Moja kuzynka pokazała dziś na Facebooku zdjęcie ugotowanego makaronu z dołączonym komentarzem: „Wigilia. Dzień, w którym wieczorem muszę ugotować makaron, żeby moje dziecko nie poszło spać głodne”. I coś w tym jest, że dzieciaki niekoniecznie lubią wigilijne potrawy. Pamiętam, że sama najchętniej jadałam pierogi ruskie ;). Potem pokochałam barszcz z uszkami, a dopiero po wielu latach doceniłam karpia, rybę po grecku czy pierogi z grzybami i kapustą. Dlatego dziś coś dla niejadków. Trochę z przymrużeniem oka, ale makaron z szynką i mascarpone to naprawdę prosty do zrobienia i całkiem smaczny obiad lub kolacja.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu
- 200 g szynki (pokrojona w paseczki)
- 250 g mascarpone
- 50 g parmezanu (opcjonalnie; można zastąpić innym twardym serem włoskim; starty na tarce o drobnych oczkach)
- 4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana; opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy.
- W tym samym czasie podsmażam szynkę na patelni, na oliwie. Powinna delikatnie się zrumienić.
- Dodaję mascarpone i podgrzewam, delikatnie mieszając. Doprawiam solą i pieprzem.
- Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z sosem.
- Mieszam całość, opcjonalnie posypując przed podaniem tartym parmezanem oraz natką pietruszki.
Wartości odżywcze
