Konfitura z czerwonej cebuli

W moim domu pasztet jadło się z reguły jako dodatek do chleba na śniadanie albo kolację, a czasem, z okazji imienin lub innych uroczystości, mama serwowała go na półmisku, pokrojonego w plastry. Nigdy nie znaliśmy smacznego dodatku do pasztetu, jakim jest konfitura z czerwonej cebuli, delikatnie słodka, z dodatkiem octu balsamicznego. Wszystkie te składniki, kiedyś rzadko spotykane, dziś są łatwo dostępne w supermarkecie, a nawet w osiedlowych sklepach. Warto przygotować tę konfiturę i razem ze świeżymi ziołami użyć jej jako apetycznej dekoracji do pasztetu.

Zobacz też: Przepisy na smaczny pasztet

Najsmaczniejsza konfitura z czerwonej cebuli wyjdzie, kiedy usmażymy ją na klarowanym maśle, pod warunkiem, że planujemy podać ją od razu i zjeść w całości. Taką, którą planujemy przechowywać w lodówce, lepiej przygotować na oliwie z oliwek extra vergine, która po schłodzeniu nie zmieni swojej konsystencji. Oprócz podstawowego zestawu składników, można spróbować dodać odrobinę czosnku albo suszonych ziół i sprawdzić, w jakiej wersji konfitura z czerwonej cebuli podbije nasze serca :).

Konfitura z czerwonej cebuli
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Konfitura z czerwonej cebuli czyli doskonały dodatek do kanapek, sałatek i serwowanych na zimno lub gorąco przekąsek, a nawet mięs czy ryb. Cebula skarmelizowana na oliwie, z dodatkiem octu balsamicznego.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: konfitura z czerwonej cebuli
Liczba porcji: 1 słoiczek, ok. 100 g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 duża, czerwona cebula (lub 2 średnie; pokrojona w talarki, półksiężyce lub nieco drobniej)
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub sosu balsamico
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ok. 4 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym, ale jest to cukier, który nie ulega karmelizacji, więc konsystencja, kolor i smak konfitury będą odrobinę inne)
  • ½ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Konfitura z czerwonej cebuli - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Konfitura z czerwonej cebuli - Jak zrobić
  1. Cebulę doprawioną solą, cukrem i octem lub balsamico szklę na niewielkim ogniu, następnie duszę pod przykryciem do miękkości. Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć, według własnych upodobań.
  2. Miękką cebulę odkrywam i na delikatnie zwiększonym ogniu redukuję sos przez kilka minut.
  3. Przekładam do słoika. Można podać schłodzoną konfiturę jako dodatek do pasztetu, kanapek lub sałatek. Najlepiej przechowywać ją w lodówce w zakręconym słoiczku – może tam stać do 7 dni.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

14 komentarzy
  1. Czy to, że konfitura jest lekko gorzkawa oznacza, że coś poszło nie tak? Nie przypaliłem cebuli, więc nie wiem skąd ten posmak. Dziękuję za odpowiedź.

  2. Lubię oglądać Twoje filmy ze względu na dbałość o szczegóły od strony „technicznej”. A tak na serio :), to przede wszystkim ze względów wizualnych (można czytać w cudzysłowie) :D.

  3. [..YouTube..] Lubię oglądać Twoje filmy ze względu na dbałość o szczegóły od strony „technicznej”. A tak na serio :), to przede wszystkim ze względów wizualnych (można czytać w cudzysłowie) :D.

  4. [..YouTube..] Lubię oglądać Twoje filmy ze względu na dbałość o szczegóły od strony „technicznej”. A tak na serio :), to przede wszystkim ze względów wizualnych (można czytać w cudzysłowie) :D.

  5. a ja już robiłam kilkakrotnie , najlepsze proporcje pól na pól z cukre np pół kg cebuli i pół kg cukru, duż soku z cytryny oraz rozmaryn dobrze sie komponuje. Ja uwielbiam z grillowanym oscypkiem i w innych wariacjach wspomniachy tu oczywiście też

  6. uwielbiam ją! mam z nią ten sam problem… część znika z garnka w niewyjaśnionych okolicznościach 😉

  7. bardzo interesujacy dodatek. nie probowalam nigdy robic tego z czerwonej cebuli,ale z bialej, do ktorej dodaje pod koniec smazenia lyzke miodu i sosu sojowego. ma lekko slodkawy karmelowy smak… w rodzinie lubimy serwowac to z pieczenia.

  8. Zdecydowanie brakuje mi tutaj czerwonego wina oraz granulowanego czosnku. Do tego przepisu najlepiej sprawdza się brązowy cukier. Moja wersja jest bardziej pracochłonna i różni się składnikami. Jeżeli ktoś robi konfiturę pierwszy raz, polecam Twoją wersję – bo jest łatwiejsza i na pewno wyjdzie!

  9. [..YouTube..] Zdecydowanie brakuje mi tutaj czerwonego wina oraz granulowanego czosnku. Do tego przepisu najlepiej sprawdza się brązowy cukier. Moja wersja jest bardziej pracochłonna i różni się składnikami. Jeżeli ktoś robi konfiturę pierwszy raz, polecam Twoją wersję – bo jest łatwiejsza i na pewno wyjdzie!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)