Gulasz z indyka z dynią

Sezon na dynię, który trwa na początku jesieni, a potem można jeszcze dostać ładne okazy pod koniec zimy, to doskonały czas na eksperymentowanie z jednogarnkowymi daniami, do których można wkroić kawałki tego pysznego, pełnego słońca warzywa. Gulasz z indyka z dynią to właśnie taka potrawa, o korzennym aromacie, słodko-kwaskowata, mniej lub bardziej ostra, idealna na jesienne i zimowe wieczory lub wiosenny obiad, gdy chciałoby się zjeść coś kolorowego, a nie ma jeszcze sezonu na młode warzywa.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania jednogarnkowe

Proponuję przygotować gulasz z indyka z dynią prosty, za to efektowny. Wzbogacić jego smak kurkumą, kuminem, cynamonem i kolendrą, a do tego koniecznie czosnek i imbir. Całość podana w sosie ugotowanym na bazie dobrego wywaru mięsnego lub warzywnego i udekorowana serem solankowym i jogurtem. Słodko-kwaśny – tak smakuje gulasz z indyka z dynią, który zaskoczy Was cudownym aromatem. Pożywny obiad lub kolacja na jesienno-zimowy czas.

5 od 3 osób
Gulasz z indyka z dynią
Gulasz z indyka z dynią
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
35 min
 

Gulasz z indyka z dynią inspirowany kuchnią marokańską, do zaserwowania z dodatkiem jogurtu naturalnego i ugotowanego kuskusu. To aromatyczny, dobrze doprawiony gulasz z indykiem na obiad lub kolację, łatwy do zrobienia.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Marokańska
Liczba kalorii: 494 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 3 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso i marynata
  • 400 g piersi z indyka (pokrojona w kostkę)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki suszonej kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz
Sos
  • 500 g dyni piżmowej lub hokkaido (bez nasion, obrana, pokrojona w kostkę)
  • 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula (połowa drobno posiekana, połowa pokrojona w półksiężyce)
  • 1 pomidor (bez nasion, pokrojony w kostkę lub ½ szklanki soku pomidorowego 100%)
  • 2 cm korzenia imbiru (obrany, drobno posiekany)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżki octu winnego
  • 1 garść żurawiny lub suszonych wiśni (nieduża)
  • łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Do dekoracji
  • 50 g sera feta (pokrojony w kostkę)
  • ½ czerwonej cebuli (drobno pokrojona)
  • ½ sparzonej cytryny (tylko skórka starta z wierzchu, bez miąższu)
  • świeża mięta
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
Dodatkowo
  • ugotowany kuskus

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Gulasz z indyka z dynią - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Gulasz z indyka z dynią - Jak zrobić
  1. Mięso mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut.
  2. Dynię gotuję przez 5 minut w wywarze.
  3. Szybko obsmażam indyka w woku, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.
  4. Dodaję do woka pozostałą oliwę i szklę cebulę.
  5. Dokładam pomidor, imbir i czosnek oraz przyprawy, zagotowuję.
  6. Dodaję wywar z dynią, indyka, żurawinę, miód i ocet. Gotuję przez 5 minut.
  7. Serwuję danie z kuskusem oraz jogurtem, posypane cebulą wymieszaną ze skórką z cytryny oraz miętą i fetą.
Wartości odżywcze
Gulasz z indyka z dynią
Wielkość porcji (350 g)
Liczba kalorii 494 kcal Kalorie z tłuszczów 189 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 21g 32%
Tłuszcze nasycone 5g 25%
Cholesterol 92mg 31%
Sód 825mg 34%
Potas 1150mg 33%
Węglowodany ogółem 45g 15%
Błonnik 6g 24%
Cukry 22g
Białko 35g 70%
Witamina A 367.5%
Witamina C 55.7%
Wapń 26%
Żelazo 12.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciekawa jestem, jak będzie Wam smakować gulasz z indykiem i dynią – dajcie koniecznie znać w komentarzach, jakie były wrażenia po jego zjedzeniu :).

Gulasz z indyka z dynią
Gulasz z indyka z dynią

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)