Gulasz z indyka z dynią przepis | Dorota Kamińska

Gulasz z indyka z dynią

Sezon na dynię, który trwa na początku jesieni, a potem można jeszcze dostać ładne okazy pod koniec zimy, to doskonały czas na eksperymentowanie z jednogarnkowymi daniami, do których można wkroić kawałki tego pysznego, pełnego słońca warzywa. Gulasz z indyka z dynią to właśnie taka potrawa, o korzennym aromacie, słodko-kwaskowata, mniej lub bardziej ostra, idealna na jesienne i zimowe wieczory lub wiosenny obiad, gdy chciałoby się zjeść coś kolorowego, a nie ma jeszcze sezonu na młode warzywa.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania jednogarnkowe

Proponuję przygotować gulasz z indyka z dynią prosty, za to efektowny. Wzbogacić jego smak kurkumą, kuminem, cynamonem i kolendrą, a do tego koniecznie czosnek i imbir. Całość podana w sosie ugotowanym na bazie dobrego wywaru mięsnego lub warzywnego i udekorowana serem solankowym i jogurtem. Słodko-kwaśny – tak smakuje gulasz z indyka z dynią, który zaskoczy Was cudownym aromatem. Pożywny obiad lub kolacja na jesienno-zimowy czas.

Gulasz z indyka z dynią

Gulasz z indyka z dynią

Gulasz z indyka z dynią inspirowany kuchnią marokańską, do zaserwowania z dodatkiem jogurtu naturalnego i ugotowanego kuskusu. To aromatyczny, dobrze doprawiony gulasz z indykiem na obiad lub kolację, łatwy do zrobienia.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Marynowanie: 15 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Marokańska
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 494kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso i marynata

  • 400 g piersi z indyka (pokrojona w kostkę)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki suszonej kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz

Sos

  • 500 g dyni piżmowej lub hokkaido (bez nasion, obrana, pokrojona w kostkę)
  • 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula (połowa drobno posiekana, połowa pokrojona w półksiężyce)
  • 1 pomidor (bez nasion, pokrojony w kostkę lub ½ szklanki soku pomidorowego 100%)
  • 2 cm korzenia imbiru (obrany, drobno posiekany)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżki octu winnego
  • 1 garść żurawiny lub suszonych wiśni (nieduża)
  • łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 50 g sera feta (pokrojony w kostkę)
  • ½ czerwonej cebuli (drobno pokrojona)
  • ½ sparzonej cytryny (tylko skórka starta z wierzchu, bez miąższu)
  • świeża mięta
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego

Dodatkowo

  • ugotowany kuskus

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Film wideo

Jak zrobić

  • Mięso mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut.
  • Dynię gotuję przez 5 minut w wywarze.
  • Szybko obsmażam indyka w woku, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.
  • Dodaję do woka pozostałą oliwę i szklę cebulę.
  • Dokładam pomidor, imbir i czosnek oraz przyprawy, zagotowuję.
  • Dodaję wywar z dynią, indyka, żurawinę, miód i ocet. Gotuję przez 5 minut.
  • Serwuję danie z kuskusem oraz jogurtem, posypane cebulą wymieszaną ze skórką z cytryny oraz miętą i fetą.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Calories: 494kcal (25%) | Carbohydrates: 45g (15%) | Protein: 35g (70%) | Fat: 21g (32%) | Saturated Fat: 5g (31%) | Cholesterol: 92mg (31%) | Sodium: 825mg (36%) | Potassium: 1150mg (33%) | Fiber: 6g (25%) | Sugar: 22g (24%) | Vitamin A: 18375IU (368%) | Vitamin C: 46mg (56%) | Calcium: 260mg (26%) | Iron: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak będzie Wam smakować gulasz z indykiem i dynią – dajcie koniecznie znać w komentarzach, jakie były wrażenia po jego zjedzeniu :).

Gulasz z indyka z dynią
Gulasz z indyka z dynią
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)