Risotto z burakami

Risotto z burakami

Gdybym miała wybrać warzywo, z którym najbardziej kojarzy mi się kuchnia australijska, byłby to burak. Obecny w tamtejszych burgerach, dodawany do kanapek ze stekiem, dorzucany do sałatek. Kuchnia australijska to mieszanka kuchni z całego świata: zamieszkujących pierwotnie Aborygenów polujących na kangury i inne dzikie zwierzęta, przybyłych do Australii Brytyjczyków oraz napływających później z całego świata Azjatów, Włochów, Greków i obywateli innych krajów. Moje dzisiejsze risotto z burakami to także taka mieszanka, w której znajdziecie zioła, czerwone wino i owoce morza.

Zobacz też: Więcej przepisów z burakami

Bardzo lubię łączyć buraki ze słonecznikiem i tymiankiem, np. w kremowej zupie, a dodając do nich cebulę i czosnek oraz sok z pomarańczy tworzę mieszankę uzupełniających się doskonale smaków. Buraki przełamane ananasem lub cytrusami to jest to! Risotto z burakami nabierze też charakteru za sprawą dodatku pleśniowego sera koziego, który dodaję do potrawy po ugotowaniu. Ale prawdziwy sztos to smażone krewetki – jeśli jeszcze nie próbowaliście, jak smakują z dodatkiem buraków, będziecie zaskoczeni!

Takie risotto z burakiem to pomysł na obiad bogaty w zestaw witamin i minerałów, a jednocześnie bardzo pożywna potrawa. Polecam jako obiad dla kilku osób lub kolację dla dwojga. Koniecznie z dodatkiem czerwonego wina, które, oprócz dodania do risotto, można też podać do picia w kieliszkach ;).

5 od 1 osoby
Risotto z burakami
Risotto z burakami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 

Przepis na risotto z burakami i tymiankiem, gotowane na wywarze warzywnym, opcjonalnie z dodatkiem koziego sera pleśniowego, udekorowane smażonymi krewetkami.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Keyword: risotto buraczane, risotto z burakami, risotto z burakiem
Liczba kalorii: 677 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza:
  • 250 g ryżu do risotto
  • 500 g buraków (obrane, pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 500 ml wywaru warzywnego (gorący)
  • 1 cebula (grubo posiekana)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 25 g masła
  • 1 łyżka tymianku (świeży, posiekany)
  • 50 g sera koziego pleśniowego (opcjonalnie; pokrojony w nieduże kawałki)
  • sok z ½ pomarańczy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
Do dekoracji:
  • 2 garście grubo siekanych orzechów włoskich lub słonecznika (lekko uprażone na suchej patelni)
  • 12 krewetek królewskich lub tygrysich (świeże i surowe, albo rozmrożone)
  • 2 ząbki czosnku (pokrojony w cieniutkie plasterki)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy
  • ¼ łyżeczki chili
  • listki rukoli lub gałązki tymianku do dekoracji

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Risotto z burakami - Jak zrobić
  1. Na oliwie podduszam cebulę, czosnek i buraki (nie mieszam ich ze sobą w czasie duszenia), na niewielkim ogniu.
  2. Gdy warzywa się zeszklą, dodaję suchy ryż, mieszam i podsmażam całość na średnim ogniu, do zeszklenia ryżu.
  3. Dolewam wino, zwiększam ogień i zagotowuję. Zmniejszam płomień, żeby całość delikatnie bulgotała i czekam, aż prawie całe wino zostanie wchłonięte przez ryż i warzywa.
  4. Dolewam 1 chochlę wywaru, dosypuję tymianek i czekam, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Powtarzam czynność do momentu, gdy risotto będzie kremowe, o konsystencji lawy, ale ugotowane „al dente”, czyli lekko twarde.
  5. Pod koniec gotowania risotto, na osobnej patelni, na małym ogniu, szklę czosnek na oliwie. Zdejmuję z patelni i przekładam na osobny talerzyk, a na tej samej oliwie smażę, na średnim ogniu, posypane chili i skropione sokiem z cytryny/limonki/pomarańczy krewetki. Należy je smażyć krótko z obu stron i od razu, gdy się zaróżowią, zdjąć z ognia (będą się smażyć jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni, a trzymane na niej zbyt długo, zrobią się gumowate).
  6. Dodaję do risotto połowę orzechów/słonecznika. Mieszam całość z masłem (oraz opcjonalnie z serem), w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, sokiem z pomarańczy i przekładam na talerze.
  7. Dekoruję pozostałymi orzechami/słonecznikiem, usmażonymi krewetkami, tymiankiem/rukolą i serwuję.
Wartości odżywcze
Risotto z burakami
Wielkość porcji (400 g)
Liczba kalorii 677 kcal Kalorie z tłuszczów 333 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 37g 57%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Cholesterol 22mg 7%
Sód 708mg 30%
Potas 571mg 16%
Węglowodany ogółem 70g 23%
Błonnik 7g 28%
Cukry 12g
Białko 11g 22%
Witamina A 12.9%
Witamina C 20.7%
Wapń 7.4%
Żelazo 29%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciekawa jestem, czy i Wam takie połączenie smaków przypadnie do gustu. Dajcie znać, jak wyszło Wasze risotto z buraków i czy znalazły się w nim krewetki :).

Risotto z burakami
Risotto z burakami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)