Sernik kawowy na zimno

Sernik kawowy na zimno

Efektowny i bardzo smaczny, a jednocześnie nietrudny do przygotowania, bo głównym elementem jego dekoracji są słodkie orzeszki lub rodzynki w czekoladzie oraz czekoladowe herbatniki przekładane jasnym kremem. Sernik kawowy na zimno, o delikatnej konsystencji, przygotowany na bazie mieszanki mascarpone i bitej śmietany.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia

Jest słodki, ale nie za mocno, a kawowy posmak doskonale kontrastuje ze słodyczą ciasteczek i masy. Bardzo ładnie wygląda, zwłaszcza gdy czekoladowy spód jest przedzielony kilkoma jasnymi warstwami masy, którą przełożone są ciasteczka. Sernik kawowy na zimno to idealny deser nie tylko na lato! Można pokusić się o przygotowanie go tylko w jednym, jasnym kolorze. Z kolei rezygnując z warstwy kawowej i podwajając proporcje na masę czekoladową, można przygotować sernik czekoladowy na zimno w nieco odmienionym, jeszcze bardziej eleganckim wydaniu :).

5 od 1 osoby
Sernik kawowy na zimno
Sernik kawowy na zimno
Przygotowanie
30 min
Całkowity czas
30 min
 

Dwukolorowy sernik kawowy na zimno, a właściwie kawowo-czekoladowy, na spodzie z czekoladowych herbatników z białym kremem, udekorowany rodzynkami w czekoladzie. Pyszny sernik kawowy bez pieczenia.

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska, Polska
Przepis na: sernik kawowy bez pieczenia, sernik kawowy na zimno
Liczba kalorii: 432.88 kcal
Liczba porcji: 1 tortownica 21 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
  • 250 g herbatników czekoladowych (przełożone białym kreme (około)
Masa kawowa
  • 250 g mascarpone (schłodzony)
  • 100 ml mocnej kawy
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • ½ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 3 łyżki żelatyny
Masa czekoladowa
  • 250 g mascarpone (schłodzony)
  • 150 g gorzkiej czekolady (ok. 1,5 tabliczki; roztopiona w kąpieli wodnej)
  • ¼ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 150 ml śmietanki kremówki (schłodzona)
  • 3 łyżki żelatyny
Do dekoracji
  • 150 g rodzynek lub orzechów w czekoladzie (około)
  • 1-2 kostki białej lub ciemnej czekolady (starta na tarce o grubych oczkach)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Bita śmietana - przepis
  2. Jak zrobić sernik idealny
Sernik kawowy na zimno - Jak zrobić
Spód
  1. Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową.
Masa kawowa
  1. Do gorącej kawy dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, żeby rozetrzeć ewentualne grudki. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  2. Mascarpone ucieram z cukrem na średnich obrotach miksera, pod koniec dodając lekko przestudzoną kawę.
  3. Śmietanę ubijam na sztywno i przekładam w dwóch partiach do kawowej masy serowej, za każdym razem mieszając delikatnie wszystkie składniki łyżką lub na minimalnych obrotach miksera.
  4. Przekładam masę kawową do tortownicy. Wstawiam do lodówki.
Masa czekoladowa
  1. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodając pod koniec żelatynę i dokładnie mieszając w celu rozpuszczenia ewentualnych grudek. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  2. Mascarpone ucieram z cukrem na średnich obrotach miksera, pod koniec dodając lekko przestudzoną czekoladę.
  3. Śmietanę ubijam na sztywno i przekładam w dwóch partiach do kawowej masy serowej, za każdym razem mieszając delikatnie wszystkie składniki łyżką lub na minimalnych obrotach miksera.
  4. Przekładam masę czekoladową do tortownicy i znów wstawiam do lodówki na ok 2-3 godziny, do stężenia.
  5. Po kilkudziesięciu minutach, kiedy wierzch masy czekoladowej zacznie sztywnieć, można udekorować ciasto rodzynkami lub orzechami w czekoladzie oraz utartą na tarce o grubych oczkach, białą czekoladą i ażurkami czekoladowymi.
Wartości odżywcze
Sernik kawowy na zimno
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 432.88 kcal Kalorie z tłuszczów 267 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 29.63g 46%
Tłuszcze nasycone 17.44g 87%
Cholesterol 57.63mg 19%
Sód 115.06mg 5%
Potas 165.94mg 5%
Węglowodany ogółem 32.63g 11%
Błonnik 1.75g 7%
Cukry 24.19g
Białko 10.19g 20%
Witamina A 14.51%
Witamina C 0.1375%
Wapń 7.913%
Żelazo 15.03%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Sernik kawowy na zimno
Sernik kawowy na zimno
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
    1. Twarożek z wiaderka ma dużo mniej tłuszczu i inną konsystencję, a przy okazji część producentów rozrzedza takie twarożki wodą, więc efekt może być różny. Jeśli twarożek jest gęsty i ma konsystencję przypominającą mascarpone, to tak :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)