fbpx
Czytasz właśnie
Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Bardzo proste do przygotowania i z możliwością eksperymentowania, bo moje lody czekoladowe w wersji wegańskiej można też zmiksować z niego bardziej klasycznych składników, a dosypując więcej lub mniej kakao, regulować intensywność ich smaku. Sama najbardziej lubię te ciemne, z gorzkiego kakao wysokiej jakości, które nie ma przepalonego smaku. Kupuję je w sklepach eko i wykorzystuję wszędzie tam, gdzie gra główną rolę.

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe wegańskie z awokado lub mleka kokosowego lub wegetariańskie na śmietance kremówce. Doskonałe, naturalnie słodkie lody czekoladowe domowe, opcjonalnie dosładzane miodem, ksylitolem lub syropem z agawy.
4.88 from 8 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: lody czekoladowe, lody czekoladowe bez cukru, lody czekoladowe fit, lody czekoladowe wegańskie
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 108kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1-2 awokado (w zależności od wielkości; dojrzałe, obrane, pokrojone w kostkę, zamrożone; można zastąpić zamrożoną w kostkach śmietanką kremówką 30% lub zamrożonym, tłustym mlekiem kokosowym)
  • 1 banan lub mango (owoc bardzo dojrzały, obrany, pokrojony na kawałki, zamrożony)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki kakao (ciemne, gorzkie, dobrej jakości)
  • malutka szczypta soli
  • 1-3 łyżki ksylitolu, miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Lody czekoladowe można też przygotować z niezamrożonych składników, miksując wszystko w blenderze, następnie przełożyć do pudełka i mrozić przez ok. 2 godziny, do 30 minut mieszając całość łyżką w celu zapobiegania krystalizacji mieszanki.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję pulsacyjnie w blenderze, na najwyższych obrotach. W razie potrzeby pomagam sobie łopatką.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150ml | Kalorie: 108kcal (5%) | Węglowodany: 11g (4%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 3mg | Potas: 349mg (10%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 90IU (2%) | Witamina C: 7.6mg (9%) | Wapń: 6mg (1%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W połączeniu z tłustym awokado lub mlekiem kokosowym, albo śmietanką, kakao wraz z owocami nabierają głębszego, mocniejszego smaku. Odrobina wanilii jako dodatek i pyszne lody czekoladowe gotowe – od razu po zmiksowaniu, jeśli zostały przygotowane z zamrożonych składników.

 

Lody czekoladowe
Lody czekoladowe

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne desery z czekoladą

Zobacz też
Ciasteczka cynamonowe

Ciekawa jestem, czy w wersji bez mleka i bez jajek przypadną Wam do gustu. Spróbujcie zaserwować gościom i nie zdradzać ich składu. Koniecznie dajcie znać, jak wrażenia :).

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom