Pierogi z serem

5/5 (3)

Zdecydowanie za rzadko jadałam pierogi z serem w tych pięknych, odległych czasach, kiedy kończyła się szkoła i zaczynały wakacje. Pamiętam ich smak z odwiedzin u babci na wsi, kiedy zbierało się czereśnie, chodziło w pole na truskawki i bób, a mleko można było pić prosto od krowy, towarzysząc w wieczornym udoju. Kobieta, która zawsze miała siłę na wszystko, wychowała sześcioro dzieci i do dziś dogadza wnukom i prawnukom, piekąc najlepsze makowce i drożdżowe ciasta, przygotowując kaczkę z jabłkami i bigos na rodzinne zjazdy. Czas przypomnieć sobie ich smak, bo zdecydowanie częściej na stole u mnie, mojej mamy czy u babci goszczą pierogi ruskie.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Moja babcia, po wojnie, z Wielkopolski na Dolny Śląsk przywiozła zwyczaj gotowania modrej kapusty, na sadzonki mówi „flance” i nigdy nie ma okazji przygotować mi poznańskich pyz. Za to pierogi zawsze czekają na mnie w zamrażalniku, bo pamięta, że kotlety i pieczony kurczak to nie do końca moje smaki. Pierogi z serem według jej przepisu zawsze były najprostsze. Tak samo robiła je prababcia i praprababcia, przygotowując zaparzane ciasto z wody i mąki, mieszając biały ser z cukrem i żółtkiem jajka. Najlepszy domowy twaróg pod słońcem, kiedy na wsi u babci była jeszcze krowa. Potem ser kozi, który jako jedna z nielicznych w rodzinie uwielbiałam i zawsze dostawałam zapas na powrót do domu. Dziś ser sklepowy, bo we wsi szybko płynie czas i rzadko jest okazja dostać świeże mleko.

Wzbogacę nieco babciną recepturę o pięknie pachnącą wanilię, a cukier zastąpię ksylitolem – mniej kalorii, lepiej. Można zrobić pierogi z serem na jogurtowym lub maślankowym cieście albo po podaniu zaserwować je polane gęstym jogurtem naturalnym. To przetwory mleczne, tak bardzo potrzebne w diecie nie tylko dziecka, ale także dorosłego człowieka, bo młodym organizmom zapewniają prawidłowy wzrost kości i budowę mięśni, a dorosłym – na przykład profilaktykę osteoporozy. Będzie dużo więcej białka i wapnia w takim posiłku, a uczucie sytości po zjedzeniu utrzyma się dłużej.

Pierogi z serem


W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • jogurt do polania

Ciasto

  • 1½ Szklanki mąki
  • ½ Szklanki jogurtu naturalnego

Farsz

  • 800 g twarogu (tłusty, biały ser o zbitej konsystencji; dwukrotnie zmielony w maszynce do mięsa)

Farsz (opcjonalnie)

  • 3 żółtka
  • 3-6 łyżek jogurtu (jeśli twaróg jest suchy i sypki)
  • 3-6 łyżek kaszy manny, bułki tartej lub mąki jaglanej (jeśli twaróg jest wilgotny i kleisty)

Dodatki do farszu wytrawne - do wyboru (opcjonalnie)

  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu (zmielony)

Dodatki do farszu słodkie - do wyboru (opcjonalnie)

  • 4 łyżki cukru (polecam zastąpić klasyczny cukier biały cukrem brzozowym czyli ksylitolem - ma mniej kalorii; można też posłodzić ser syropem z agawy lub miodem, albo zmielić do masy 1 dojrzałego banana, który całkowicie zastąpi cukier)
  • miąższ z 1 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii; można zastąpić 1 łyżeczką cynamonu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Pierogi z serem - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Najlepszy do pierogów jest typ mąki 550, ale można wykorzystać też mąkę tortową typu 450. Najbardziej pożywne pierogi przygotowuje się z mąki orkiszowej typu 630.

Pierogi z serem można też podawać z dekoracją z owoców, np. truskawek, malin czy borówek. Świetnie będzie z nimi kontrastował sos cytrynowy lub pomarańczowy - to może być sos angielski na żółtkach lub po prostu jogurt wymieszany z sokiem wyciśniętym ze świeżych owoców lub zmiksowany z nimi.

Pierogi z serem bezglutenowe - do ewentualnego zagęszczenia sera nie wykorzystujemy kaszy manny i bułki tartej, a ciasto przygotowujemy z mąki bezglutenowej
Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Ciasto na pierogi - więcej przepisów, m. in. ciasto na pierogi z serem bezglutenowe

Pierogi z serem - Jak zrobić

Farsz
Krok 1
Twaróg mielę w maszynce o drobnych oczkach 1-2 razy.
Krok 2
Dokładam słodkie lub wytrawne dodatki i mieszam farsz za pomocą łyżki. Jeśli po posłodzeniu i wymieszaniu jest zbyt suchy i sypki, dodaję jogurt. Jeśli zbyt wilgotny, dosypuję kaszę lub bułkę tartą.
Ciasto
Krok 3
Składniki na ciasto wyrabiam przez 10 minut, intensywnie zagniatając. W razie potrzeby konsystencję ciasta można regulować dodatkową mąką lub jogurtem. Na początku wyrabiania ciasto może się wydawać zbyt gęste, ale z dolewaniem jogurtu warto chwilę poczekać i najpierw dłużej pozagniatać.
Krok 4
Wałkuję ciasto bardzo cienko (niemal przezroczyste) na omączonej stolnicy, podsypując delikatnie mąką w trakcie wałkowania.
Lepienie pierogów
Krok 5
Wycinam krążki z ciasta za pomocą szklanki, delikatnie rozciągam każdy w palcach przed nałożeniem farszu.
Krok 6
Nakładam farsz łyżeczką na bardziej wilgotną stronę ciasta i sklejam omączonymi palcami, od środka ku brzegom.
Gotowanie pierogów
Krok 7
Przykrywam pierogi ściereczką (nie obeschną), następnie partiami gotuję w osolonej wodzie (wkładam do gotującej wody ostrożnie, za pomocą drewnianej łyżki, następnie delikatnie mieszam, żeby nie przylepiły się do dna).
Krok 8
Gotuję do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzam za pomocą durszlaka i przekładam masłem lub oliwą, następnie polewam jogurtem i serwuję. Można też przelać ugotowane pierogi zimną wodą, wystudzić i zamrozić.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Pierogi z serem
Pierogi z serem

Ciekawa jestem, który wariant będzie dla Was najlepszy. Jak Wam smakowało?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Super przepis na ciasto. Bałam się że nie wyjdzie, gdyz zawsze robiłam z ciepłej wody i jajka. A tu jogurt, rewelka. Od dzisiaj króluje u mnie w domu!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)