Królik w śmietanie przepis | Dorota Kamińska

Królik w śmietanie

Kiedy mój dziadek hodował króliki, w Święta, obok kaczki z jabłkami lub zamiast niej, na stole pojawiał się królik w śmietanie. Pamiętam jego charakterystyczny zapach, który nigdy nie przypadł mi do gustu. To taka mieszanka wiatru i pola, tuż po deszczu. Ciekawe czy Wy też kojarzycie czasem w tak dziwny sposób niektóre zapachy? Wspominając dawne czasy, postanowiłam przygotować go w minioną Wielkanoc. Poprosiłam babcię o przepis jak zrobić królika w śmietanie. A potem zmodyfikowałam go trochę po swojemu.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc 

lub Boże Narodzenie

„Królik, po umyciu i porcjowaniu, powinien całą noc leżeć w lodówce, wtedy jego mięso będzie kruche” – zaczęła babcia. „Przyprawiony solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, ziołami do smaku. Potem trzeba go obsmażyć do zrumienienia (można z cebulą), a kiedy jest już prawie miękki, zalać go śmietaną wymieszaną z mąką i wodą i poddusić do miękkości”.

Królik ze śmietaną i winem

Dość klasyczną recepturę babci można nieco zmienić, przygotowując białą zasmażkę z mąki i masła. Dopiero potem trzeba rozprowadzić całość wodą i śmietaną. Na pewno warto wykorzystać do smażenia królika masło klarowane, dzięki któremu mięso nabierze doskonałego smaku. Zamiast wody, do śmietany, można dodać lampkę białego wina. Zioła? Tymianek lub rozmaryn. Albo prowansalska mieszanka. Będą idealnie pasować. Może jeszcze odrobina czosnku do cebuli…

Królik pieczony z sosem ze śmietany

Rok temu, przed Wielkanocą, siedziałam i rozmyślałam jak zrobić królika ze śmietaną. Ostatecznie wpadłam na pomysł, że o wiele łatwiej będzie mi go upiec. Nie miałam odpowiednio dużego garnka do duszenia. Dlatego królik wylądował w piekarniku, a sos ze śmietany i wina przygotowałam osobno. Oprócz tego razem z królikiem upiekłam warzywa: ziemniaki i marchewkę. Zaserwowałam całość z sosem w osobnej sosjerce, chociaż można też pieczonego królika tradycyjnie, z purèe ziemniaczanym.

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Najlepszy pieczony królik w śmietanie czyli królik z sosem śmietanowym, pachnący ziołami i białym winem. Przepis jak zrobić królika w śmietanie.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 4 godz. 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: królik w śmietanie, królik w sosie śmietanowym, królik ze śmietaną, pieczony królik w śmietanie
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 462kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pieczony królik

  • 1 tuszka królika
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka bazylii (bazylię i tymianek lub rozmaryn można zastąpić gotową mieszanką ziół prowansalskich)
  • 2 szklanki białego wina (wytrawne)

Zalewa

  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu białego

Sos śmietanowy

  • 1 cebula (pokrojona drobno lub w piórka)
  • 250 ml śmietany
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Przygotowanie zalewy

  • Do składników na zalewę wkładamy cebulę i zagotowujemy całość, gotując przez ok. 2-3 minuty. Studzimy.

Marynowanie mięsa

  • Królika zalewamy wystudzoną zalewą z cebulą, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Po wyjęciu królika zachowujemy zalewę.

Pieczenie królika

  • Pieczemy mięso obłożone kawałkami klarowanego masła i posypane ziołami przez 1 godzinę, na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 °C (góra + dół).
    Pod mięso podstawiamy żaroodporne naczynie wypełnione zalewą z cebulą, do którego będzie wytapiać się tłuszcz. Co 15 minut wybieramy sos z naczynia za pomocą łyżki lub chochelki i polewamy nim królika.
    W osobnym naczyniu, skropione oliwą i posypane solą, pieprzem i ziołami, można w tym samym czasie piec plastry ziemniaków i marchewki - opcjonalnego dodatku do królika.

Przygotowanie sosu śmietanowego

  • Na 15 minut przed końcem pieczenia królika zaczynamy przygotowanie sosu. Podgrzewamy zalewę i rozprowadzamy w niej śmietanę, dokładnie mieszając. 
  • Nie zagotowujemy! Sos ma zgęstnieć, a jeśli śmietana była za rzadka, można dodać do niego zasmażkę lub ser mascarpone.
  • Rozprowadzamy zasmażkę śmietaną wymieszaną z winem lub wodą i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy mocno całość, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Nie zagotowujemy!
  • Królika serwujemy na półmisku, z dodatkiem pieczonych warzyw i sosem przelanym do sosjerki.

Przydatne przepisy i poradniki

Jeśli królik przypiekałby się zbyt mocno, można przykryć go folią aluminiową i odkryć dopiero pod koniec pieczenia.

Królika, obłożonego masłem i zalanego zalewą, można zamknąć w rękawie do pieczenia i tak upiec.

Przydatne poradniki:
  1. Zasmażka - jak zrobić

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 462kcal | Carbohydrates: 8g (3%) | Protein: 37g (74%) | Fat: 24g (37%) | Saturated Fat: 13g (65%) | Cholesterol: 187mg (62%) | Sodium: 569mg (24%) | Potassium: 784mg (22%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 9.4% | Vitamin C: 2.9% | Calcium: 9.6% | Iron: 35.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Nie każdemu przypadnie do gustu królik podany na półmisku, w całości. Polecam poporcjować go na kilka kawałków. Która wersja lepsza? Duszona czy pieczona?

Królik w śmietanie
Królik w śmietanie

Koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam królik pieczony ze śmietanowym sosem i warzywami. A może go udusiliście, tak jak radziła moja babcia? Ciekawa jestem, jakie były Wasze wrażenia podczas degustacji :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)