Curry z dynią

Curry z dynią

Bardzo lubię wczesną jesień, kiedy do woli mogę cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw, jak figi, bataty, dynia, awokado. Wykorzystuję je w wypiekach, sałatkach i jednogarnkowych potrawach. Curry z dynią przygotowuję aromatyczne, pachnące cynamonem, przełamane smakiem limonki lub cytryny oraz żurawiny. Uwielbiam te jesienne kolory na talerzu oraz zapach korzennych przypraw. Im chłodniej, tym większą mam ochotę rozgrzewać się takimi treściwymi potrawami, które jeszcze przez chwilę pozwolą mi zatrzymać słońce – przynajmniej na talerzu.

Zobacz też: Więcej przepisów z dynią

Tegoroczna jesień jest piękna, złocista i wyjątkowo ciepła, choć początki miała dość chłodne. Podobno za kilka dni znów powieje zimnem, więc warto przygotować sobie garnek curry z dynią i rozkoszować się jego smakiem.

Curry z dynią z kurczakiem lub bez mięsa

Miłośnikom mięsnych dań polecam curry dyniowe z kurczakiem lub indykiem – chudą pierś wystarczy krótko podsmażyć w przyprawach, a potem dorzucić z powrotem na patelnię, gdy jest już ugotowany sos. Dla wegetarian mam propozycję wykorzystania tofu, a w wersji wegańskiej można klasyczny jogurt zastąpić gęstym mlekiem kokosowym oraz pominąć dodatek sera.

5 od 2 osób
Curry z dynią
Curry z dynią
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
35 min
 

Curry z dynią inspirowane kuchnią marokańską lub indyjską - taka mieszanka, do zaserwowania z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego i ugotowanego ryżu lub kuskusu. To aromatyczne, dobrze doprawione korzennymi przyprawami curry z dynią na obiad lub kolację, łatwe do zrobienia.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Indyjska, Marokańska
Keyword: curry dyniowe, curry z dyni, curry z dynią
Liczba kalorii: 494 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 3 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso i marynata
  • 400 g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę; można zastąpić 250 g tofu)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki suszonej kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz
Sos
  • 500 g dyni piżmowej lub hokkaido (bez nasion, obrana, pokrojona w kostkę)
  • 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula (połowa drobno posiekana, połowa pokrojona w półksiężyce)
  • 1 pomidor (bez nasion, pokrojony w kostkę lub ½ szklanki soku pomidorowego 100%)
  • 2 cm korzenia imbiru (obrany, drobno posiekany)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżki octu winnego
  • 1 garść żurawiny lub suszonych wiśni (nieduża)
  • łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Do dekoracji
  • 50 g sera feta (opcjonalnie; pokrojony w kostkę)
  • ½ czerwonej cebuli (drobno pokrojona)
  • ½ sparzonej cytryny (tylko skórka starta z wierzchu, bez miąższu)
  • świeża mięta
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego lub gęstego mleka kokosowego
Dodatkowo
  • ugotowany kuskus lub ryż

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Curry z dynią - Jak zrobić
  1. Mięso lub tofu mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut.

  2. Dynię gotuję przez 5 minut w wywarze.
  3. Szybko obsmażam kurczaka lub tofu w woku, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.

  4. Dodaję do woka pozostałą oliwę i szklę cebulę.
  5. Dokładam pomidor, imbir i czosnek oraz przyprawy, zagotowuję.
  6. Dodaję wywar z dynią, indyka, żurawinę, miód i ocet. Gotuję przez 5 minut.
  7. Serwuję danie z kuskusem/ryżem oraz jogurtem/mlekiem kokosowym, posypane cebulą wymieszaną ze skórką z cytryny oraz miętą i fetą.

Wartości odżywcze
Curry z dynią
Wielkość porcji (350 g)
Liczba kalorii 494 kcal Kalorie z tłuszczów 189 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 21g 32%
Tłuszcze nasycone 5g 25%
Cholesterol 92mg 31%
Sód 825mg 34%
Potas 1150mg 33%
Węglowodany ogółem 45g 15%
Błonnik 6g 24%
Cukry 22g
Białko 35g 70%
Witamina A 367.5%
Witamina C 55.7%
Wapń 26%
Żelazo 12.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciekawa jestem, jak wyszło Wam dyniowe curry i na którą wersję się zdecydowaliście. Czekam na komentarze – dajcie znać, jak smakowało!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)