Custard - przepis na sos angielski | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Custard – przepis na sos angielski

Custard – przepis na sos angielski

Custard - sos angielski

Brytyjski custard, znany też jako sos angielski. Jeden z smaczniejszych sosów do naleśników, choć nie tylko z nimi się go zestawia. Przygotowany na bazie mleka i żółtek, przez Brytyjczyków i Amerykanów podawany do wielu słodkości. Można przygotować i zostawić do wykorzystania na potem lub podać od razu, na ciepło. Pięknie pachnie wanilią, a słodycz klasycznie zawdzięcza dodatkowi cukru. Dobra wiadomość jest jednak taka, że można też wykorzystać do posłodzenia ksylitol lub erytrytol. Zobaczcie jak zrobić custard krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na pyszne desery

Uwielbiam go z naleśnikami amerykańskimi. Jadłam też niejeden raz jako dodatek do szarlotki. Ma cudownie kremową konsystencję. Sos angielski nadaje się też świetnie do lodów. A może warto byłoby spróbować polać nim ciepłe gofry z owocami i bitą śmietaną? Jeszcze nie próbowałam, ale z pewnością będzie to strzał w dziesiątkę! Czy jest trudny do zrobienia? Na pewno potrzeba odrobiny wprawy do ubicia żółtek na parze. Cierpliwość i, przede wszystkim, brak pośpiechu, są wskazane. Zwłaszcza że krem angielski spokojnie możecie przygotować z wyprzedzeniem, a potem przechowywać w lodówce i wykorzystywać również na zimno.

Zobacz też
Pączki

Custard - sos angielski

Custard - krem angielski

Custard czyli krem angielski, znany też jako sos angielski. Gęsty sos jajeczny z wanilią, idealny jako dodatek do ciast i deserów oraz dekoracji naleśników.
4.72 z 7 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Deser, Sos
Kuchnia: Brytyjska
Przepis na: custard, krem angielski, sos angielski
Liczba porcji: 450 g
Kalorie: 124kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 żółtka
  • szklanki cukru
  • szklanki mleka (gorące)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub miąższ z 1 laski wanilii + 1 łyżka rumu)
  • 1 łyżka masła (o temperaturze pokojowej)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Żółtka podgrzewam w rondlu, który unoszę nad większym garnkiem, w którym powoli gotuje się woda (podgrzewanie na parze). Mieszam widelcem w trakcie podgrzewania.
  • Po ok. 1 minucie, gdy żółtka zgęstnieją, dodaję stopniowo cukier. Cały czas mocno mieszam widelcem i trzymam rondel na parze.
  • Cieniutką strużką, cały czas trzymając rondel na parze i energicznie ubijając masę, dolewam mleko.
  • Przekładam rondel na palnik i na średnim ogniu, mieszając cały czas sos łyżką (najlepiej drewnianą), podgrzewam nadal. 
    UWAGA: Nie wolno zagotować sosu!
  • Gdy sos jest na tyle gęsty, że przywiera do łyżki, zdejmuję z ognia.
  • Dodaję wanilię i rum lub ekstrakt oraz masło. Mieszam do połączenia składników.
  • Sos angielski serwuję na ciepło lub zimno, z ciastem, deserem lub jako polewę do naleśników.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 124kcal (6%) | Węglowodany: 15g (5%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 137mg (46%) | Sód: 28mg (1%) | Potas: 13mg | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 250IU (5%) | Wapń: 15mg (2%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Custard - sos angielski - przepis
Custard – sos angielski – przepis
Custard - krem angielski
Custard – krem angielski

Bardzo jestem ciekawa, czy mieliście go już okazję wcześniej spróbować. A może teraz przygotowujecie po raz pierwszy? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z czym go podacie :).

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom