fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z szynką i mascarpone

Makaron z szynką i mascarpone

Makaron z szynką i mascarpone
5/5 (3)

Moja kuzynka pokazała dziś na Facebooku zdjęcie ugotowanego makaronu z dołączonym komentarzem: „Wigilia. Dzień, w którym wieczorem muszę ugotować makaron, żeby moje dziecko nie poszło spać głodne”. I coś w tym jest, że dzieciaki niekoniecznie lubią wigilijne potrawy. Pamiętam, że sama najchętniej jadałam pierogi ruskie ;). Potem pokochałam barszcz z uszkami, a dopiero po wielu latach doceniłam karpia, rybę po grecku czy pierogi z grzybami i kapustą. Dlatego dziś coś dla niejadków. Trochę z przymrużeniem oka, ale makaron z szynką i mascarpone to naprawdę prosty do zrobienia i całkiem smaczny obiad lub kolacja.

Makaron z szynką i mascarpone

Makaron z szynką i mascarpone

Szybki i prosty przepis na makaron z szynką i mascarpone, z którego powstaje kremowy sos, a na wierzchu tarty parmezan.
4.67 z 3 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z szynką i mascarpone, makaron z szynką i sosem z mascarpone
Liczba porcji: 4
Kalorie: 981kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 200 g szynki (pokrojona w paseczki)
  • 250 g mascarpone
  • 50 g parmezanu (opcjonalnie; można zastąpić innym twardym serem włoskim; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana; opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Film wideo

Jak zrobić

  • Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy.
  • W tym samym czasie podsmażam szynkę na patelni, na oliwie. Powinna delikatnie się zrumienić.
  • Dodaję mascarpone i podgrzewam, delikatnie mieszając. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z sosem.
  • Mieszam całość, opcjonalnie posypując przed podaniem tartym parmezanem oraz natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 375g | Kalorie: 981kcal (49%) | Węglowodany: 96g (32%) | Białko: 36g (72%) | Tłuszcze: 49g (75%) | Tłuszcze nasycone: 24g (150%) | Cholesterol: 102mg (34%) | Sód: 3167mg (138%) | Potas: 489mg (14%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1815IU (36%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 5mg (25%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 13mg (16%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 169µg (161%) | Wapń: 281mg (28%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 3mg (17%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 86mg (22%) | Fosfor: 436mg (44%) | Selen: 93µg (133%) | Cynk: 3mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z szynką i mascarpone

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom