Makaron z szynką i mascarpone

Makaron z szynką i mascarpone

Moja kuzynka pokazała dziś na Facebooku zdjęcie ugotowanego makaronu z dołączonym komentarzem: „Wigilia. Dzień, w którym wieczorem muszę ugotować makaron, żeby moje dziecko nie poszło spać głodne”. I coś w tym jest, że dzieciaki niekoniecznie lubią wigilijne potrawy. Pamiętam, że sama najchętniej jadałam pierogi ruskie ;). Potem pokochałam barszcz z uszkami, a dopiero po wielu latach doceniłam karpia, rybę po grecku czy pierogi z grzybami i kapustą. Dlatego dziś coś dla niejadków. Trochę z przymrużeniem oka, ale makaron z szynką i mascarpone to naprawdę prosty do zrobienia i całkiem smaczny obiad lub kolacja.

Makaron z szynką i mascarpone
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z szynką i mascarpone, makaron z szynką i sosem z mascarpone
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g makaronu
  • 200 g szynki (pokrojona w paseczki)
  • 250 g mascarpone
  • 50 g parmezanu (opcjonalnie; można zastąpić innym twardym serem włoskim; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Makaron z szynką i mascarpone - Jak zrobić
  1. Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy.

  2. W tym samym czasie podsmażam szynkę na patelni, na oliwie. Powinna delikatnie się zrumienić.

  3. Dodaję mascarpone i podgrzewam, delikatnie mieszając. Doprawiam solą i pieprzem.

  4. Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z sosem. Mieszam całość, opcjonalnie posypując przed podaniem tartym parmezanem.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Makaron z szynką i mascarpone
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)