Sernik z musem z mango

Sernik z musem z mango

Delikatny i doskonale kremowy sernik z musem malinowym rozprowadzonym po wierzchu ciasta za pomocą wykałaczki. Na ciemnym, czekoladowym spodzie, idealne połączenie smaków!
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz. 35 min
Studzenie i chłodzenie: 3 godz. 30 min
Całkowity czas: 1 godz. 50 min
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: sernik z musem z mango
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 461kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Spód

  • 100 g orzechów laskowe, włoskie, nerkowce lub migdały
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g wiórków kokosowych

Masa serowa

  • 500 g twarogu dwukrotnie zmielony
  • 500 g mascarpone
  • 3 jajka duże, rozmiar L
  • ½ szklanki cukru warto zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Polewa śmietankowa

  • 200 g kwaśnej śmietany 12-18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30-36%

Dodatkowo

  • 50-100 g mango obrane; miąższ zmiksowany w blenderze

Jak zrobić

Masa serowa

  • Twaróg ucieram z cukrem, wanilią i mascarpone za pomocą miksera lub w blenderze.
  • Do gładkiej masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.
  • Dosypuję do masy mąkę ziemniaczaną i miksuję całość na gładko.

Spód

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze do lepkiej konsystencji, z zachowaniem kawałków orzechów.
  • Ugniatam mieszankę na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
  • Na warstwę z ciastek wylewam powoli masę serową. Najpierw cieniutką warstwę, która przykryje spód. Następnie pozostałość, ostrożnie. Na koniec wyrównuję wierzch.
  • Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piekę przez ok. 75 minut (gdyby sernik zbyt mocno podpiekał się od góry, można przykryć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez ok. 10 minut, aż powierzchnia ciasta się wyrówna.

Polewa śmietankowa

  • Składniki na polewę mieszam w misce trzepaczką. Przelewam na sernik.

Dekorowanie musem z mango

  • Za pomocą łyżeczki przelewam na polewę śmietankową mus z mango, tworząc mniejsze i większe kropki.
  • Tworzę z kropek z musu malinowego kleksy, zanurzając w każdym drewniany patyczek lub wykałaczkę i robiąc kilka „ósemek”, ciasno i wewnątrz plamki lub daleko poza nią - w obu przypadkach uzyskuje się nieco inny wzorek.
  • Wstawiam sernik do piekarnika. Przez ok. 10 minut piekę w 180 °C (góra+dół).
  • Upieczony sernik studzę przez 30 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie całkowicie studzę w pokojowej temperaturze.
  • Gdy wystygnie, wyjmuję z tortownicy, delikatnie odrywam papier do pieczenia i wstawiam ciasto do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Video

Wskazówki

  1. Twaróg domowy - jak zrobić
  2. Jak obrać mango
  3. Sernik idealny - nie pęka i nie opada - porady
Dysponując mocnym blenderem, wszystkie składniki na masę serową można od razu zmiksować razem w kielichu.

Nutrition

Serving: 160g | Kalorie: 461kcal | Carbohydrates: 23g | Białko: 11g | Fat: 35g | Tłuszcze nasycone: 20g | Cholesterol: 103mg | Sód: 211mg | Potas: 300mg | Fiber: 2g | Cukier: 16g | Witamina A: 1205IU | Witamina C: 2mg | Wapń: 134mg | Żelazo: 1.1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!