fbpx
Czytasz właśnie
Uszka z pieczarkami

Uszka z pieczarkami

Uszka z pieczarkami

Uszka z pieczarkami to danie, o którym dowiedziałam się kilka lat temu od koleżanki. Przepis na uszka z pieczarkami według jej rodzinnej receptury to podsmażone z cebulą pieczarki, jajko na twardo i przyprawy. Grzyby starte na tarce o grubych oczkach przed smażeniem, a potem wymieszane z jajkiem pokrojonym w drobną kosteczkę. I takim farszem nadziane później uszka. Brzmi ciekawie, choć my w tym roku razem z mamą i kuzynką zrobiłyśmy je jeszcze inaczej. Postawiłyśmy na farsz z samych grzybów, cebuli i czosnku, bez dodatku sera czy jajka. Pieczarki mają charakterystyczny, intensywny smak i nawet w takiej prostej formie świetnie sprawdzą się jako nadzienie uszek. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze potrawy wigilijne

W tym roku lepiłam uszka dwukrotnie. Umówiłam się z przyjaciółkami i we trzy przygotowałyśmy w mojej kuchni klasyczne uszka do barszczu z farszem z suszonych grzybów, a do tego pierogi ruskie i pierogi z grzybami i kapustą. Kilka dni później pojechałam z mamą do mojej kuzynki i tam zrobiłyśmy podobny zestaw. Dołożyłyśmy jednak do niego także pierogi z suszonymi śliwkami i uszka z pieczarkami. Istne szaleństwo! Uwielbiam lepienie pierogów i uszek przed Świętami, w większym gronie. Od lat praktykuję ten zwyczaj z mamą i cieszę się, że w tym roku udało nam się poszerzyć skład :).

Przepis na uszka z pieczarkami

Najpierw trzeba zeszklić cebulę z czosnkiem, a potem podsmażyć pieczarki. Możecie wykorzystać takie pokrojone na plasterki lub utarte na tarce o grubych oczkach. Jak Wam wygodniej. I tak wszystko później zostanie zmielone w maszynce. Spróbujcie połączyć grzyby z natką pietruszki, to bardzo dobry zestaw, który wielokrotnie wypróbowałam w innych potrawach. Jeśli nie chcecie zielonych dodatków, śmiało z nich zrezygnujcie. Co kto lubi :). Dodatek twarogu lub jajek to wzbogacenie smaku grzybów, ale również i bez nich farsz będzie świetnie smakować. W końcu pieczarki zawierają dużo umami czyli tzw. piątego smaku.

Uszka z pieczarkami przepis

Uszka z pieczarkami

Uszka z pieczarkami, cebulą i jajkiem na twardo lub białym serem. Doskonały przepis na uszka pieczarkowe na Wigilię.
5 z 6 ocen
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 2 godziny
Kategoria: Dodatek do obiadu, Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: uszka z pieczarkami
Liczba porcji: 100 uszek (ok.)
Kalorie: 21kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki, luksusowa typ 550 lub poznańska typ 500)
  • 120 ml ciepłej wody (niecała ½ szklanki)
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli (duża)

Farsz do uszek

  • 250 g pieczarek (pokrojone na plasterki lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo, następnie obrane i pokrojone w drobną kosteczkę; zamiast 2 jajek można wykorzystać 200 g twarogu lub 250 g dodatkowych pieczarek)
  • 2 cebule (bardzo drobno pokrojone)
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany)
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekana; opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy lub masła
  • 2 łyżki śmietany (gęsta, kwaśna 12-18%)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Pierogi ruskie

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na uszka to mąka pszenna luksusowa typ 550. Do uszek można też wykorzystać farsz z dodatkiem kapusty, taki sam jak w pierogach z grzybami i kapustą.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić ciasto na pierogi
  2. Jak pokroić cebulę

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na maśle. Dodaję pieczarki, przykrywam i duszę na niedużym ogniu do miękkości.
  • Odkrywam i smażę całość do odparowania.
  • Doprawiam solą i pieprzem, dodaję natkę i mieszam.
  • Mielę masę pieczarkową oraz jajka na twardo lub ser w maszynce do mięsa.
  • Zmielony farsz ponownie nakładam na patelnię i podsmażam krótko, dodając śmietanę i w razie potrzeby doprawiając dodatkową solą i pieprzem. Odstawiam do wystudzenia.
  • W czasie gdy farsz się studzi, wyrabiam ciasto. Mąkę przesiewam na stolnicę, na czubku kopca robię małe zagłębienie, do którego wbijam jajko. Powoli podlewam wodą i wyrabiam ciasto. Dodaję też olej i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne.
  • Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinam małe kółka (kieliszkiem albo podstawką do jajka).
  • Na bardziej wilgotną stronę kółka z ciasta (można je delikatnie rozciągnąć palcami, jeśli się skurczyło) nakładam małą łyżeczką farsz, składam na pół i sklejam małego pierożka. Najpierw kleję czubek, a potem boki. Palce maczam w mące, wtedy łatwiej będzie skleić ciasto. Brzegi pierożka zawijam wokół palca i dociskam, tworząc kształt uszka.
  • Uszka wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze przez 3 minuty. Wyjmuję na durszlak, przelewam zimną wodą, odcedzam i układam na talerzach na wigilijnym stole. A potem zalewam barszczem.

Wartości odżywcze

Serving: 1uszko | Kalorie: 21kcal (1%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Cholesterol: 1mg | Sód: 14mg (1%) | Potas: 21mg (1%) | Witamina A: 5IU | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 2mg | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Doskonale pasują do barszczu na Święta. Polecam jednak spróbować ich też jako dodatku do rosołu z kury czy warzywnego, a nawet rybnego. Będziecie zaskoczeni takim połączeniem smakowym!

Uszka z pieczarkami przepis

Zarówno z samych pieczarek, jak i z dodatkiem jajka czy twarogu są pyszne. Możecie też wykorzystać ten farsz do nadziewania pasztecików z pieczarkami czy krokietów.

Przepis na uszka z pieczarkami
Przepis na uszka z pieczarkami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, na którą wersję farszu się zdecydowaliście. Jak wrażenia smakowe?

Zobacz komentarze (0)
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom