Pasztet z selera

Wegańskie pasztety mają swoje pięć minut i mam nadzieję, że oprócz zainteresowania, jakim cieszą się wśród osób niejedzących mięsa, na stałe wejdą do jadłospisu tych, u których na talerzu brakuje warzyw i kasz. Pasztet z selera to zaskakujący smak i wygląd, który potrafi zmylić, zgodzicie się ze mną? Dla mnie bomba, podobnie jak zeszłoroczna wersja z fasolą. Nareszcie wegetarianie i weganie będą mieć co jeść na Wielkanoc :).

Zobacz też: Więcej przepisów na pasztety

Seler jest warzywem o charakterystycznym, słodkawym smaku, który dobrze komponuje się ze smakiem ziół lub korzennych przypraw, a najlepiej, gdy w zestawie znajdzie się też coś kwaskowatego – to mój ulubiony sposób wykorzystywania go w potrawach.

Pasztet z selerem przygotowałam na bazie podduszonych na oliwie warzyw i przypraw, które zmiksowałam z ugotowaną kaszą jaglaną, słonecznikiem i sokiem i miąższem z limonki. Wyszła z tego gęsta pasta, która od razu nadaje się do posmarowania kanapek, ale żeby pasztet z selera można było kroić w plasterki, przełożyłam całość do keksówki i upiekłam w piekarniku. To bardzo prosty przepis na pasztet selerowy, a gdy do doprawienia wykorzystacie wędzoną paprykę, upodobni się odrobinę do klasycznej, mięsnej wersji.

Bez jajek, bez mleka, bez glutenu – warto przygotować dla siebie lub domowników i gości, którzy nie przepadają za mięsem.

5 od 4 osób
Pasztet z selera
Pasztet z selera
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 10 min
 

Doskonały wegański pasztet z selera na Wielkanoc, Boże Narodzenie i na co dzień, do serwowania w formie przekąski w plastrach lub smarowania kanapek. Najlepszy pasztet z selerem, jabłkiem, słonecznikiem i kaszą jaglaną.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 92 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 1 keksówka 11x30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 selery (każda bulwa po ok. 500 g; obrany, pokrojony w spore kawałki)
  • 1 jabłko (nieduże, kwaśne i soczyste; obrane, bez ogryzka, pokrojone w spore kawałki)
  • 1 cebula (pokrojona w półksiężyce)
  • 1 por (duży; biała część; pokrojony w talarki)
  • 2-4 ząbki czosnku (przekrojone na połówki)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka nasion słonecznika (lub blanszowanych migdałów, albo orzechów nerkowców)
  • 1 limonka (obrana, pousuwane błony)
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 łyżka cząbru (można zastąpić majerankiem, tymiankiem, suszoną natką pietruszki lub estragonem)
  • ½ łyżeczki chili (lub 1 łyżeczka papryki, słodkiej lub wędzonej)
  • świeży imbir (ok. 2 cm korzenia, obrany, pokrojony na plasterki)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (mielona)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (opcjonalnie)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pasztet z selera - przepis i film wideo

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować kaszę jaglaną
  2. Konfitura z czerwonej cebuli - przepis
Pasztet z selera - Jak zrobić
  1. Cebulę, czosnek i por szklę na oliwie.

  2. Dodaję seler (można go wcześniej ugotować na parze, ale nie do miękkości), jabłko i przyprawy. Przykrywam i na małym ogniu duszę do miękkości.

  3. Miksuję warzywa z patelni, razem z tłuszczem i przyprawami, w blenderze. Dodaję słonecznik, kaszę i limonkę, w razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.

  4. Zmiksowaną pastę można wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce i podać w miseczce, do smarowania chleba. Można też przygotować pasztet z selera pieczony, przekładając masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wstawiając do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 35-45 minut.

  5. Upieczony pasztet studzę, następnie wstawiam na 2 godziny do lodówki. Serwuję pokrojony w plastry.

Wartości odżywcze
Pasztet z selera
Wielkość porcji (60 g)
Liczba kalorii 92 kcal Kalorie z tłuszczów 54 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 6g 9%
Sód 34mg 1%
Potas 156mg 4%
Węglowodany ogółem 8g 3%
Błonnik 1g 4%
Cukry 1g
Białko 1g 2%
Witamina A 1.1%
Witamina C 5.3%
Wapń 2.2%
Żelazo 3.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciekawa jestem bardzo, czy pasztet z selera zagości częściej w Waszym menu. U mnie na pewno będzie się pojawiać z okazji świąt, na przemian z pozostałymi wegańskimi pasztetami, które bardzo lubię :). Dajcie znać w komentarzach, jak Wam się udał i czy polubiliście jego smak!

Pasztet z selera
Pasztet z selera

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)