Sernik kawowy na zimno przepis | Dorota Kamińska

Sernik kawowy na zimno

Sernik kawowy na zimno

Efektowny i bardzo smaczny, a jednocześnie nietrudny do przygotowania, bo głównym elementem jego dekoracji są słodkie orzeszki lub rodzynki w czekoladzie oraz czekoladowe herbatniki przekładane jasnym kremem. Sernik kawowy na zimno, o delikatnej konsystencji, przygotowany na bazie mieszanki mascarpone i bitej śmietany.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia

Jest słodki, ale nie za mocno, a kawowy posmak doskonale kontrastuje ze słodyczą ciasteczek i masy. Bardzo ładnie wygląda, zwłaszcza gdy czekoladowy spód jest przedzielony kilkoma jasnymi warstwami masy, którą przełożone są ciasteczka. Sernik kawowy na zimno to idealny deser nie tylko na lato! Można pokusić się o przygotowanie go tylko w jednym, jasnym kolorze. Z kolei rezygnując z warstwy kawowej i podwajając proporcje na masę czekoladową, można przygotować sernik czekoladowy na zimno w nieco odmienionym, jeszcze bardziej eleganckim wydaniu :).

Sernik kawowy na zimno

Sernik kawowy na zimno

Dwukolorowy sernik kawowy na zimno, a właściwie kawowo-czekoladowy, na spodzie z czekoladowych herbatników z białym kremem, udekorowany rodzynkami w czekoladzie. Pyszny sernik kawowy bez pieczenia.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska, Polska
Przepis na: sernik kawowy bez pieczenia, sernik kawowy na zimno
Liczba porcji: 1 tortownica 21 cm
Kalorie: 432.88kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 250 g herbatników czekoladowych (przełożone białym kreme (około)

Masa kawowa

  • 250 g mascarpone (schłodzony)
  • 100 ml mocnej kawy
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • ½ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 3 łyżki żelatyny

Masa czekoladowa

  • 250 g mascarpone (schłodzony)
  • 150 g gorzkiej czekolady (ok. 1,5 tabliczki; roztopiona w kąpieli wodnej)
  • ¼ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 150 ml śmietanki kremówki (schłodzona)
  • 3 łyżki żelatyny

Do dekoracji

  • 150 g rodzynek lub orzechów w czekoladzie (około)
  • 1-2 kostki białej lub ciemnej czekolady (starta na tarce o grubych oczkach)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Spód

  • Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową.

Masa kawowa

  • Do gorącej kawy dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, żeby rozetrzeć ewentualne grudki. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  • Mascarpone ucieram z cukrem na średnich obrotach miksera, pod koniec dodając lekko przestudzoną kawę.
  • Śmietanę ubijam na sztywno i przekładam w dwóch partiach do kawowej masy serowej, za każdym razem mieszając delikatnie wszystkie składniki łyżką lub na minimalnych obrotach miksera.
  • Przekładam masę kawową do tortownicy. Wstawiam do lodówki.

Masa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodając pod koniec żelatynę i dokładnie mieszając w celu rozpuszczenia ewentualnych grudek. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  • Mascarpone ucieram z cukrem na średnich obrotach miksera, pod koniec dodając lekko przestudzoną czekoladę.
  • Śmietanę ubijam na sztywno i przekładam w dwóch partiach do kawowej masy serowej, za każdym razem mieszając delikatnie wszystkie składniki łyżką lub na minimalnych obrotach miksera.
  • Przekładam masę czekoladową do tortownicy i znów wstawiam do lodówki na ok 2-3 godziny, do stężenia.
  • Po kilkudziesięciu minutach, kiedy wierzch masy czekoladowej zacznie sztywnieć, można udekorować ciasto rodzynkami lub orzechami w czekoladzie oraz utartą na tarce o grubych oczkach, białą czekoladą i ażurkami czekoladowymi.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Bita śmietana - przepis
  2. Jak zrobić sernik idealny

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 432.88kcal | Carbohydrates: 32.63g (11%) | Protein: 10.19g (20%) | Fat: 29.63g (46%) | Saturated Fat: 17.44g (87%) | Cholesterol: 57.63mg (19%) | Sodium: 115.06mg (5%) | Potassium: 165.94mg (5%) | Fiber: 1.75g (7%) | Sugar: 24.19g | Vitamin A: 14.51% | Vitamin C: 0.1375% | Calcium: 7.913% | Iron: 15.03%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sernik kawowy na zimno
Sernik kawowy na zimno
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
    1. Twarożek z wiaderka ma dużo mniej tłuszczu i inną konsystencję, a przy okazji część producentów rozrzedza takie twarożki wodą, więc efekt może być różny. Jeśli twarożek jest gęsty i ma konsystencję przypominającą mascarpone, to tak :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)