fbpx
Czytasz właśnie
Sernik na brownie

Sernik na brownie

Sernik na spodzie brownie

Na imprezę urodzinową kolegi postanowiłam zabrać sernik na brownie. W największy w ciągu roku mróz niosłam do Rynku torbę z ciastem. I to nie byle jakim! To sernik o kremowej konsystencji, z polewą, na spodzie z czekoladowego, klasycznego brownies. Pięknie pachnący i próbujący uwieść nie tylko miłośników czekoladowych przyjemności. Taki sernik jeszcze w miarę nieskomplikowany do zrobienia, a już efektowny. Polany masą z adwokatem, choć możecie też wykorzystać inną, dowolną polewę. Zobaczcie jak zrobić sernik z dodatkiem brownie.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Dotarłam do klubu, w którym organizowano imprezę i zorientowałam się, że ciasto niosłam lekko przechylone. Rozbujałam je i polewa spłynęła delikatnie na jeden bok. Trudno, zawsze można ją rozsmarować od nowa! Panie barmanki pomogły mi pokroić sernik na brownie i ułożyć kawałki na dużym talerzu. Zamiast dekoracyjną kratką, wierzch ciasta jest pokryty cieniutką warstwą polewy z adwokatu. Uff, udało się, ciasto uratowane, a goście zadowoleni :).

To bardzo smaczny, kremowy sernik z wanilią, a spód brownies wychodzi w nim lekko wilgotny, delikatny i słodki. Dlatego nie warto już kusić się o więcej i przygotowywać grubą, słodką warstwę polewy. Gorzka czekolada lub adwokat sprawdzą się najlepiej, a ciasto będzie elegancko prezentować się na paterze i zachęcać do skosztowania kolejnego kawałka.

Sernik na brownie

Sernik na brownie

Sernik na brownie czyli kremowy, delikatny sernik z wanilią upieczony na wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, opcjonalnie z dodatkiem orzechów, udekorowany apetyczną polewą adwokatową, toffi lub czekoladową.
3 from 2 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 1 hour 20 minutes
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 1 hour 50 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: sernik na brownie, sernik na spodzie z brownie
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 24 cm
Kalorie: 350kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód brownie

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 100 g masła (½ kostki)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • szklanki mąki
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich (grubo posiekane; opcjonalnie)

Masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 4 jajka
  • ½ szklanki stopionego masła
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, mąki kukurydzianej, mąki ryżowej lub kaszy manny
  • polewa o smaku adwokat, toffi lub czekoladowa (ok. 50 g; opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Spód brownie

  • W niewielkim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mniejszy rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
  • W misce ucieram jajka z cukrem za pomocą miksera, na gładko. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
  • Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę przez ok. 2 minuty.
  • Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy i mieszamy chwilę całość.
  • Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę ok. 20 minut.
  • Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.
  • Wyjmuję tortownicę z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.

Masa serowa

  • Sery ucieram w dużej misce z cukrem.
  • Wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując (przed wbiciem pierwszego jajka dodaję stopione, przestudzone masło).
  • Dodaję mąkę i ekstrakt waniliowy, miksuję chwilę, aż składniki się połączą.
  • Na przestudzony spód wlewam do tortownicy masę serową, wygładzając po wierzchu.
  • Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i piekę przez 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny.
  • Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.
  • Zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzę sernik, zdejmuję obręcz tortownicy i chłodzę ciasto w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Przed wstawieniem do lodówki ciasto można udekorować polewą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 130g | Kalorie: 350kcal (18%) | Węglowodany: 28g (9%) | Białko: 11g (22%) | Tłuszcze: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 100mg (33%) | Sód: 358mg (16%) | Potas: 193mg (6%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 22g (24%) | Witamina A: 515IU (10%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 93mg (9%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Zobacz też
Babka czekoladowa

Dajcie koniecznie znać, czy sernik z dodatkiem brownie przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, jaką polewę wybraliście!

4 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom