Pyszny superowoc, znany z charakterystycznego smaku, fantastycznego koloru i dobroczynnego działania na zdrowie i urodę. Mango, kuszące oko i nos, bo kto choć raz, podczas zagranicznych wojaży, powąchał dojrzałe w słońcu owoce, będzie kojarzyć je ze słońcem i żarem tropików. Również w Polsce można kupić mango importowane z różnych części świata. Wybieramy owoce, przynosimy do domu i oto jest pytanie: jak obrać mango?
Zobacz też: Więcej poradników kulinarnych
Mango można kupić i spożywać w różnych stadiach dojrzałości, nawet kiedy miąższ jest jeszcze zielony. Dodaje się je wtedy do wytrawnych sałatek lub zjada w kawałkach, jako przekąskę. Zielone mango najlepiej obierać nożem, bo skórka mocno przywiera do miąższu.
To, co najbardziej utrudnia porcjowanie mango, to charakterystyczna, płaska pestka, która nie odchodzi od miąższu. Kiedy położy się mango na dłoni, ma ono delikatnie spłaszczony kształt. Łatwo dzięki temu oszacować ułożenie pestki w środku, co znacznie ułatwi krojenie i obieranie.
Owoce mango można obrać na kilka sposobów:
- Za pomocą noża – klasycznie, plasterek skórki jeden po drugim, obiera się mango, a potem odkrawa z niego kawałki. To najmniej dekoracyjna metoda, a obrany miąższ, kiedy jest mocniej dojrzały, ślizga się w dłoniach.
- Za pomocą noża – krojąc na podłużne kawałki nieobrany owoc, następnie obierając skórkę z każdego kawałka. Prosty sposób, zwłaszcza gdy owoc nie jest mocno dojrzały. Pokrojone podłużnie kawałki, po obraniu, można pokroić na długie, cienkie paski i wykorzystać jako dodatek do sałatki.
- Za pomocą szklanki – prosta i szybka metoda, dzięki której uzyskujemy dwa duże kawałki mango i jeden mniejszy, z miąższem otaczającym pestkę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 mango (dojrzałe)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Układamy mango na dłoni tak, żeby znajdująca się w środku płaska pestka leżała równolegle do jej powierzchni.
- Za pomocą ostrego noża przekrawamy mango, kierując ostrze od siebie. Przekrawanie rozpoczynamy blisko połowy owocu, ok. 1-1,5 cm od środka, przesuwając nóż przez miąższ, dotykając ostrzem płaskiej pestki.
- Powtarzamy czynność z drugą częścią owocu.
- Miąższ, który pozostał wokół pestki, odkrawamy dookoła niej za pomocą noża, następnie obieramy ze skórki.
- Skórkę znajdującą się na dwóch dużych częściach mango obieramy za pomocą szklanki, podważając najpierw o jej brzeg, następnie wsuwając miąższ do środka, a skórkę pozostawiając na zewnątrz.