Sernik z musem z mango przepis | Dorota Kamińska

Sernik z musem z mango

Sernik z musem z mango

Och, ile to pomysłów przychodziło mi do głowy: jak zrobić sernik z musem z mango? Wyobrażałam sobie mieszankę dodaną do środka ciasta, która tworzyłaby tam kolorowe wzorki. Zastanawiałam się, czy zrobić go w wersji z pieczeniem, czy jednak bez… Wymyślałam różne rodzaje spodów. I w końcu postawiłam na klasyczne połączenie, które znacie i lubicie: spód z bakaliami, kremowa masa i śmietankowy wierzch udekorowany musem. Jak Wam się podoba?

Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszne wypieki

5 od 1 osoby
Sernik z musem z mango
Sernik z musem z mango
Delikatny i doskonale kremowy sernik z musem malinowym rozprowadzonym po wierzchu ciasta za pomocą wykałaczki. Na ciemnym, czekoladowym spodzie, idealne połączenie smaków!
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sernik z musem z mango
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
  • 150 g herbatników (pokruszone)
  • 50 g orzechów blanszowanych (laskowe, włoskie, nerkowce lub migdały; grubo posiekane)
Masa serowa
  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony)
  • 5 jajek
  • 100 g serka homogenizowanego
  • 100 g masła (½ kostki; stopione)
  • ½ szklanki cukru (warto zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem lub syropem z agawy))
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Polewa śmietankowa
  • 200 g kwaśnej śmietany 12-18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30-36%
Dodatkowo
  • 50-100 g mango (obrane; miąższ zmiksowany w blenderze)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Twaróg domowy - jak zrobić
  2. Jak obrać mango
  3. Sernik idealny - nie pęka i nie opada - porady
Sernik z musem z mango - Jak zrobić
Masa serowa
  1. Twaróg ucieram z cukrem za pomocą miksera.
  2. Kiedy cukier się rozpuści, dodaję stopione masło i znów ucieram na gładko.
  3. Dodaję do masy serek homogenizowany i ekstrakt z wanilii i rozmiksowuję całość.
  4. Do gładkiej masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.
  5. Dosypuję do masy mąkę ziemniaczaną i miksuję całość na gładko.
Spód
  1. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładam pokruszone ciastka i orzechy. Ugniatam je, żeby utworzyły równą warstwę.

  2. Na warstwę z ciastek wylewam masę serową i wyrównuję wierzch.
  3. Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piekę przez ok. 75 minut (gdyby sernik zbyt mocno podpiekał się od góry, można przykryć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez ok. 10 minut, aż powierzchnia ciasta się wyrówna.

Polewa śmietankowa
  1. Składniki na polewę mieszam w misce trzepaczką. Przelewam na sernik.

Dekorowanie musem z mango
  1. Za pomocą łyżeczki przelewam na polewę śmietankową mus z mango, tworząc mniejsze i większe kropki.

  2. Tworzę z kropek z musu malinowego kleksy, zanurzając w każdym drewniany patyczek lub wykałaczkę i robiąc kilka „ósemek”, ciasno i wewnątrz plamki lub daleko poza nią - w obu przypadkach uzyskuje się nieco inny wzorek.

  3.  Wstawiam sernik do piekarnika. Przez ok. 10 minut piekę w 180 °C (góra+dół).

  4. Upieczony sernik studzę przez 30 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie całkowicie studzę w pokojowej temperaturze.

  5. Gdy wystygnie, wyjmuję z tortownicy, delikatnie odrywam papier do pieczenia i wstawiam ciasto do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)