Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne danie na lubelszczyźnie, choć również w Bieszczadach czy na Mazurach można zjeść doskonałe! Przyrządzone z dodatkiem regionalnego sera i czosnku niedźwiedziego, który zapewnia niezwykły aromat farszu i dodaje mu ładnego, zielonego akcentu kolorystycznego. Warto przygotować je na co dzień lub na wigilijną kolację. Polecam dodać do farszu ulubione zioła, a całość polać potem masłem lub dobrym olejem i posypać prażonym słonecznikiem. Przepis na pierogi z farszem z kaszy gryczanej – są pyszne! Ciekawa jestem, czy i Wam przypadną do gustu! Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 1½ szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej (np. typ 550))
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki maślanki lub wrzątku
- dodatkowa mąka do wałkowania
Farsz
- 1½ szklanki kaszy gryczanej (biała lub ciemna, palona; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona)
- 2½ szklanki wody
- 1 cebula (posiekana)
- 200 g twarogu
- 1 jajko (lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego 4 łyżkami wrzątku)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2-4 łyżki natki pietruszki lub mięty
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; lub 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego; drobno posiekany)
Do dekoracji
- stopione masło lub olej
- nasiona słonecznika (uprażone na suchej patelni)
- świeży tymianek, mięta lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
Farsz
- Kaszę wrzucam do zagotowanej wody, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję przez ok. 10-15 minut na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Zdejmuję z ognia i zostawiam przykrytą jeszcze na ok. 5 minut, następnie studzę.
- Cebulę z czosnkiem szklę na oleju.
- Kaszę mieszam z pokruszonym twarogiem oraz ziołami i cebulą z czosnkiem. Doprawiam do smaku.
- Do kaszy dodaję jajko lub siemię, dokładnie mieszam.
Ciasto
- Wrzątek mieszam łyżką z mąką i zostawiam do wystudzenia. Jeśli robię ciasto z maślanki, od razu zaczynam zagniatać wszystkie składniki. Wyrabiam przez ok. 10 minut.
- Wałkuję bardzo cienki, podsypując mąką. Wycinam krążki za pomocą szklanki.
Lepienie pierogów
- Nakładam do każdego krążka farsz za pomocą łyżeczki, palce obsypuję mąką i sklejam pierogi. Odkładam i przykrywam ściereczką.
Gotowanie pierogów
- Ostrożnie wkładam pierogi do gotującej, osolonej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna i gotuję pod przykryciem, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podaję z olejem lub stopionym masłem oraz tymiankiem i uprażonym na patelni słonecznikiem.
Przydatne przepisy i poradniki
Wartości odżywcze
Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad
Pierogi zamojskie lub pierogi lubelskie – to jedne z innych nazw tego smacznego dania. Podane z drobno posiekaną, zezłoconą na oleju cebulą. Można zrobić je na dowolnym cieście, jednak by łatwiej sklejać nieco sypki farsz, warto postawić na miękkie ciasto pierogowe, np. maślankowe lub elastyczne, z dodatkiem oleju i jajek.
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem czy bez mięsa?
Niektórzy lubią dorzucić do nich podsmażany boczek, wcześniej pokrojony w drobną kosteczkę. Spotykana jest zarówno mięsna, jak i bezmięsna ich wersja. U mnie oczywiście wygrywa wersja bez mięsa! Dajcie znać w komentarzach, który farsz Wy dodacie do swoich pierogów!
Palce lizać :).
Pierogi z kaszą gryczaną przepis z Bieszczadów
Koniecznie spróbujcie ich, będąc w Bieszczadach. Zwłaszcza jeśli będą przygotowane na bazie lokalnego sera, z czosnkiem niedźwiedzim. Można się zakochać w ich smaku i tak było również w moim przypadku. Przepadłam! Mogłabym je zjadać codziennie po zejściu ze szlaku.


Ciekawa jestem, czy znacie pierogi z kaszą gryczaną. A może jedliście je w barze lub restauracji? Jeśli tak, to w której części Polski? Dajcie znać w komentarzach i napiszcie, jak udały się te wg mojej receptury. Lepsze od ruskich?
Bardzo, bardzo mam na nie ochote! Ale nie mam kaszy gryczanej, tym bardziej niepalonej. Myslisz ze moznaby bylo z jaglana?
Czy to sa te biale pierogi uwielbiane przez dzieci?
Cześć Marto! Nie wiem czy to te uwielbiane przez dzieci, ja bym raczej obstawiała pierogi ruskie albo pierogi z serem :D. Kaszę jaglaną możesz wykorzystać, tylko lekko ją rozgotuj, żeby się kleiła w farszu. I dobrze trzeba go będzie doprawić. Smacznego :D.