fbpx
Czytasz właśnie
Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

  • z cebulą, serem żółtym i przyprawami
  • w panierce z jajka i bułki tartej
  • na cienkim cieście naleśnikowym
Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem to ulubiony dodatek do barszczu, który chętnie wybiera mój brat. Przygotowane z dodatkiem przesmażonych z cebulą pieczarek, doprawionych „od serca” pieprzem i posypanych tartym żółtym serem, świetnie pasują do barszczu. To jedyny w rodzinie „niejadek”, który, w przeciwieństwie do nas wszystkich, nie przepada za innymi grzybami, a z ryb najbardziej lubi kotlety mielone :). Dlatego dziś przepis na krokiety z pieczarkami, które mój braciszek uwielbia! Zobaczcie jak zrobić krokiety z farszem pieczarkowym krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Krokiety z pieczarkami lub z każdym innym nadzieniem najlepiej przygotować z cieniutkich, usmażonych na niewielkiej ilości tłuszczu naleśników. Po ponownym smażeniu w panierce polecam odcisnąć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.

Przepis na krokiety z pieczkarkami

Najbardziej chrupiącą panierkę uzyskamy, obtaczając krokiety pieczarkowe najpierw w mące, potem maczając w jajku, a następnie dokładnie posypując bułką tartą. Natomiast w wersji lżejszej wystarczą jajo i bułka.

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Chrupiące krokiety z pieczarkami, idealnie pasujące do czerwonego barszczu: przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym, smażone w panierce.
4.63 z 8 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: krokiety z farszem pieczarkowym, krokiety z farszem z pieczarek, krokiety z pieczarkami
Liczba porcji: 10 sztuk
Kalorie: 252kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Farsz do krokietów

  • 500 g pieczarek (umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1-2 cebule (drobno pokrojone)
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • 100 g sera żółtego (starty na tarce o grubych oczkach)
  • sól, pieprz

Ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (najlepiej mineralna, gazowana)
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki (w zależności od jakości mąki)
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli

Do panierki

  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka

Do smażenia

  • olej lub masło klarowane

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Sos grzybowy

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję regulujemy, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.
  • Dobrze rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy olejem lub stopionym masłem. Smażymy z obu stron cienkie naleśniki, następnie studzimy.
  • Cebulę szklimy na maśle lub oleju na patelni.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, następnie odkrywamy i smażymy, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
  • Doprawione pieczarki smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.
  • Na naleśnikach wykładamy pieczarki i posypujemy żółtym serem.
  • Zawijamy z naleśników krokiety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej.
  • Smażymy krokiety ze wszystkich stron na sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym ręczniku lub serwetce.

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Kalorie: 252kcal (13%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 8g (16%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 64mg (21%) | Sód: 93mg (4%) | Potas: 255mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 235IU (5%) | Witamina C: 1.9mg (2%) | Wapń: 112mg (11%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak je jadacie? Same, czy z barszczem? Ja to chyba mogę w każdy możliwy sposób!

Krokiety z pieczarkami przepis

Myślę, że doskonale jako dodatki mogłyby się tu również sprawdzić czosnek (1-2 ząbki zeszklone razem z cebulą) oraz natka pietruszki. Można byłoby dodać ją do farszu na sam koniec podsmażania. U mnie co prawda jej nie ma, ale wiem, że świetnie smakuje z pieczarkami. Z pewnością miłośnicy jej smaku skorzystają z tego pomysłu :).

Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami

Jak smakowały Wam krokiety pieczarkowe według mojej receptury? Dajcie znać w komentarzach, jakie były wrażenia smakowe :). Bardzo jestem ciekawa!

55 komentarzy
4.63 from 8 votes (8 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom