Krem jaglany przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Krem jaglany

Krem jaglany

Krem jaglany

Nie będę czarować, że krem jaglany smakuje lepiej od budyniowego. Zapewniam jednak, że jest równie dobry co jego kuzyn z kaszy manny. Można wykorzystać go do tortów, babeczek lub podać jako deser. Krem jaglany czyli, jak łatwo się domyślić, krem na kaszy jaglanej :). Polecam przyrządzić go z dodatkiem ekstraktu z wanilii lub naturalną wanilią w formie miąższu lub pasty. Najlepiej posłodzić ksylitolem, dla mniejszej liczby kalorii i braku klasycznego, białego cukru. Zobaczcie jak zrobić krem z kaszy jaglanej krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

To doskonały krem na bazie kaszy bez glutenu. W wersji dla alergików można zmiksować go bez dodatku masła lub wykorzystać bezmleczne masło wegańskie. Oczywiście warto przy okazji zwrócić uwagę na tłuszcze wchodzące w jego skład – ich pochodzenie, wpływ na organizm oraz środowisko.

Krem jaglany

Krem jaglany

Krem na kaszy jaglanej zmiksowanej z sokiem z cytryny, miodem i opcjonalnie masłem, do przełożenia ciasta lub wykorzystania jako deser.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Deser, Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Przepis na: krem jaglany, krem z kaszą jaglaną
Liczba porcji: 6
Kalorie: 221kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej kaszy; można ugotować na wodzie lub mleku krowim/kokosowym; gotować można ją dłużej niż standardowo, żeby się lekko rozgotowała)
  • 3-6 łyżek miodu
  • 1 cytryna lub mała pomarańcza (tylko wyciśnięty sok)
  • 4 łyżki masła (opcjonalnie; dodatek masła zapewnia lepszą konsystencję i wzbogacony smak kremu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Gorącą kaszę miksuję w blenderze z miodem, masłem i sokiem z cytryny/pomarańczy.
  • Przekładam kremem ciasto, lub dekoruję deser albo babeczki. Można też zaserwować go w pucharku, z dodatkiem owoców i bakalii.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 80g | Kalorie: 221kcal (11%) | Carbohydrates: 34g (11%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sód: 61mg (3%) | Potas: 82mg (2%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 210IU (4%) | Witamina C: 6.4mg (8%) | Wapń: 5mg (1%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Możecie wykorzystać go do przekładania ciast i tortów. Sprawdzi się też jako baza do deserów w wersji fit. Spróbujcie podać ze świeżymi, sezonowymi owocami. Dobrze, gdy ich słodko-kwaskowaty posmak może przełamać łagodną, charakterystyczną dla kaszy jaglanej całość. Jeśli chcecie przygotować zdrowszą wersję kremu od klasycznej, maślanej czy po prostu zależy Wam na kremie bezglutenowym, ten przepis jest właśnie dla Was!

Zobacz też
Custard - sos angielski

Koniecznie dajcie znać w komentarzach, czy krem z kaszy jaglanej przypadł Wam do gustu! Bardzo jestem ciekawa.

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom