Tag: buraki

Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie

Choć swoją przygodę z gotowaniem barszczu zaczynałam od domowego, zakwaszanego jabłkami i sokiem z cytryny lub octem, klasyczny czerwony barszcz na zakwasie nie ma sobie równych i cieszę się, że w końcu i na niego mogę Wam pokazać przepis. Można podać go z uszkami lub fasolą, albo ziemniakami z karmelizowaną cebulą, wszystkie dodatki przetestowałam i polecam, bo smakuje z nimi wybornie!

4 Shares
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany, bardziej sycący niż czysty barszcz, o pięknym, różowym kolorze. W najprostszy sposób przygotowuje się go zgodnie z klasyczną recepturą i zabiela śmietaną lub jogurtem naturalnym, gęstym, dodanym na sam koniec, po zdjęciu z ognia, czasem nawet bezpośrednio na talerzu, żeby zachować możliwie najwięcej korzystnych dla zdrowia, naturalnych probiotyków.

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Doskonały w smaku barszcz ukraiński to zupa, która przywędrowała do nas od sąsiadów zza wschodniej granicy, choć w Polsce została nieco zmodyfikowana. Oryginalnie gotowany i serwowany z warzywami w kawałkach, a zabielany bezpośrednio na talerzu, w Polsce dodatkowo podawany jest z fasolą. Choć niektóre receptury sugerują zagęścić go wodą z mąką lub zasmażką, moja propozycja to ukraiński barszcz bezglutenowy, gęstniejący dzięki dodatkowi śmietany lub jogurtu i zmiksowanych warzyw.

1 Shares
Koktajl z buraków

Koktajl z buraków

Zakochałam się w buraczanych napojach podczas przeprowadzania warzywno-owocowego postu, ale dopiero po jego zakończeniu, kiedy mogłam już jeść wszystkie owoce, wymyśliłam przepis na koktajl z buraków idealny. Smaki słodkie równoważą się z kwaskowatymi, mamy tu bogactwo witamin i minerałów, a do tego dodajmy świetny smak, bo charakterystyczny burak nie dominuje w całej kompozycji.

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Do przygotowania smacznego barszczu, gdy chce się go zrobić według klasycznej receptury i nie zakwasza dodatkiem soku z cytryny czy jabłek, warto przygotować zakwas z buraków. To po prostu sfermentowane buraki czyli korzystna dla zdrowia kiszonka, a przygotowuje się go w bardzo prosty sposób.

2 Shares
Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków

Soki z kiszonek powróciły do łask i bardzo dobrze, bo są zdrowe dzięki zawartości witaminy C powstałej w wyniku fermentacji. Są naturalnymi probiotykami o zbawiennym wpływie na jelita oraz poprawę odporności. Szczególnie polecane na zimę, ale nie zapominajmy o nich przez cały rok! Sok z kiszonych buraków jest chyba najpopularniejszy spośród wszystkich soków kiszonkowych i choć same buraki po kiszeniu ustępują, moim zdaniem, kiszonym ogórkom, kalafiorowi, kapuście i marchewce, to soczek pić uwielbiam!

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakami w pięknym, purpurowym kolorze, zaskoczą nietypowym wyglądem i fantastycznym smakiem, bo łagodne ziemniaki i buraki oraz majonezowy sos świetnie smakują z kiszonymi ogórkami lub kaparami z zalewy, które dodają całości kwaskowatego smaku.

Sernik Red Velvet

Sernik Red Velvet

Pierwszy był tort Red Velvet, o mało intensywnym kolorze, bo ciasto z sokiem z buraków nabiera najpiękniejszej barwy, kiedy nie doda się do niego kakao lub… wykorzysta spożywczy barwnik. Potem babeczki, a teraz przyszła pora na sernik Red Velvet, inspirowany słynnym, amerykańskim wypiekiem.

Babeczki Red Velvet

Babeczki Red Velvet

W poszukiwaniu klasycznych, amerykańskich słodkości w Nowym Jorku trafiłam do Baby Cakes NYC. To malutka kawiarnio-piekarnia, w której serwuje się słodkości bezglutenowe i wegańskie, znana ze słynnego blueberry pie czyli ciasta z borówką amerykańską, które wypiekano tu i dostarczano na plan filmowy „My blueberry nights”, jednego z moich ulubionych filmów o miłości, podróżach i poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. Dotarłam do wschodniej części Broom Street na Manhattanie, weszłam do środka i… znalazłam klasyczny, amerykański wypiek: red velvet cupcakes czyli babeczki red velvet.

Buraczki

Buraczki

Znienawidzone w dzieciństwie, buraczki stały się kilka lat temu jednym z moich ulubionych dodatków do drugich dań. Zamiast wersji gotowanej we wrzątku wybieram ich pieczenie w piekarniku lub gotowanie w mundurkach, w kuchence mikrofalowej – taki proces obróbki termicznej zachowuje ich wspaniały, słodkawy smak i tak samo jak ćwikła, buraczki zasmażane przygotowane z buraków pieczonych po prostu smakują o wiele lepiej. Ich słodkość świetnie przełamuje dodatek jabłek i soku z cytryny, a jeśli jabłek w kuchni brak, można wcześniej, na maśle, zeszklić odrobinę pokrojonego w drobną kosteczkę czosnku, odłożyć i pod koniec zasmażania buraków dodać go na patelnię.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)