Makaron z szynką i mascarpone przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makaron z szynką i mascarpone

Makaron z szynką i mascarpone

Makaron z szynką i mascarpone
5/5 (3)

Moja kuzynka pokazała dziś na Facebooku zdjęcie ugotowanego makaronu z dołączonym komentarzem: „Wigilia. Dzień, w którym wieczorem muszę ugotować makaron, żeby moje dziecko nie poszło spać głodne”. I coś w tym jest, że dzieciaki niekoniecznie lubią wigilijne potrawy. Pamiętam, że sama najchętniej jadałam pierogi ruskie ;). Potem pokochałam barszcz z uszkami, a dopiero po wielu latach doceniłam karpia, rybę po grecku czy pierogi z grzybami i kapustą. Dlatego dziś coś dla niejadków. Trochę z przymrużeniem oka, ale makaron z szynką i mascarpone to naprawdę prosty do zrobienia i całkiem smaczny obiad lub kolacja.

Makaron z szynką i mascarpone

Makaron z szynką i mascarpone

5 z 1 głos
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z szynką i mascarpone, makaron z szynką i sosem z mascarpone
Liczba porcji: 4
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 200 g szynki (pokrojona w paseczki)
  • 250 g mascarpone
  • 50 g parmezanu (opcjonalnie; można zastąpić innym twardym serem włoskim; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Zobacz też
Ciasto orzechowiec

Film wideo

Jak zrobić

  • Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy.
  • W tym samym czasie podsmażam szynkę na patelni, na oliwie. Powinna delikatnie się zrumienić.
  • Dodaję mascarpone i podgrzewam, delikatnie mieszając. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z sosem. Mieszam całość, opcjonalnie posypując przed podaniem tartym parmezanem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z szynką i mascarpone

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom