Pierogi ze słodką kapustą przepis | Dorota Kamińska

Pierogi ze słodką kapustą

Pierogi ze słodką kapustą

Nigdy nie miałam okazji ich spróbować: pierogi ze słodką kapustą. Nawet o nich nie słyszałam, dopóki rok temu nie gościłam w radiowej audycji i koleżanka po fachu opowiadała o tradycyjnych daniach ze swojego domu. I pewnego dnia moja mama oznajmiła, że miała w domu sporo kapusty, więc zrobiła z niej farsz na pierogi. Są pyszne, zarówno te ugotowane i zjedzone od razu jak i odsmażone na oleju. Pierogi z farszem z kapusty na co dzień oraz na Święta – polecam!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Pierogi ze słodką kapustą

Pierogi ze słodką kapustą

Pierogi ze słodką kapustą bez grzybów. Delikatne w smaku, bez kwaskowatej nutki, bez kiszonej kapusty, za to z cebulą i opcjonalnie z dodatkiem kminku.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 45 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi ze słodką kapustą
Liczba porcji: 130 sztuk (około)
Kalorie: 23kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza to mąka typ 550)
  • 1 szklanka wody (ciepła)
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2-3 szczypty soli (duże)

Farsz ze słodką kapustą

  • 1 główka kapusty (ok. 2,5 kg; pokrojona na mniejsze części i ugotowana w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzona i dokładnie odciśnięta, a potem drobno posiekana)
  • 2 cebule (duże; drobno posiekane)
  • 2 łyżki oleju (można zastąpić masłem klarowanym)
  • 1 łyżeczka kminku (mielony; opcjonalnie)
  • sól, pieprz (lepiej mocno przyprawić)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Zagniatanie ciasta

  • Mąkę przesiewam do miski, robię zagłębienie w kopcu i dodaję pozostałe składniki. Mieszam, następnie zagniatam w sporej misce przez ok. 10 minut. Przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce.

Farsz

  • Szklę cebulę na patelni na oleju lub maśle klarowanym.
  • Dodaję kapustę i doprawiam solą, pieprzem i kminkiem. Duszę przez kilka minut na niewielkim ogniu. Odstawiam do przestudzenia.

Lepienie pierogów

  • Ciasto wałkuję cienko na lekko omączonej stolnicy w częściach (to, z którego aktualnie nie korzystam, trzymam pod przykryciem). Wykrawam krążki za pomocą szklanki.
  • Nakładam łyżeczką farsz na każdy krążek (od bardziej wilgotnej strony). Składam na pół i sklejam omączonymi palcami. Odkładam na lekko omączoną stolnicę i przykrywam ściereczką.

Gotowanie pierogów

  • Gotuję pierogi partiami w lekko osolonej wodzie. Wrzucam na wrzątek, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna. Przykrywam i czekam aż wypłyną. Odcedzam na durszlaku.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 23kcal | Carbohydrates: 3g (1%) | Cholesterol: 1mg | Sodium: 13mg (1%) | Potassium: 39mg (1%) | Vitamin A: 0.5% | Vitamin C: 8.7% | Calcium: 0.9% | Iron: 1.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)