Pierogi ze słodką kapustą

Pierogi ze słodką kapustą

Nigdy nie miałam okazji ich spróbować: pierogi ze słodką kapustą. Nawet o nich nie słyszałam, dopóki rok temu nie gościłam w radiowej audycji i koleżanka po fachu opowiadała o tradycyjnych daniach ze swojego domu. I pewnego dnia moja mama oznajmiła, że miała w domu sporo kapusty, więc zrobiła z niej farsz na pierogi. Są pyszne, zarówno te ugotowane i zjedzone od razu jak i odsmażone na oleju. Pierogi z farszem z kapusty na co dzień oraz na Święta – polecam!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

5 od 1 osoby
Pierogi ze słodką kapustą
Pierogi ze słodką kapustą
Przygotowanie
45 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
1 godz.
 

Pierogi ze słodką kapustą bez grzybów. Delikatne w smaku, bez kwaskowatej nutki, bez kiszonej kapusty, za to z cebulą i opcjonalnie z dodatkiem kminku.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi ze słodką kapustą
Liczba kalorii: 23 kcal
Liczba porcji: 130 sztuk (około)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza to mąka typ 550)
  • 1 szklanka wody (ciepła)
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2-3 szczypty soli (duże)
Farsz ze słodką kapustą
  • 1 główka kapusty (ok. 2,5 kg; pokrojona na mniejsze części i ugotowana w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzona i dokładnie odciśnięta, a potem drobno posiekana)
  • 2 cebule (duże; drobno posiekane)
  • 2 łyżki oleju (można zastąpić masłem klarowanym)
  • 1 łyżeczka kminku (mielony; opcjonalnie)
  • sól, pieprz (lepiej mocno przyprawić)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pierogi ze słodką kapustą - Jak zrobić
Zagniatanie ciasta
  1. Mąkę przesiewam do miski, robię zagłębienie w kopcu i dodaję pozostałe składniki. Mieszam, następnie zagniatam w sporej misce przez ok. 10 minut. Przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce.

Farsz
  1. Szklę cebulę na patelni na oleju lub maśle klarowanym.

  2. Dodaję kapustę i doprawiam solą, pieprzem i kminkiem. Duszę przez kilka minut na niewielkim ogniu. Odstawiam do przestudzenia.

Lepienie pierogów
  1. Ciasto wałkuję cienko na lekko omączonej stolnicy w częściach (to, z którego aktualnie nie korzystam, trzymam pod przykryciem). Wykrawam krążki za pomocą szklanki.

  2. Nakładam łyżeczką farsz na każdy krążek (od bardziej wilgotnej strony). Składam na pół i sklejam omączonymi palcami. Odkładam na lekko omączoną stolnicę i przykrywam ściereczką.

Gotowanie pierogów
  1. Gotuję pierogi partiami w lekko osolonej wodzie. Wrzucam na wrzątek, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna. Przykrywam i czekam aż wypłyną. Odcedzam na durszlaku.

Wartości odżywcze
Pierogi ze słodką kapustą
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 23 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Cholesterol 1mg 0%
Sód 13mg 1%
Potas 39mg 1%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Witamina A 0.5%
Witamina C 8.7%
Wapń 0.9%
Żelazo 1.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)