fbpx
Czytasz właśnie
Krem jaglany

Krem jaglany

Krem jaglany

Nie będę czarować, że krem jaglany smakuje lepiej od budyniowego. Zapewniam jednak, że jest równie dobry co jego kuzyn z kaszy manny. Można wykorzystać go do tortów, babeczek lub podać jako deser. Krem jaglany czyli, jak łatwo się domyślić, krem na kaszy jaglanej :). Polecam przyrządzić go z dodatkiem ekstraktu z wanilii lub naturalną wanilią w formie miąższu lub pasty. Najlepiej posłodzić ksylitolem, dla mniejszej liczby kalorii i braku klasycznego, białego cukru. Zobaczcie jak zrobić krem z kaszy jaglanej krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

To doskonały krem na bazie kaszy bez glutenu. W wersji dla alergików można zmiksować go bez dodatku masła lub wykorzystać bezmleczne masło wegańskie. Oczywiście warto przy okazji zwrócić uwagę na tłuszcze wchodzące w jego skład – ich pochodzenie, wpływ na organizm oraz środowisko. 

Krem jaglany

Krem jaglany

Krem na kaszy jaglanej zmiksowanej z sokiem z cytryny, miodem i opcjonalnie masłem, do przełożenia ciasta lub wykorzystania jako deser.
4.12 from 9 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Deser, Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Przepis na: krem jaglany, krem z kaszą jaglaną
Liczba porcji: 6
Kalorie: 221kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej kaszy; można ugotować na wodzie lub mleku krowim/kokosowym; gotować można ją dłużej niż standardowo, żeby się lekko rozgotowała)
  • 3-6 łyżek miodu
  • 1 cytryna lub mała pomarańcza (tylko wyciśnięty sok)
  • 4 łyżki masła (opcjonalnie; dodatek masła zapewnia lepszą konsystencję i wzbogacony smak kremu)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Gorącą kaszę miksuję w blenderze z miodem, masłem i sokiem z cytryny/pomarańczy.
  • Przekładam kremem ciasto, lub dekoruję deser albo babeczki. Można też zaserwować go w pucharku, z dodatkiem owoców i bakalii.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 80g | Kalorie: 221kcal (11%) | Węglowodany: 34g (11%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sód: 61mg (3%) | Potas: 82mg (2%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 210IU (4%) | Witamina C: 6.4mg (8%) | Wapń: 5mg (1%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Możecie wykorzystać go do przekładania ciast i tortów. Sprawdzi się też jako baza do deserów w wersji fit. Spróbujcie podać ze świeżymi, sezonowymi owocami. Dobrze, gdy ich słodko-kwaskowaty posmak może przełamać łagodną, charakterystyczną dla kaszy jaglanej całość. Jeśli chcecie przygotować zdrowszą wersję kremu od klasycznej, maślanej czy po prostu zależy Wam na kremie bezglutenowym, ten przepis jest właśnie dla Was!

Zobacz też
Jajecznica z kurek

Koniecznie dajcie znać w komentarzach, czy krem z kaszy jaglanej przypadł Wam do gustu! Bardzo jestem ciekawa.

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom