Pasztet z selera przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pasztet z selera
Pasztet z selera

Pasztet z selera to jedna z receptur wegańskich, która ma swoje 5 minut! Przepis na pasztet z selera skomponowałam z nadzieją, że oprócz zainteresowania, jakim ucieszy się wśród osób niejedzących mięsa, na stałe wejdzie także do jadłospisu tych, u których na talerzu brakuje warzyw i kasz. To zaskakujący smak i wygląd, który potrafi zmylić, zgodzicie się ze mną? Dla mnie bomba, podobnie jak zeszłoroczna wersja z fasolą. Nareszcie wegetarianie i weganie będą mieć co jeść na Wielkanoc :). Zobaczcie jak zrobić pasztet selerowy krok po kroku.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze domowe wędliny

Seler jest warzywem o charakterystycznym, słodkawym smaku. Dobrze komponuje się z ziołami lub korzennymi przyprawami.

Przepis na pasztet z selera

Najlepiej, gdy w zestawie znajdzie się także coś kwaskowatego. To mój ulubiony sposób wykorzystywania go w potrawach i łączenia smaków.

Pasztet z selera

Pasztet z selera

Pasztet z selera wegański doskonały na Wielkanoc, Boże Narodzenie i na co dzień. Pyszny pasztet z selerem, jabłkiem, słonecznikiem i kaszą jaglaną. Jak zrobić pasztet selerowy do serwowania w formie przekąski w plastrach lub smarowania kanapek.
4.53 od 19 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godz.
Razem: 1 godz. 10 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasztet z selera
Liczba porcji: 1 keksówka 11×30 cm
Kalorie: 92kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 selery (każda bulwa po ok. 500 g; obrany, pokrojony w spore kawałki)
  • 1 jabłko (nieduże, kwaśne i soczyste; obrane, bez ogryzka, pokrojone w spore kawałki)
  • 1 cebula (pokrojona w półksiężyce)
  • 1 por (duży; biała część; pokrojony w talarki)
  • 2-4 ząbki czosnku (przekrojone na połówki)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka nasion słonecznika (lub blanszowanych migdałów, albo orzechów nerkowców)
  • 1 limonka (obrana, pousuwane błony)
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 łyżka cząbru (można zastąpić majerankiem, tymiankiem, suszoną natką pietruszki lub estragonem)
  • ½ łyżeczki chili (lub 1 łyżeczka papryki, słodkiej lub wędzonej)
  • świeży imbir (ok. 2 cm korzenia, obrany, pokrojony na plasterki)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (mielona)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (opcjonalnie)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Pudding z tapioki

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę, czosnek i por szklę na oliwie.
  • Dodaję seler (można go wcześniej ugotować na parze, ale nie do miękkości), jabłko i przyprawy. Przykrywam i na małym ogniu duszę do miękkości.
  • Miksuję warzywa z patelni, razem z tłuszczem i przyprawami, w blenderze. Dodaję słonecznik, kaszę i limonkę, w razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
  • Zmiksowaną pastę można wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce i podać w miseczce, do smarowania chleba. Można też przygotować pasztet z selera pieczony, przekładając masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wstawiając do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 35-45 minut.
  • Upieczony pasztet studzę, następnie wstawiam na 2 godziny do lodówki. Serwuję pokrojony w plastry.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Kalorie: 92kcal (5%) | Carbohydrates: 8g (3%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 6g (9%) | Sód: 34mg (1%) | Potas: 156mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 55IU (1%) | Witamina C: 4.4mg (5%) | Wapń: 22mg (2%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przygotowałam go na bazie podduszonych na oliwie warzyw i przypraw, które najpierw zmiksowałam z ugotowaną kaszą jaglaną, słonecznikiem i sokiem oraz miąższem z limonki. Wyszła z tego gęsta pasta, która od razu nadaje się do posmarowania kanapek.

Pasztet z selerem przepis

Jednak żeby pasztet selerowy można było potem kroić w plasterki, przełożyłam całość do keksówki i upiekłam w piekarniku. To bardzo prosty przepis, a gdy dodatkowo do doprawienia wykorzystacie wędzoną paprykę, upodobni się odrobinę do klasycznej, mięsnej wersji.

Pasztet z selera
Pasztet z selera

Bez jajek, bez mleka, bez glutenu… Skusicie się? Warto przygotować dla siebie lub domowników i gości, którzy nie przepadają za mięsem. Ciekawa jestem bardzo, czy pasztet z selera również u Was zagości częściej w menu. U mnie na pewno będzie się pojawiać z okazji świąt, na przemian z pozostałymi wegańskimi pasztetami, które bardzo lubię :). Dajcie znać w komentarzach, jak Wam się udał i czy polubiliście jego smak!

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom