Pierogi z serem przepis | Dorota Kamińska

Pierogi z serem

Zdecydowanie za rzadko jadałam pierogi z serem w tych pięknych, odległych czasach, kiedy kończyła się szkoła i zaczynały wakacje. Pamiętam ich smak z odwiedzin u babci na wsi, kiedy zbierało się czereśnie, chodziło w pole na truskawki i bób, a mleko można było pić prosto od krowy, towarzysząc w wieczornym udoju. Kobieta, która zawsze miała siłę na wszystko, wychowała sześcioro dzieci i do dziś dogadza wnukom i prawnukom, piekąc najlepsze makowce i drożdżowe ciasta, przygotowując kaczkę z jabłkami i bigos na rodzinne zjazdy. Czas przypomnieć sobie ich smak, bo zdecydowanie częściej na stole u mnie, mojej mamy czy u babci goszczą pierogi ruskie.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Moja babcia, po wojnie, z Wielkopolski na Dolny Śląsk przywiozła zwyczaj gotowania modrej kapusty, na sadzonki mówi „flance” i nigdy nie ma okazji przygotować mi poznańskich pyz. Za to pierogi zawsze czekają na mnie w zamrażalniku, bo pamięta, że kotlety i pieczony kurczak to nie do końca moje smaki. Pierogi z serem według jej przepisu zawsze były najprostsze. Tak samo robiła je prababcia i praprababcia, przygotowując zaparzane ciasto z wody i mąki, mieszając biały ser z cukrem i żółtkiem jajka. Najlepszy domowy twaróg pod słońcem, kiedy na wsi u babci była jeszcze krowa. Potem ser kozi, który jako jedna z nielicznych w rodzinie uwielbiałam i zawsze dostawałam zapas na powrót do domu. Dziś ser sklepowy, bo we wsi szybko płynie czas i rzadko jest okazja dostać świeże mleko.

Wzbogacę nieco babciną recepturę o pięknie pachnącą wanilię, a cukier zastąpię ksylitolem – mniej kalorii, lepiej. Można zrobić pierogi z serem na jogurtowym lub maślankowym cieście albo po podaniu zaserwować je polane gęstym jogurtem naturalnym. To przetwory mleczne, tak bardzo potrzebne w diecie nie tylko dziecka, ale także dorosłego człowieka, bo młodym organizmom zapewniają prawidłowy wzrost kości i budowę mięśni, a dorosłym – na przykład profilaktykę osteoporozy. Będzie dużo więcej białka i wapnia w takim posiłku, a uczucie sytości po zjedzeniu utrzyma się dłużej.

Pierogi z serem
Przygotowanie
40 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
55 min
 

Klasyczne pierogi z serem, jogurtem i żółtkiem na słodko, z dodatkiem wanilii lub wytrawne, z solą i pieprzem. Do wyboru na całoroczny obiad.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi z serem
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • szklanki mąki
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
Farsz
  • 800 g twarogu (tłusty, biały ser o zbitej konsystencji; dwukrotnie zmielony w maszynce do mięsa)
  • 3 żółtka (opcjonalnie)
  • 3-6 łyżek jogurtu (opcjonalnie; jeśli twaróg jest suchy i sypki)
  • 3-6 łyżek kaszy manny, bułki tartej lub mąki jaglanej (opcjonalnie; jeśli twaróg jest wilgotny i kleisty)
Dodatki do farszu wytrawne - do wyboru
  • ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu (opcjonalnie; zmielony)
Dodatki do farszu słodkie - do wyboru
  • 4 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam zastąpić klasyczny cukier biały cukrem brzozowym czyli ksylitolem - ma mniej kalorii; można też posłodzić ser syropem z agawy lub miodem, albo zmielić do masy 1 dojrzałego banana, który całkowicie zastąpi cukier)
  • miąższ z 1 laski wanilii (opcjonalnie; lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii; można zastąpić 1 łyżeczką cynamonu)
Do polania
  • jogurt

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pierogi z serem - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Najlepszy do pierogów jest typ mąki 550, ale można wykorzystać też mąkę tortową typu 450. Najbardziej pożywne pierogi przygotowuje się z mąki orkiszowej typu 630.

Pierogi z serem można też podawać z dekoracją z owoców, np. truskawek, malin czy borówek. Świetnie będzie z nimi kontrastował sos cytrynowy lub pomarańczowy - to może być sos angielski na żółtkach lub po prostu jogurt wymieszany z sokiem wyciśniętym ze świeżych owoców lub zmiksowany z nimi.

Pierogi z serem bezglutenowe - do ewentualnego zagęszczenia sera nie wykorzystujemy kaszy manny i bułki tartej, a ciasto przygotowujemy z mąki bezglutenowej
Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Ciasto na pierogi - więcej przepisów, m. in. ciasto na pierogi z serem bezglutenowe
Pierogi z serem - Jak zrobić
Farsz
  1. Twaróg mielę w maszynce o drobnych oczkach 1-2 razy.
  2. Dokładam słodkie lub wytrawne dodatki i mieszam farsz za pomocą łyżki. Jeśli po posłodzeniu i wymieszaniu jest zbyt suchy i sypki, dodaję jogurt. Jeśli zbyt wilgotny, dosypuję kaszę lub bułkę tartą.
Ciasto
  1. Składniki na ciasto wyrabiam przez 10 minut, intensywnie zagniatając. W razie potrzeby konsystencję ciasta można regulować dodatkową mąką lub jogurtem. Na początku wyrabiania ciasto może się wydawać zbyt gęste, ale z dolewaniem jogurtu warto chwilę poczekać i najpierw dłużej pozagniatać.
  2. Wałkuję ciasto bardzo cienko (niemal przezroczyste) na omączonej stolnicy, podsypując delikatnie mąką w trakcie wałkowania.
Lepienie pierogów
  1. Wycinam krążki z ciasta za pomocą szklanki, delikatnie rozciągam każdy w palcach przed nałożeniem farszu.
  2. Nakładam farsz łyżeczką na bardziej wilgotną stronę ciasta i sklejam omączonymi palcami, od środka ku brzegom.
Gotowanie pierogów
  1. Przykrywam pierogi ściereczką (nie obeschną), następnie partiami gotuję w osolonej wodzie (wkładam do gotującej wody ostrożnie, za pomocą drewnianej łyżki, następnie delikatnie mieszam, żeby nie przylepiły się do dna).
  2. Gotuję do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzam za pomocą durszlaka i przekładam masłem lub oliwą, następnie polewam jogurtem i serwuję. Można też przelać ugotowane pierogi zimną wodą, wystudzić i zamrozić.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pierogi z serem
Pierogi z serem

Ciekawa jestem, który wariant będzie dla Was najlepszy. Jak Wam smakowało?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Super przepis na ciasto. Bałam się że nie wyjdzie, gdyz zawsze robiłam z ciepłej wody i jajka. A tu jogurt, rewelka. Od dzisiaj króluje u mnie w domu!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)