fbpx
Czytasz właśnie
Pierogi ze słodką kapustą

Pierogi ze słodką kapustą

Pierogi ze słodką kapustą

Pierogi ze słodką kapustą to potrawa, której nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować. Nawet o nich nie słyszałam, dopóki rok temu nie gościłam w radiowej audycji i koleżanka po fachu opowiadała o tradycyjnych daniach ze swojego domu. I niedawno moja mama oznajmiła, że miała w domu sporo kapusty, więc zrobiła z niej farsz na pierogi. Są pyszne, zarówno te ugotowane i zjedzone od razu jak i odsmażone na oleju. Pierogi z farszem z kapusty na co dzień oraz na Święta – polecam! Zobaczcie jak zrobić pierogi ze słodką kapustą krok po kroku.

Pierogi ze słodką kapustą - przepis

Pierogi ze słodką kapustą

Pierogi ze słodką kapustą bez grzybów. Delikatne w smaku, bez kwaskowatej nutki, bez kiszonej kapusty, za to z cebulą i opcjonalnie z dodatkiem kminku.
4.78 from 9 votes
Przygotowanie: 45 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 1 hour
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi ze słodką kapustą
Liczba porcji: 130 sztuk (około)
Kalorie: 23kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza to mąka typ 550)
  • 1 szklanka wody (ciepła)
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2-3 szczypty soli (duże)

Farsz ze słodką kapustą

  • 1 główka kapusty (ok. 2,5 kg; pokrojona na mniejsze części i ugotowana w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzona i dokładnie odciśnięta, a potem drobno posiekana)
  • 2 cebule (duże; drobno posiekane)
  • 2 łyżki oleju (można zastąpić masłem klarowanym)
  • 1 łyżeczka kminku (mielony; opcjonalnie)
  • sól, pieprz (lepiej mocno przyprawić)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

Zagniatanie ciasta

  • Mąkę przesiewam do miski, robię zagłębienie w kopcu i dodaję pozostałe składniki. Mieszam, następnie zagniatam w sporej misce przez ok. 10 minut. Przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce.

Farsz

  • Szklę cebulę na patelni na oleju lub maśle klarowanym.
  • Dodaję kapustę i doprawiam solą, pieprzem i kminkiem. Duszę przez kilka minut na niewielkim ogniu. Odstawiam do przestudzenia.

Lepienie pierogów

  • Ciasto wałkuję cienko na lekko omączonej stolnicy w częściach (to, z którego aktualnie nie korzystam, trzymam pod przykryciem). Wykrawam krążki za pomocą szklanki.
  • Nakładam łyżeczką farsz na każdy krążek (od bardziej wilgotnej strony). Składam na pół i sklejam omączonymi palcami. Odkładam na lekko omączoną stolnicę i przykrywam ściereczką.

Gotowanie pierogów

  • Gotuję pierogi partiami w lekko osolonej wodzie. Wrzucam na wrzątek, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna. Przykrywam i czekam aż wypłyną. Odcedzam na durszlaku.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 23kcal (1%) | Węglowodany: 3g (1%) | Cholesterol: 1mg | Sód: 13mg (1%) | Potas: 39mg (1%) | Witamina A: 25IU (1%) | Witamina C: 7.2mg (9%) | Wapń: 9mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Koleżanką, która opowiadała o tym, jak tę potrawę robiła jej mama, była Trawka Cytrynowa. U niej w domu tradycyjne danie świąteczne, ale może z powodzeniem pojawiać się na stole przez cały rok. Moja mama przygotowała je z elastycznego ciasta na pierogi na bazie mąki, wody, oleju i jajka. Do środka włożyła farsz z kapusty poszatkowanej, a następnie uduszonej na oleju z cebulą i przyprawami. Jeśli lubicie mocny smak, sypnijcie pieprzu i kminku od serca :).

Zobacz też
Kapusta zasmażana z pomidorami

Jak zrobić pierogi ze słodką kapustą
Jak zrobić pierogi ze słodką kapustą

Można podać je ugotowane, z dodatkiem masła i świeżych ziół lub śmietanki czy naturalnego jogurtu. Nadają się do mrożenia lub przechowywania przez kilka dni w lodówce. A potem wystarczy sobie odsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Albo odgrzać na parze. Jak wolicie :).

Przyznam, że mają bardzo ciekawy smak i na pewno chętnie skosztuję ich ponownie!

Przepis na pierogi ze słodką kapustą
Przepis na pierogi ze słodką kapustą

Bardzo smakowały mi po odsmażeniu na oleju, a mięta świetnie skomponowała się z kminkiem i jogurtem, w którym maczałam kawałki pierożków.

Pierogi ze słodką kapustą - przepis
Pierogi ze słodką kapustą – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy u Was w domach jest znana taka potrawa. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy pierogi ze słodką kapustą przypadły Wam do gustu!

3 komentarze
  • Oczywiście, pierogi ze slodka kapusta były w moim domu (tradycje kulinarne małopolskie oraz kresowe), podawane, nie na Wigiie – te z kiszona i z grzybami, ale wlasnie w ciągu roku jako danie obiadowe. Tak samo przyrzadzona kapuste można wykorzystać do potrawy prostszej i mniej pracochłonnej, mianowicie lazanek z kapusta. Ugotowane lazanki mieszamy z kapusta, wkładamy do naczynia do zapiekania, polewamy klarowanym masłem, żeby potrawa nie wyschla i zapiekamy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom