Lody czekoladowe

Bardzo proste do przygotowania i z możliwością eksperymentowania, bo moje lody czekoladowe w wersji wegańskiej można też zmiksować z niego bardziej klasycznych składników, a dosypując więcej lub mniej kakao, regulować intensywność ich smaku. Sama najbardziej lubię te ciemne, z gorzkiego kakao wysokiej jakości, które nie ma przepalonego smaku. Kupuję je w sklepach eko i wykorzystuję wszędzie tam, gdzie gra główną rolę.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne desery z czekoladą

W połączeniu z tłustym awokado lub mlekiem kokosowym, albo śmietanką, kakao wraz z owocami nabierają głębszego, mocniejszego smaku. Odrobina wanilii jako dodatek i pyszne lody czekoladowe gotowe – od razu po zmiksowaniu, jeśli zostały przygotowane z zamrożonych składników.

Lody czekoladowe
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Lody czekoladowe wegańskie z awokado lub mleka kokosowego lub wegetariańskie na śmietance kremówce. Doskonałe, naturalnie słodkie lody czekoladowe domowe, opcjonalnie dosładzane miodem, ksylitolem lub syropem z agawy.
Danie: Deser
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: lody czekoladowe, lody czekoladowe bez cukru, lody czekoladowe fit, lody czekoladowe wegańskie
Liczba kalorii: 108 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1-2 awokado (w zależności od wielkości; dojrzałe, obrane, pokrojone w kostkę, zamrożone; można zastąpić zamrożoną w kostkach śmietanką kremówką 30% lub zamrożonym, tłustym mlekiem kokosowym)
  • 1 banan lub mango (owoc bardzo dojrzały, obrany, pokrojony na kawałki, zamrożony)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki kakao (ciemne, gorzkie, dobrej jakości)
  • malutka szczypta soli
  • 1-3 łyżki ksylitolu, miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Lody czekoladowe - przepis i film wideo

Moje porady

Lody czekoladowe można też przygotować z niezamrożonych składników, miksując wszystko w blenderze, następnie przełożyć do pudełka i mrozić przez ok. 2 godziny, do 30 minut mieszając całość łyżką w celu zapobiegania krystalizacji mieszanki.

Lody czekoladowe - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki miksuję pulsacyjnie w blenderze, na najwyższych obrotach. W razie potrzeby pomagam sobie łopatką.

Wartości odżywcze
Lody czekoladowe
Wielkość porcji (150 ml)
Liczba kalorii 108 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 3mg 0%
Potas 349mg 10%
Węglowodany ogółem 11g 4%
Błonnik 4g 16%
Cukry 3g
Białko 1g 2%
Witamina A 1.8%
Witamina C 9.2%
Wapń 0.6%
Żelazo 2.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciekawa jestem, czy w wersji bez mleka i bez jajek przypadną Wam do gustu. Spróbujcie zaserwować gościom i nie zdradzać ich składu. Koniecznie dajcie znać, jak wrażenia :).

Lody czekoladowe
Lody czekoladowe

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)