Krem jaglany

Krem jaglany

Nie będę czarować, że smakuje lepiej od budyniowego, ale zapewniam, że jest równie dobry co jego kuzyn z kaszy manny. Można wykorzystać go do tortów, babeczek lub podać jako deser: krem jaglany czyli, jak łatwo się domyślić, krem z kaszy jaglanej :). Polecam przygotować z dodatkiem ekstraktu z wanilii lub naturalną wanilią w formie miąższu lub pasty. Najlepiej posłodzić ksylitolem, dla mniejszej liczby kalorii i braku klasycznego, białego cukru.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

Krem jaglany
Autorka: Dorota Kamińska
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej kaszy; można ugotować na wodzie lub mleku krowim/kokosowym; gotować można ją dłużej niż standardowo, żeby się lekko rozgotowała)
  • 3-6 łyżek miodu
  • 1 cytryna lub mała pomarańcza (tylko wyciśnięty sok)
  • 4 łyżki masła (opcjonalnie; dodatek masła zapewnia lepszą konsystencję i wzbogacony smak kremu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krem jaglany - Jak zrobić
  1. Gorącą kaszę miksuję w blenderze z miodem, masłem i sokiem z cytryny/pomarańczy.

  2. Przekładam kremem ciasto, lub dekoruję deser albo babeczki. Można też zaserwować go w pucharku, z dodatkiem owoców i bakalii.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)