Pierogi z łososiem przepis | Dorota Kamińska

Pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem

Koleżanka powiedziała, że pierogi z łososiem to danie, które koniecznie musi się tu pojawić, bo jest świetne! Spróbowała jak smakują pierogi z farszem z łososia na pierogowym festiwalu i podsunęła mi taki pomysł. Przygotowałam maślankowe ciasto, zrobiłam farsz z dodatkiem sera feta. Mogłam dorzucić jeszcze trochę szpinaku dla dodatkowego koloru, ale wybrałam tym razem prostszy skład. Zobaczcie jak zrobić pierogi łososiowe krok po kroku.

Pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem czyli popularne polskie danie w nieco bardziej eleganckim wydaniu. Przepis na pierogi z farszem z łososia i sera feta.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi z łososiem
Liczba porcji: 100 sztuk
Kalorie: 24kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki maślanki
  • 1 szczypta soli

Farsz z łososiem

  • ½ kg łososia (ugotowany na parze lub upieczony/ugrillowany, następnie obrany ze skóry i oczyszczony z ości; ryba nie powinna być sucha)
  • 2 ziemniaki (średniej wielkości; ugotowane w mundurkach, wystudzone i obrane ze skórki; można zastąpić kawałkiem ugotowanego lub upieczonego batata)
  • ½ kg sera feta (można zastąpić posolonym twarogiem)
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • 2-3 łyżki koperku (opcjonalnie; świeży, drobno posiekany)
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • usmażona na oleju cebula (wcześniej drobno pokrojona)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

Farsz

  • Łososia siekam na nieduże kawałki.
  • Ziemniaki i ser mielę w maszynce do mięsa.
  • Wszystkie składniki zagniatam w misce, doprawiając do smaku solą i pieprzem (sól można pominąć, jeśli feta będzie wystarczająco słona).

Ciasto

  • Z przesianej mąki, soli i maślanki zagniatam ciasto przez ok. 10 minut.
  • Dzielę ciasto na kilka części i wałkuję.
  • Odpowiednie wałkowanie to duża część sukcesu. Podczas wałkowania stolnicę i wierzch ciasta należy podsypywać mąką. Wałkuję na grubość ok. 1-2 mm i zaczynamy, za pomocą szklanki, wycinać kółka w cieście.
  • Każde kółko z ciasta leżące na stolnicy jest suche z wierzchu i wilgotne od spodu. Dlatego przed nałożeniem farszu każde kółko, które biorę do ręki, obracam spodem do góry – w ten sposób łatwiej będzie je skleić.

Lepienie

  • Elastyczne ciasto zapewne zdąży się skurczyć po rozwałkowaniu, dlatego każde kółko przed sklejaniem można lekko rozciągnąć.
  • Delikatnie posypuję palec wskazujący i kciuk mąką, nakładam łyżeczką farsz (lepiej mniej niż więcej) na ciasto, składam kółko na pół i rozpoczynam klejenie.
    Cała sztuka polega na tym, żeby skleić ciasto, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania.
  • Klejenie zaczynam od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Polecam na wszelki wypadek docisnąć jeszcze raz miejsce sklejenia przed odłożeniem pieroga. Można pobawić się w fantazyjnie posklejane wzorki, dognieść sklejony brzeg widelcem. Sklejony brzeg powinien mieć szerokość ok. 1 cm.
  • Każdy pierożek po sklejeniu układam na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu można przykryć pierogi ściereczką, jeśli lepi się i gotuje większe partie nie chcąc, żeby obeschły), a w międzyczasie zagotowuję w dużym garnku  posoloną wodę (1 płaska łyżeczka na 1 litr wody).

Gotowanie

  • Pierogi wrzucam delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaku) do wrzącej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna, przykrywam garnek pokrywką i zagotowuję przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Wyjmuję przy pomocy durszlaku, jednocześnie odcedzając z wody, kładę na talerzu i delikatnie polewam oliwą, tłuszczem roślinnym lub stopionym masłem czy zezłoconą cebulką. Opcjonalnie można podać śmietanę lub jogurt jako dodatek do maczania.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować ziemniaki
  3. Łosoś pieczony - przepis
  4. Inne ciasto na pierogi - różne receptury, w tym bezglutenowe

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dekoracji) | Calories: 24kcal | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 1g (2%) | Cholesterol: 1mg | Sodium: 21mg (1%) | Potassium: 20mg (1%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 0.3% | Vitamin C: 3.8% | Calcium: 0.9% | Iron: 1.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pierogi z łososiem - przepis
Pierogi z łososiem – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)