Choinka z bezy przepis | Dorota Kamińska

Choinka z bezy

Choć w czasie Świąt na moim stole muszą stanąć klasyczne potrawy wigilijne oraz słodkości, jedno słodkie danie, każdego roku, staram się przygotowywać w nowoczesnym wydaniu. Najłatwiej na Boże Narodzenie eksperymentować ze słodkościami. Dekoruję pierniki w nowy sposób, ozdabiam kolorowo muffiny czy piekę ciasta, które wcześniej nie gościły w świątecznym menu. Choinka z bezy to w tym roku właśnie taki słodki deser. U mnie w wersji wegańskiej, bo przy okazji testuję przygotowanie bezy z aquafaby. Ale klasycznie, z białek i cukru pudru, można przygotować trzy blaty bezowe, przełożyć kremem i wyczarować piękny, biały, zimowy tort. Bezowa choinka z pewnością zrobi ogromne wrażenie na domownikach i gościach!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Do dekoracji moich bezowych blatów wykorzystałam krem z bitej śmietany i mascarpone. Bezę, w ramach eksperymentu, posłodziłam ksylitolem. Dzięki temu miała mniej kalorii. Pamiętajcie jednak, że cukier brzozowy czyli ksylitol, podobnie jak erytrytol, nie ulega karmelizacji. Tylko na klasycznym cukrze upieczecie bezę, którą można przekładać kremem. Moja beza choinkowa po kilkunastu godzinach zaczęła się rozpuszczać. Nie mogłam jej zabrać do babci na Wigilię i zjedliśmy ją podczas „przedwigilijnej” kolacji.

Choinka z bezy
Choinka z bezy

Krem z bitej śmietany z mascarpone to świetny dodatek do bezy. Nie trzeba go dosładzać, ma dość lekką konsystencję i nie wymaga dodatkowych usztywniaczy. Dlaczego robię go bez cukru? Sama beza jest wystarczająco słodka. Razem z bombkami z kokosowych kulek i miąższem z granatu, przełożona nim choinka bezowa prezentowała się przepięknie.

Bezowa choinka – sposób dekoracji

Dajcie upust swojej kreatywności! Granat można zastąpić wiśniami w syropie lub innymi owocami, a dodatkowo do posypania wykorzystać np. bakalie. Ciekawa jestem, jaką dekorację Wy przygotujecie na swoich bezowych tortach choinkowych :).

Choinka z bezy

Choinka z bezy

Choinka z bezy czyli bezowy tort w kształcie choinki, przekładany i dekorowany kremem z bitej śmietany i mascarpone, udekorowany kulkami kokosowymi i owocem granatu.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 godzina 30 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 2 godz. 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: beza choinka, beza świąteczna, choinka bezowa, choinka z bezy
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 681kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 blaty bezowe (o różnej średnicy, np. 10 cm, 15 cm i 20 cm, przygotowane z 5 białek i 2½ szklanki cukru pudru)
  • krem z bitej śmietany i mascarpone (ubity z 330 ml śmietanki 30% i 500 g mascarpone)
  • 15 sztuk kulek kokosowych, np. w białej czekoladzie
  • nasiona z ćwiartki owocu granatu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wystudzone blaty bezowe przekładam kremem z mascarpone, delikatnie dociskając. Wykorzystuję maksymalnie połowę kremu.
  • Wierzch dekoruję za pomocą szprycy i delikatnie układam kulki kokosowe oraz kawałki miąższu granatu.
  • Od razu serwuję lub odstawiam do lodówki.

Przydatne przepisy i poradniki

Opcjonalnie każdą warstwę kremu w środku choinki można posypać płatkami migdałów delikatnie uprażonymi na suchej patelni.

Przydatne poradniki:
  1. Jak upiec bezy
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany z mascarpone

Wartości odżywcze

Serving: 120g (bez dekoracji z kulek) | Calories: 681kcal | Carbohydrates: 66g (22%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 43g (66%) | Saturated Fat: 27g (135%) | Cholesterol: 119mg (40%) | Sodium: 82mg (3%) | Potassium: 82mg (2%) | Sugar: 63g | Vitamin A: 29.6% | Vitamin C: 1.4% | Calcium: 11.6% | Iron: 0.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Choinka bezowa
Choinka bezowa
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
  1. Dorotko jadłem Bezy bo uwielbiam, ale z Twojego przepisu są naprawdę PYCHOTA. Pozdrawiam i niech Ci nie zabraknie pomysłów.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)