fbpx
Czytasz właśnie
Risotto z burakami

Risotto z burakami

Risotto z burakami

Gdybym miała wybrać warzywo, z którym najbardziej kojarzy mi się kuchnia australijska, byłby to burak. Obecny w tamtejszych burgerach, dodawany do kanapek ze stekiem, dorzucany do sałatek. Kuchnia australijska to mieszanka kuchni z całego świata: zamieszkujących pierwotnie Aborygenów polujących na kangury i inne dzikie zwierzęta, przybyłych do Australii Brytyjczyków oraz napływających później z całego świata Azjatów, Włochów, Greków i obywateli innych krajów. Moje dzisiejsze risotto z burakami to także taka mieszanka, w której znajdziecie zioła, czerwone wino i owoce morza.

Zobacz też: Więcej przepisów z burakami

Bardzo lubię łączyć buraki ze słonecznikiem i tymiankiem, np. w kremowej zupie, a dodając do nich cebulę i czosnek oraz sok z pomarańczy tworzę mieszankę uzupełniających się doskonale smaków. Buraki przełamane ananasem lub cytrusami to jest to! Risotto z burakami nabierze też charakteru za sprawą dodatku pleśniowego sera koziego, który dodaję do potrawy po ugotowaniu. Ale prawdziwy sztos to smażone krewetki – jeśli jeszcze nie próbowaliście, jak smakują z dodatkiem buraków, będziecie zaskoczeni!

Takie risotto z burakiem to pomysł na obiad bogaty w zestaw witamin i minerałów, a jednocześnie bardzo pożywna potrawa. Polecam jako obiad dla kilku osób lub kolację dla dwojga. Koniecznie z dodatkiem czerwonego wina, które, oprócz dodania do risotto, można też podać do picia w kieliszkach ;).

Zobacz też
Stek wołowy

Risotto z burakami

Risotto z burakami

Przepis na risotto z burakami i tymiankiem, gotowane na wywarze warzywnym, opcjonalnie z dodatkiem koziego sera pleśniowego, udekorowane smażonymi krewetkami.
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto buraczane, risotto z burakami, risotto z burakiem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 677kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza:

  • 250 g ryżu do risotto
  • 500 g buraków (obrane, pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 500 ml wywaru warzywnego (gorący)
  • 1 cebula (grubo posiekana)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 25 g masła
  • 1 łyżka tymianku (świeży, posiekany)
  • 50 g sera koziego pleśniowego (opcjonalnie; pokrojony w nieduże kawałki)
  • sok z ½ pomarańczy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • 2 garście grubo siekanych orzechów włoskich lub słonecznika (lekko uprażone na suchej patelni)
  • 12 krewetek królewskich lub tygrysich (świeże i surowe, albo rozmrożone)
  • 2 ząbki czosnku (pokrojony w cieniutkie plasterki)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy
  • ¼ łyżeczki chili
  • listki rukoli lub gałązki tymianku do dekoracji

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na oliwie podduszam cebulę, czosnek i buraki (nie mieszam ich ze sobą w czasie duszenia), na niewielkim ogniu.
  • Gdy warzywa się zeszklą, dodaję suchy ryż, mieszam i podsmażam całość na średnim ogniu, do zeszklenia ryżu.
  • Dolewam wino, zwiększam ogień i zagotowuję. Zmniejszam płomień, żeby całość delikatnie bulgotała i czekam, aż prawie całe wino zostanie wchłonięte przez ryż i warzywa.
  • Dolewam 1 chochlę wywaru, dosypuję tymianek i czekam, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Powtarzam czynność do momentu, gdy risotto będzie kremowe, o konsystencji lawy, ale ugotowane „al dente”, czyli lekko twarde.
  • Pod koniec gotowania risotto, na osobnej patelni, na małym ogniu, szklę czosnek na oliwie. Zdejmuję z patelni i przekładam na osobny talerzyk, a na tej samej oliwie smażę, na średnim ogniu, posypane chili i skropione sokiem z cytryny/limonki/pomarańczy krewetki. Należy je smażyć krótko z obu stron i od razu, gdy się zaróżowią, zdjąć z ognia (będą się smażyć jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni, a trzymane na niej zbyt długo, zrobią się gumowate).
  • Dodaję do risotto połowę orzechów/słonecznika. Mieszam całość z masłem (oraz opcjonalnie z serem), w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, sokiem z pomarańczy i przekładam na talerze.
  • Dekoruję pozostałymi orzechami/słonecznikiem, usmażonymi krewetkami, tymiankiem/rukolą i serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 400g | Kalorie: 677kcal (34%) | Węglowodany: 70g (23%) | Białko: 11g (22%) | Tłuszcze: 37g (57%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 22mg (7%) | Sód: 708mg (31%) | Potas: 571mg (16%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 645IU (13%) | Witamina C: 17.1mg (21%) | Wapń: 74mg (7%) | Żelazo: 5.2mg (29%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy i Wam takie połączenie smaków przypadnie do gustu. Dajcie znać, jak wyszło Wasze risotto z buraków i czy znalazły się w nim krewetki :).

Risotto z burakami
Risotto z burakami
2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom