Choinka z bezy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Choinka z bezy

Choinka z bezy

  • z kremem z bitej śmietany i mascarpone
  • udekorowana kokosowymi kulkami
  • z dodatkiem nasion owocu granatu

Choinka z bezy to tegoroczny słodki deser, który zróżnicuje odrobinę zestaw tradycyjnych słodkości. Te drugie oczywiście obowiązkowo pojawią się na stole, jednak uważam, że warto co roku postawić chociaż na jedną nowość. Choinka z bezą to w tym roku właśnie taki słodki deser. U mnie w wersji wegańskiej, bo przy okazji testuję przygotowanie bezy z aquafaby. Ale klasycznie, z białek i cukru pudru, można przygotować trzy blaty bezowe, potem przełożyć kremem i wyczarować piękny, biały, zimowy tort. Przepis na choinkę z bezy i efekt końcowy z pewnością zrobi ogromne wrażenie na domownikach i gościach! Zobaczcie jak zrobić ją krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Najłatwiej na Boże Narodzenie eksperymentować ze słodkościami. Dekoruję pierniki w nowy sposób, ozdabiam kolorowo muffiny czy piekę ciasta, które wcześniej nie gościły w świątecznym menu. Do dekoracji moich bezowych blatów wykorzystałam krem z bitej śmietany i mascarpone. Bezę, w ramach eksperymentu, posłodziłam ksylitolem. Dzięki temu miała mniej kalorii. Pamiętajcie jednak, że cukier brzozowy czyli ksylitol, podobnie jak erytrytol, nie ulega karmelizacji. Dlatego taką bezę bezjajeczną i z ksylitolem trzeba zjeść od razu. W przeciwnym wypadku po kilku godzinach zwilgotnieje i zacznie opadać.

Przepis na choinkę z bezy

Tylko na klasycznym cukrze upieczecie bezę bezjajeczną, którą można przekładać kremem. Moja beza choinkowa wegańska po kilkunastu godzinach zaczęła się rozpuszczać. Nie mogłam jej zabrać do babci na Wigilię, dlatego zjedliśmy ją podczas „przedwigilijnej” kolacji. Za to taką z jajek i ksylitolu robiłam niejeden raz na tort Pavlova i zawsze trzymała kształt :).

Choinka bezowa

Choinka z bezy

Choinka z bezy czyli bezowy tort w kształcie choinki, przekładany i dekorowany kremem z bitej śmietany i mascarpone, udekorowany kulkami kokosowymi i owocem granatu.
5 z 3 votes
Przygotowanie: 1 godzina 30 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 2 godz. 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: beza choinka, beza świąteczna, choinka bezowa, choinka z bezy
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 681kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 blaty bezowe (o różnej średnicy, np. 10 cm, 15 cm i 20 cm, przygotowane z 5 białek i 2½ szklanki cukru pudru)
  • krem z bitej śmietany i mascarpone (ubity z 330 ml śmietanki 30% i 500 g mascarpone)
  • 15 sztuk kulek kokosowych, np. w białej czekoladzie
  • nasiona z ćwiartki owocu granatu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wystudzone blaty bezowe przekładam kremem z mascarpone, delikatnie dociskając. Wykorzystuję maksymalnie połowę kremu.
  • Wierzch dekoruję za pomocą szprycy i delikatnie układam kulki kokosowe oraz kawałki miąższu granatu.
  • Od razu serwuję lub odstawiam do lodówki.

Przydatne przepisy i poradniki

Opcjonalnie każdą warstwę kremu w środku choinki można posypać płatkami migdałów delikatnie uprażonymi na suchej patelni.
Przydatne poradniki:
  1. Jak upiec bezy
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany z mascarpone

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 120g (bez dekoracji z kulek) | Kalorie: 681kcal (34%) | Węglowodany: 66g (22%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 43g (66%) | Tłuszcze nasycone: 27g (169%) | Cholesterol: 119mg (40%) | Sód: 82mg (4%) | Potas: 82mg (2%) | Cukier: 63g (70%) | Witamina A: 1480IU (30%) | Witamina C: 1.2mg (1%) | Wapń: 116mg (12%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Krem z bitej śmietany z mascarpone to świetny dodatek do bezy. Nie trzeba go dosładzać, ma dość lekką konsystencję i nie wymaga dodatkowych usztywniaczy. Dlaczego robię go bez cukru? Sama beza jest wystarczająco słodka. Razem z bombkami z kokosowych kulek i miąższem z granatu, przełożona nim choinka bezowa prezentowała się przepięknie.

Choinka z bezy
Choinka z bezy

Choinka z bezy przepis

Dajcie upust swojej kreatywności! Granat można zastąpić wiśniami w syropie lub innymi owocami, a dodatkowo do posypania wykorzystać np. bakalie. Ciekawa jestem, jaką dekorację Wy przygotujecie na swoich bezowych tortach choinkowych :).

Choinka bezowa
Choinka bezowa

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszła Wam choinka z bezy, bo jestem bardzo ciekawa :). Zwłaszcza Waszych pomysłów na dekoracje!

4 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom