Krem jaglany przepis | Dorota Kamińska

Krem jaglany

Krem jaglany

Nie będę czarować, że krem jaglany smakuje lepiej od budyniowego. Zapewniam jednak, że jest równie dobry co jego kuzyn z kaszy manny. Można wykorzystać go do tortów, babeczek lub podać jako deser. Krem jaglany czyli, jak łatwo się domyślić, krem na kaszy jaglanej :). Polecam przyrządzić go z dodatkiem ekstraktu z wanilii lub naturalną wanilią w formie miąższu lub pasty. Najlepiej posłodzić ksylitolem, dla mniejszej liczby kalorii i braku klasycznego, białego cukru. Zobaczcie jak zrobić krem z kaszy jaglanej krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

To doskonały krem na bazie kaszy bez glutenu. W wersji dla alergików można zmiksować go bez dodatku masła lub wykorzystać bezmleczne masło wegańskie. Oczywiście warto przy okazji zwrócić uwagę na tłuszcze wchodzące w jego skład – ich pochodzenie, wpływ na organizm oraz środowisko.

5 od 1 osoby
Krem jaglany
Krem jaglany
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 

Krem na kaszy jaglanej zmiksowanej z sokiem z cytryny, miodem i opcjonalnie masłem, do przełożenia ciasta lub wykorzystania jako deser.

Danie: Deser, Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Przepis na: krem jaglany, krem z kaszą jaglaną
Liczba kalorii: 221 kcal
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej kaszy; można ugotować na wodzie lub mleku krowim/kokosowym; gotować można ją dłużej niż standardowo, żeby się lekko rozgotowała)
  • 3-6 łyżek miodu
  • 1 cytryna lub mała pomarańcza (tylko wyciśnięty sok)
  • 4 łyżki masła (opcjonalnie; dodatek masła zapewnia lepszą konsystencję i wzbogacony smak kremu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krem jaglany - Jak zrobić
  1. Gorącą kaszę miksuję w blenderze z miodem, masłem i sokiem z cytryny/pomarańczy.

  2. Przekładam kremem ciasto, lub dekoruję deser albo babeczki. Można też zaserwować go w pucharku, z dodatkiem owoców i bakalii.

Wartości odżywcze
Krem jaglany
Wielkość porcji (80 g)
Liczba kalorii 221 kcal Kalorie z tłuszczów 72 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 8g 12%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 17mg 6%
Sód 61mg 3%
Potas 82mg 2%
Węglowodany ogółem 34g 11%
Błonnik 2g 8%
Cukry 9g
Białko 3g 6%
Witamina A 4.2%
Witamina C 7.8%
Wapń 0.5%
Żelazo 5.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Możecie wykorzystać go do przekładania ciast i tortów. Sprawdzi się też jako baza do deserów w wersji fit. Spróbujcie podać ze świeżymi, sezonowymi owocami. Dobrze, gdy ich słodko-kwaskowaty posmak może przełamać łagodną, charakterystyczną dla kaszy jaglanej całość. Jeśli chcecie przygotować zdrowszą wersję kremu od klasycznej, maślanej czy po prostu zależy Wam na kremie bezglutenowym, ten przepis jest właśnie dla Was!

Koniecznie dajcie znać w komentarzach, czy krem z kaszy jaglanej przypadł Wam do gustu! Bardzo jestem ciekawa.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)