Pierogi z kaszą gryczaną przepis | Dorota Kamińska

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Klasyczne danie na lubelszczyźnie, choć również w Bieszczadach czy na Mazurach można zjeść doskonałe pierogi z kaszą gryczaną, z dodatkiem regionalnego sera i czosnku niedźwiedziego, który zapewnia niezwykły aromat farszu i dodaje mu ładnego, zielonego akcentu kolorystycznego. Warto przygotować je na co dzień lub na wigilijną kolację. Polecam dodać do farszu ulubione zioła, a całość polać masłem lub dobrym olejem i posypać prażonym słonecznikiem. Pyszne pierogi z farszem z kaszy gryczanej – ciekawa jestem, czy i Wam przypadną do gustu!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Pierogi zamojskie lub pierogi lubelskie – to jedne z innych nazw tego smacznego dania, jakim są pierogi z kaszą gryczaną i drobno posiekaną, zezłoconą na oleju cebulą. Można zrobić je na dowolnym cieście, jednak by łatwiej sklejać nieco sypki farsz, warto postawić na miękkie ciasto pierogowe, np. maślankowe lub elastyczne, z dodatkiem oleju i jajek.

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem czy bez mięsa?

Niektórzy lubią dorzucić do nich podsmażany boczek, wcześniej pokrojony w drobną kosteczkę. Spotykana jest zarówno mięsna, jak i bezmięsna ich wersja. U mnie oczywiście wygrywa wersja bez mięsa! Dajcie znać w komentarzach, który farsz dodacie do swoich pierogów!

Pierogi z kaszą gryczaną w Bieszczadach

Koniecznie spróbujcie ich, będąc w Bieszczadach. Zwłaszcza jeśli będą przygotowane na bazie lokalnego sera, z czosnkiem niedźwiedzim. Można się zakochać w ich smaku i tak było również w moim przypadku. Przepadłam! Mogłabym je zjadać codziennie po zejściu ze szlaku.

5 od 1 osoby
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną
Przygotowanie
40 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
50 min
 
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, z cebulą i słonecznikiem. Najlepsze pierogi zamojskie, inaczej pierogi lubelskie, z białej lub ciemnej kaszy gryczanej.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi bieszczadzkie, pierogi lubelskie, pierogi z farszem z kaszy gryczanej, pierogi z kaszą gryczaną, pierogi z lubelszczyzny, pierogi zamojskie
Liczba kalorii: 36 kcal
Liczba porcji: 65 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej (np. typ 550))
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki maślanki lub wrzątku
  • dodatkowa mąka do wałkowania
Farsz
  • szklanki kaszy gryczanej (biała lub ciemna, palona; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona)
  • szklanki wody
  • 1 cebula (posiekana)
  • 200 g twarogu
  • 1 jajko (lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego 4 łyżkami wrzątku)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2-4 łyżki natki pietruszki lub mięty
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; lub 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego; drobno posiekany)
Do dekoracji
  • stopione masło lub olej
  • nasiona słonecznika (uprażone na suchej patelni)
  • świeży tymianek, mięta lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Jak zrobić ciasto na pierogi Jak ugotować kaszę gryczaną Pierogi z kaszą gryczaną białą będą łatwiejsze do klejenia, a te zrobione z farszem z kaszy ciemnej, palonej ucieszą podniebienie charakterystycznym, mocniejszym smakiem.

Pierogi z kaszą gryczaną - Jak zrobić
  1. Farsz
  2. Kaszę wrzucam do zagotowanej wody, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję przez ok. 10-15 minut na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Zdejmuję z ognia i zostawiam przykrytą jeszcze na ok. 5 minut, następnie studzę.
  3. Cebulę z czosnkiem szklę na oleju.
  4. Kaszę mieszam z pokruszonym twarogiem oraz ziołami i cebulą z czosnkiem. Doprawiam do smaku.
  5. Do kaszy dodaję jajko lub siemię, dokładnie mieszam.
  6. Ciasto
  7. Wrzątek mieszam łyżką z mąką i zostawiam do wystudzenia. Jeśli robię ciasto z maślanki, od razu zaczynam zagniatać wszystkie składniki. Wyrabiam przez ok. 10 minut.
  8. Wałkuję bardzo cienki, podsypując mąką. Wycinam krążki za pomocą szklanki.
  9. Lepienie pierogów
  10. Nakładam do każdego krążka farsz za pomocą łyżeczki, palce obsypuję mąką i sklejam pierogi. Odkładam i przykrywam ściereczką.
  11. Gotowanie pierogów
  12. Ostrożnie wkładam pierogi do gotującej, osolonej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna i gotuję pod przykryciem, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  13. Podaję z olejem lub stopionym masłem oraz tymiankiem i uprażonym na patelni słonecznikiem.
Wartości odżywcze
Pierogi z kaszą gryczaną
Wielkość porcji (30 g (1 sztuka))
Liczba kalorii 36 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 3mg 1%
Sód 32mg 1%
Potas 32mg 1%
Węglowodany ogółem 5g 2%
Białko 1g 2%
Witamina A 0.2%
Witamina C 0.1%
Wapń 0.7%
Żelazo 1.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną

Ciekawa jestem, czy znacie pierogi z kaszą gryczaną. A może jedliście je w barze lub restauracji? Jeśli tak, to w której części Polski? Dajcie znać w komentarzach i napiszcie, jak udały się te wg mojej receptury. Lepsze od ruskich?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Bardzo, bardzo mam na nie ochote! Ale nie mam kaszy gryczanej, tym bardziej niepalonej. Myslisz ze moznaby bylo z jaglana?
    Czy to sa te biale pierogi uwielbiane przez dzieci?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)