasto z cukinii - przepis
Ciasto z cukinii – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)