Krokiety z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska

Krokiety z pieczarkami

5/5 (2)

Jednym ze smaczniejszych dodatków do czerwonego barszczu są krokiety, z kapustą i grzybami albo z dodatkiem przesmażonych z cebulą pieczarek, doprawionych „od serca” pieprzem i posypanych tartym żółtym serem. Krokiety z pieczarkami to ulubiony dodatek do barszczu, który, na zmianę z knyszami z cebulą, wybiera mój brat. To jedyny w rodzinie „niejadek”, który, w przeciwieństwie do nas wszystkich, nie przepada za innymi grzybami, a z ryb najbardziej lubi kotlety mielone :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Krokiety z pieczarkami lub z każdym innym nadzieniem najlepiej przygotować z cieniutkich, usmażonych na niewielkiej ilości tłuszczu naleśników. Po ponownym smażeniu w panierce polecam odcisnąć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Najbardziej chrupiącą panierkę uzyskamy, obtaczając krokiety pieczarkowe najpierw w mące, potem maczając w jajku, następnie dokładnie posypując bułką tartą. Natomiast w wersji lżejszej wystarczą jajo i bułka. Zobaczcie jak zrobić krokiety z farszem z pieczarek.

5 od 1 osoby
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 
Chrupiące krokiety z pieczarkami, idealnie pasujące do czerwonego barszczu: przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym, smażone w panierce.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: krokiety z farszem pieczarkowym, krokiety z farszem z pieczarek, krokiety z pieczarkami
Liczba kalorii: 252 kcal
Liczba porcji: 10 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz do krokietów
  • 500 g pieczarek (umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1-2 cebule (drobno pokrojone)
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • 100 g sera żółtego (starty na tarce o grubych oczkach)
  • sól, pieprz
Ciasto naleśnikowe
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (najlepiej mineralna, gazowana)
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki (w zależności od jakości mąki)
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
Do panierki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka
Do smażenia
  • olej lub masło klarowane

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krokiety z pieczarkami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Krokiety z pieczarkami - Jak zrobić
  1. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję regulujemy, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.
  2. Dobrze rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy olejem lub stopionym masłem. Smażymy z obu stron cienkie naleśniki, następnie studzimy.
  3. Cebulę szklimy na maśle lub oleju na patelni.
  4. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, następnie odkrywamy i smażymy, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
  5. Doprawione pieczarki smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.
  6. Na naleśnikach wykładamy pieczarki i posypujemy żółtym serem.
  7. Zawijamy z naleśników krokiety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej.
  8. Smażymy krokiety ze wszystkich stron na sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym ręczniku lub serwetce.
Wartości odżywcze
Krokiety z pieczarkami
Wielkość porcji (130 g)
Liczba kalorii 252 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 64mg 21%
Sód 93mg 4%
Potas 255mg 7%
Węglowodany ogółem 23g 8%
Błonnik 1g 4%
Cukry 2g
Białko 8g 16%
Witamina A 4.7%
Witamina C 2.3%
Wapń 11.2%
Żelazo 9.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak je jadacie? Same, czy z barszczem? Ja to chyba mogę w każdy możliwy sposób!

Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami

Jak smakowały Wam krokiety pieczarkowe według mojej receptury? Dajcie znać w komentarzach, jakie były wrażenia smakowe :). Bardzo jestem ciekawa!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

55 komentarzy
  1. Najlepiej na dużej, ale można też tak jak ja – kombinując z ich obracaniem i dosmażając nawet ustawione do pionu :).

  2. mam taką samą, tylko na indukcji kiepsko się sprawuje 🙁 przyciągana jest tylko na najwyższej mocy, przez to na wolnym „ogniu” nic nie można smażyć, nie mówiąc nic o rachunku za prąd

  3. hej moglabyś mi napisać z jakiej firmy jest ta pomarańczowa patelk an której smażyłaś naleśnieki z góry dziękuję

  4. tak, zapomniałam o tym powiedzieć, trzeba zacząć smażenie od strony, na której kończy się naleśnik, wtedy krokiet się „zaklei”.

  5. Rewelacja musze przygotowac krokiety w najblizszym czasie no i kilka przydatnych dla mnie rad, ja zawsze kroje pieczarki nigdy nie ucieram, dodatek sera tez ciekawe, no i fajny sposob zawijania i jedno pytanie : czy zaczynamy smazyc krokiety od strony na ktorej konczy sie nalesnik zeby sie nie rozpadly ?

  6. [..YouTube..] Rewelacja musze przygotowac krokiety w najblizszym czasie no i kilka przydatnych dla mnie rad, ja zawsze kroje pieczarki nigdy nie ucieram, dodatek sera tez ciekawe, no i fajny sposob zawijania i jedno pytanie : czy zaczynamy smazyc krokiety od strony na ktorej konczy sie nalesnik zeby sie nie rozpadly ?

  7. Na suchej patelni ceramicznej/teflonowej na małym ogniu, ale odpowiednio długo, żeby w środku nie były zimne i oczywiście ze wszystkich stron. Można też w piekarniku na środkowej półce w 180 st. C przez ok. 10 minut albo w mikrofalówce, oczywiście krócej :).

  8. Jak w taki sposób najlepiej je odgrzać? Na patelni można? Czy się przypalą z wierzchu a w środku będą nadal zimne?

  9. Myślę, że to już kwestia gustu. Ja lubię bardziej na ciepło, ale na zimno też zjem, tak samo jak pizzę. Ale na imprezie gościom na zimno bym nie podała :).

  10. [..YouTube..] Na suchej patelni ceramicznej/teflonowej na małym ogniu, ale odpowiednio długo, żeby w środku nie były zimne i oczywiście ze wszystkich stron. Można też w piekarniku na środkowej półce w 180 st. C przez ok. 10 minut albo w mikrofalówce, oczywiście krócej :).

  11. [..YouTube..] @AnneFromPoland Na suchej patelni ceramicznej/teflonowej na małym ogniu, ale odpowiednio długo, żeby w środku nie były zimne i oczywiście ze wszystkich stron. Można też w piekarniku na środkowej półce w 180 st. C przez ok. 10 minut albo w mikrofalówce, oczywiście krócej :).

  12. a jak ktoś nie lubi pieczarek ( :-O ) to polecam włożyć cienką paróweczkę w naleśnika i plaster sera, zawinąć jak krokieta, obtoczyć w jajku, w bułce tartej i usmażyć. Pychota 😀

  13. [..YouTube..] a jak ktoś nie lubi pieczarek ( :-O ) to polecam włożyć cienką paróweczkę w naleśnika i plaster sera, zawinąć jak krokieta, obtoczyć w jajku, w bułce tartej i usmażyć. Pychota 😀

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)