Sezon na dynię, który trwa na początku jesieni, a potem można jeszcze dostać ładne okazy pod koniec zimy, to doskonały czas na eksperymentowanie z jednogarnkowymi daniami, do których można wkroić kawałki tego pysznego, pełnego słońca warzywa. Gulasz z indyka z dynią to właśnie taka potrawa, o korzennym aromacie, słodko-kwaskowata, mniej lub bardziej ostra, idealna na jesienne i zimowe wieczory lub wiosenny obiad, gdy chciałoby się zjeść coś kolorowego, a nie ma jeszcze sezonu na młode warzywa.
Zobacz też: Więcej przepisów na dania jednogarnkowe
Proponuję przygotować gulasz z indyka z dynią prosty, za to efektowny. Wzbogacić jego smak kurkumą, kuminem, cynamonem i kolendrą, a do tego koniecznie czosnek i imbir. Całość podana w sosie ugotowanym na bazie dobrego wywaru mięsnego lub warzywnego i udekorowana serem solankowym i jogurtem. Słodko-kwaśny – tak smakuje gulasz z indyka z dynią, który zaskoczy Was cudownym aromatem. Pożywny obiad lub kolacja na jesienno-zimowy czas.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso i marynata
- 400 g piersi z indyka (pokrojona w kostkę)
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
- ¼ łyżki suszonej kolendry
- ¼ łyżki cynamonu
- 1½ łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
- sól, pieprz
Sos
- 500 g dyni piżmowej lub hokkaido (bez nasion, obrana, pokrojona w kostkę)
- 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1 cebula (połowa drobno posiekana, połowa pokrojona w półksiężyce)
- 1 pomidor (bez nasion, pokrojony w kostkę lub ½ szklanki soku pomidorowego 100%)
- 2 cm korzenia imbiru (obrany, drobno posiekany)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
- ¼ łyżki kolendry
- ¼ łyżki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżki octu winnego
- 1 garść żurawiny lub suszonych wiśni (nieduża)
- 1½ łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Do dekoracji
- 50 g sera feta (pokrojony w kostkę)
- ½ czerwonej cebuli (drobno pokrojona)
- ½ sparzonej cytryny (tylko skórka starta z wierzchu, bez miąższu)
- świeża mięta
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
Dodatkowo
- ugotowany kuskus
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na YouTube
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Jak zrobić
- Mięso mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut.
- Dynię gotuję przez 5 minut w wywarze.
- Szybko obsmażam indyka w woku, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.
- Dodaję do woka pozostałą oliwę i szklę cebulę.
- Dokładam pomidor, imbir i czosnek oraz przyprawy, zagotowuję.
- Dodaję wywar z dynią, indyka, żurawinę, miód i ocet. Gotuję przez 5 minut.
- Serwuję danie z kuskusem oraz jogurtem, posypane cebulą wymieszaną ze skórką z cytryny oraz miętą i fetą.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, jak będzie Wam smakować gulasz z indykiem i dynią – dajcie koniecznie znać w komentarzach, jakie były wrażenia po jego zjedzeniu :).