fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z musem mango

Sernik z musem mango

Sernik z musem z mango

Och, ile to pomysłów przychodziło mi do głowy: jak zrobić sernik z musem z mango? Wyobrażałam sobie mieszankę dodaną do środka ciasta, która tworzyłaby tam kolorowe wzorki. Zastanawiałam się, czy zrobić go w wersji z pieczeniem, czy jednak bez… Wymyślałam różne rodzaje spodów. I w końcu postawiłam na klasyczne połączenie, które znacie i lubicie. Oto przepis na sernik z musem mango na spodzie z bakaliami, ze śmietankowym wierzchem udekorowanym musem. Jak Wam się podoba?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na pyszne wypieki

Receptura na ten pyszny sernik bazuje na przepisie na sernik nowojorski. Jednak jest odrobinę inna. Natomiast owoc mango to po prostu dodatek, za to jak dobrze robi robotę w tym cieście! Najpierw obrane, wypestkowane i zmiksowane na mus mango. Potem nałożone na śmietankowy wierzch łyżeczką. Dodatkowo, dla różnorodnego smaku, spód wzbogaciłam dodatkiem moreli i wiórków kokosowych oraz włoskimi orzechami.Sernik z musem mango - przepis

Sernik z musem mango – przepis

Zobacz też
Sernik z musem malinowym

Ze zmiksowanego musu można łatwo uzyskać dekoracyjny wzorek, a smak owoców przełamuje kremowość i słodycz serowej masy. W spodzie delikatnie chrupią bakalie… Najpierw kilka zawijasów za pomocą patyczka, następnie zapiekanie w piekarniku. Po wystudzeniu i schłodzeniu można pokroić i zachwycać się jego cudownie kremową konsystencją oraz smakiem. Warto się skusić, upiec i skosztować.

Składniki
Składniki
Sernik z musem mango - przepis

Sernik z musem z mango

Delikatny i doskonale kremowy sernik z musem malinowym rozprowadzonym po wierzchu ciasta za pomocą wykałaczki. Na ciemnym, czekoladowym spodzie, idealne połączenie smaków!
4.60 from 5 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour 35 minutes
Studzenie i chłodzenie: 3 hours 30 minutes
Razem: 1 hour 50 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sernik z musem z mango
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 461kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 100 g orzechów (laskowe, włoskie, nerkowce lub migdały)
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g wiórków kokosowych

Masa serowa

  • 500 g twarogu (dwukrotnie zmielony)
  • 500 g mascarpone
  • 3 jajka (duże, rozmiar L)
  • ½ szklanki cukru (warto zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem lub syropem z agawy))
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Polewa śmietankowa

  • 200 g kwaśnej śmietany 12-18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30-36%

Dodatkowo

  • 50-100 g mango (obrane; miąższ zmiksowany w blenderze)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Film wideo

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Twaróg domowy - jak zrobić
  2. Jak obrać mango
  3. Sernik idealny - nie pęka i nie opada - porady
Dysponując mocnym blenderem, wszystkie składniki na masę serową można od razu zmiksować razem w kielichu.

Jak zrobić

Masa serowa

  • Twaróg ucieram z cukrem, wanilią i mascarpone za pomocą miksera lub w blenderze.
  • Do gładkiej masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.
  • Dosypuję do masy mąkę ziemniaczaną i miksuję całość na gładko.

Spód

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze do lepkiej konsystencji, z zachowaniem kawałków orzechów.
  • Ugniatam mieszankę na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
  • Na warstwę z ciastek wylewam powoli masę serową. Najpierw cieniutką warstwę, która przykryje spód. Następnie pozostałość, ostrożnie. Na koniec wyrównuję wierzch.
  • Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piekę przez ok. 75 minut (gdyby sernik zbyt mocno podpiekał się od góry, można przykryć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez ok. 10 minut, aż powierzchnia ciasta się wyrówna.

Polewa śmietankowa

  • Składniki na polewę mieszam w misce trzepaczką. Przelewam na sernik.

Dekorowanie musem z mango

  • Za pomocą łyżeczki przelewam na polewę śmietankową mus z mango, tworząc mniejsze i większe kropki.
  • Tworzę z kropek z musu malinowego kleksy, zanurzając w każdym drewniany patyczek lub wykałaczkę i robiąc kilka „ósemek”, ciasno i wewnątrz plamki lub daleko poza nią - w obu przypadkach uzyskuje się nieco inny wzorek.
  • Wstawiam sernik do piekarnika. Przez ok. 10 minut piekę w 180 °C (góra+dół).
  • Upieczony sernik studzę przez 30 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie całkowicie studzę w pokojowej temperaturze.
  • Gdy wystygnie, wyjmuję z tortownicy, delikatnie odrywam papier do pieczenia i wstawiam ciasto do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 160g | Kalorie: 461kcal (23%) | Węglowodany: 23g (8%) | Białko: 11g (22%) | Tłuszcze: 35g (54%) | Tłuszcze nasycone: 20g (125%) | Cholesterol: 103mg (34%) | Sód: 211mg (9%) | Potas: 300mg (9%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 1205IU (24%) | Witamina C: 2mg (2%) | Wapń: 134mg (13%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Przepis na sernik z musem mango
Przepis na sernik z musem z mango
Sernik z musem mango
Sernik z musem mango

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy serniczek z musem mango przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa! A może przygotowaliście go z musem z innych owoców? Napiszcie koniecznie, jak wyglądały Wasze dekoracje tego bajecznego sernika!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom