Pierogi z kaszą gryczaną przepis | Dorota Kamińska

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Klasyczne danie na lubelszczyźnie, choć również w Bieszczadach czy na Mazurach można zjeść doskonałe pierogi z kaszą gryczaną, z dodatkiem regionalnego sera i czosnku niedźwiedziego, który zapewnia niezwykły aromat farszu i dodaje mu ładnego, zielonego akcentu kolorystycznego. Warto przygotować je na co dzień lub na wigilijną kolację. Polecam dodać do farszu ulubione zioła, a całość polać masłem lub dobrym olejem i posypać prażonym słonecznikiem. Pyszne pierogi z farszem z kaszy gryczanej – ciekawa jestem, czy i Wam przypadną do gustu!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Pierogi zamojskie lub pierogi lubelskie – to jedne z innych nazw tego smacznego dania, jakim są pierogi z kaszą gryczaną i drobno posiekaną, zezłoconą na oleju cebulą. Można zrobić je na dowolnym cieście, jednak by łatwiej sklejać nieco sypki farsz, warto postawić na miękkie ciasto pierogowe, np. maślankowe lub elastyczne, z dodatkiem oleju i jajek.

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem czy bez mięsa?

Niektórzy lubią dorzucić do nich podsmażany boczek, wcześniej pokrojony w drobną kosteczkę. Spotykana jest zarówno mięsna, jak i bezmięsna ich wersja. U mnie oczywiście wygrywa wersja bez mięsa! Dajcie znać w komentarzach, który farsz dodacie do swoich pierogów!

Pierogi z kaszą gryczaną w Bieszczadach

Koniecznie spróbujcie ich, będąc w Bieszczadach. Zwłaszcza jeśli będą przygotowane na bazie lokalnego sera, z czosnkiem niedźwiedzim. Można się zakochać w ich smaku i tak było również w moim przypadku. Przepadłam! Mogłabym je zjadać codziennie po zejściu ze szlaku.

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, z cebulą i słonecznikiem. Najlepsze pierogi zamojskie, inaczej pierogi lubelskie, z białej lub ciemnej kaszy gryczanej.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 50 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi bieszczadzkie, pierogi lubelskie, pierogi z farszem z kaszy gryczanej, pierogi z kaszą gryczaną, pierogi z lubelszczyzny, pierogi zamojskie
Liczba porcji: 65 sztuk
Kalorie: 36kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej (np. typ 550))
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki maślanki lub wrzątku
  • dodatkowa mąka do wałkowania

Farsz

  • szklanki kaszy gryczanej (biała lub ciemna, palona; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona)
  • szklanki wody
  • 1 cebula (posiekana)
  • 200 g twarogu
  • 1 jajko (lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego 4 łyżkami wrzątku)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2-4 łyżki natki pietruszki lub mięty
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; lub 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego; drobno posiekany)

Do dekoracji

  • stopione masło lub olej
  • nasiona słonecznika (uprażone na suchej patelni)
  • świeży tymianek, mięta lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Farsz
  • Kaszę wrzucam do zagotowanej wody, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję przez ok. 10-15 minut na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Zdejmuję z ognia i zostawiam przykrytą jeszcze na ok. 5 minut, następnie studzę.
  • Cebulę z czosnkiem szklę na oleju.
  • Kaszę mieszam z pokruszonym twarogiem oraz ziołami i cebulą z czosnkiem. Doprawiam do smaku.
  • Do kaszy dodaję jajko lub siemię, dokładnie mieszam.
  • Ciasto
  • Wrzątek mieszam łyżką z mąką i zostawiam do wystudzenia. Jeśli robię ciasto z maślanki, od razu zaczynam zagniatać wszystkie składniki. Wyrabiam przez ok. 10 minut.
  • Wałkuję bardzo cienki, podsypując mąką. Wycinam krążki za pomocą szklanki.
  • Lepienie pierogów
  • Nakładam do każdego krążka farsz za pomocą łyżeczki, palce obsypuję mąką i sklejam pierogi. Odkładam i przykrywam ściereczką.
  • Gotowanie pierogów
  • Ostrożnie wkładam pierogi do gotującej, osolonej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna i gotuję pod przykryciem, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podaję z olejem lub stopionym masłem oraz tymiankiem i uprażonym na patelni słonecznikiem.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić ciasto na pierogi Jak ugotować kaszę gryczaną Pierogi z kaszą gryczaną białą będą łatwiejsze do klejenia, a te zrobione z farszem z kaszy ciemnej, palonej ucieszą podniebienie charakterystycznym, mocniejszym smakiem.

Wartości odżywcze

Serving: 30g (1 sztuka) | Calories: 36kcal | Carbohydrates: 5g (2%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 3mg (1%) | Sodium: 32mg (1%) | Potassium: 32mg (1%) | Vitamin A: 0.2% | Vitamin C: 0.1% | Calcium: 0.7% | Iron: 1.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną

Ciekawa jestem, czy znacie pierogi z kaszą gryczaną. A może jedliście je w barze lub restauracji? Jeśli tak, to w której części Polski? Dajcie znać w komentarzach i napiszcie, jak udały się te wg mojej receptury. Lepsze od ruskich?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Bardzo, bardzo mam na nie ochote! Ale nie mam kaszy gryczanej, tym bardziej niepalonej. Myslisz ze moznaby bylo z jaglana?
    Czy to sa te biale pierogi uwielbiane przez dzieci?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)