Pierogi z kaszą gryczaną przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

  • znane też jako lubelskie lub zamojskie
  • z kaszą gryczaną, białym serem i czosnkiem niedźwiedzim
  • wegetariańskie lub z dodatkiem boczku
Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne danie na lubelszczyźnie, choć również w Bieszczadach czy na Mazurach można zjeść doskonałe! Przyrządzone z dodatkiem regionalnego sera i czosnku niedźwiedziego, który zapewnia niezwykły aromat farszu i dodaje mu ładnego, zielonego akcentu kolorystycznego. Warto przygotować je na co dzień lub na wigilijną kolację. Polecam dodać do farszu ulubione zioła, a całość polać potem masłem lub dobrym olejem i posypać prażonym słonecznikiem. Przepis na pierogi z farszem z kaszy gryczanej – są pyszne! Ciekawa jestem, czy i Wam przypadną do gustu! Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Pierogi zamojskie lub pierogi lubelskie – to jedne z innych nazw tego smacznego dania. Podane z drobno posiekaną, zezłoconą na oleju cebulą. Można zrobić je na dowolnym cieście, jednak by łatwiej sklejać nieco sypki farsz, warto postawić na miękkie ciasto pierogowe, np. maślankowe lub elastyczne, z dodatkiem oleju i jajek.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem czy bez mięsa?

Niektórzy lubią dorzucić do nich podsmażany boczek, wcześniej pokrojony w drobną kosteczkę. Spotykana jest zarówno mięsna, jak i bezmięsna ich wersja. U mnie oczywiście wygrywa wersja bez mięsa! Dajcie znać w komentarzach, który farsz Wy dodacie do swoich pierogów!

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, z cebulą i słonecznikiem. Najlepsze pierogi zamojskie, inaczej pierogi lubelskie, z białej lub ciemnej kaszy gryczanej.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 50 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi bieszczadzkie, pierogi lubelskie, pierogi z farszem z kaszy gryczanej, pierogi z kaszą gryczaną, pierogi z lubelszczyzny, pierogi zamojskie
Liczba porcji: 65 sztuk
Kalorie: 36kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej (np. typ 550))
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki maślanki lub wrzątku
  • dodatkowa mąka do wałkowania

Farsz

  • szklanki kaszy gryczanej (biała lub ciemna, palona; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona)
  • szklanki wody
  • 1 cebula (posiekana)
  • 200 g twarogu
  • 1 jajko (lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego 4 łyżkami wrzątku)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2-4 łyżki natki pietruszki lub mięty
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; lub 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego; drobno posiekany)

Do dekoracji

  • stopione masło lub olej
  • nasiona słonecznika (uprażone na suchej patelni)
  • świeży tymianek, mięta lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Kluski z makiem

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Farsz

  • Kaszę wrzucam do zagotowanej wody, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję przez ok. 10-15 minut na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Zdejmuję z ognia i zostawiam przykrytą jeszcze na ok. 5 minut, następnie studzę.
  • Cebulę z czosnkiem szklę na oleju.
  • Kaszę mieszam z pokruszonym twarogiem oraz ziołami i cebulą z czosnkiem. Doprawiam do smaku.
  • Do kaszy dodaję jajko lub siemię, dokładnie mieszam.

Ciasto

  • Wrzątek mieszam łyżką z mąką i zostawiam do wystudzenia. Jeśli robię ciasto z maślanki, od razu zaczynam zagniatać wszystkie składniki. Wyrabiam przez ok. 10 minut.
  • Wałkuję bardzo cienki, podsypując mąką. Wycinam krążki za pomocą szklanki.

Lepienie pierogów

  • Nakładam do każdego krążka farsz za pomocą łyżeczki, palce obsypuję mąką i sklejam pierogi. Odkładam i przykrywam ściereczką.

Gotowanie pierogów

  • Ostrożnie wkładam pierogi do gotującej, osolonej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna i gotuję pod przykryciem, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podaję z olejem lub stopionym masłem oraz tymiankiem i uprażonym na patelni słonecznikiem.

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić ciasto na pierogi Jak ugotować kaszę gryczaną Pierogi z kaszą gryczaną białą będą łatwiejsze do klejenia, a te zrobione z farszem z kaszy ciemnej, palonej ucieszą podniebienie charakterystycznym, mocniejszym smakiem.

Wartości odżywcze

Serving: 30g (1 sztuka) | Kalorie: 36kcal (2%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 3mg (1%) | Sód: 32mg (1%) | Potas: 32mg (1%) | Witamina A: 10IU | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 7mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Palce lizać :).

Pierogi z kaszą gryczaną przepis z Bieszczadów

Koniecznie spróbujcie ich, będąc w Bieszczadach. Zwłaszcza jeśli będą przygotowane na bazie lokalnego sera, z czosnkiem niedźwiedzim. Można się zakochać w ich smaku i tak było również w moim przypadku. Przepadłam! Mogłabym je zjadać codziennie po zejściu ze szlaku.

Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną

Ciekawa jestem, czy znacie pierogi z kaszą gryczaną. A może jedliście je w barze lub restauracji? Jeśli tak, to w której części Polski? Dajcie znać w komentarzach i napiszcie, jak udały się te wg mojej receptury. Lepsze od ruskich?

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom