fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

  • z kaszą jaglaną lub gryczaną
  • pięknie pachną korzennymi przyprawami
  • dobrze doprawione
  • do pieczenia w piekarniku
Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy to prosty sposób na więcej warzyw strączkowych w codziennych posiłkach. Za mało, za mało jadamy w Polsce „strączków” i czas to zmienić. Moja propozycja to zastąpienie w ciągu tygodnia mięsnych kotletów ich roślinnymi wersjami, które doskonale smakują i stanowią bogate źródło roślinnego białka. Np. kotlety z cieciorki doprawione na „lekko ostro”. Pięknie pachną kuminem, cynamonem, kolendrą i czosnkiem. Można podać je z sosem pomidorowym – rewelacja! Zobaczcie jak zrobić kotlety z ciecierzycy krok po kroku.

Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wegetariańskie

Choć z reguły nie pochwalam podążania za modą na określony sposób odżywiania, podoba mi się wzrost popularności kuchni roślinnej. To powrót do korzeni, kiedy mięso jadaliśmy nie codziennie, a sporadycznie i gdy nie marnowało się żywności. Oczywiście ścisły weganizm wymaga gruntownej wiedzy i dobrego przygotowania + suplementacji witaminy B12 w zastrzykach, ale kuchnia roślinna trzy razy w tygodniu to doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu. Bo białka roślinnego powinnyśmy codziennie zjadać dwa razy więcej niż zwierzęcego.

Przepis na kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy możecie zrobić na bazie kaszy jaglanej lub gryczanej. Lekko rozgotowana, z dodatkiem oliwy, będzie się dobrze kleić i sprawi, że kotlety po upieczeniu nie będą suche. Można zaszaleć z chili, żeby uzyskać konkretny, ostry smak. Miłośnikom łagodniejszych aromatów polecam bardziej skupić się na pozostałych przyprawach.

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy z kaszą jaglaną lub gryczaną, cebulą i czosnkiem, pachnące kolendrą, imbirem, kminkiem i cynamonem, lekko lub mocniej ostre za sprawą chili. Najlepsze kotlety z ciecierzycą na obiad!
5 z 2 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 35 min
Razem: 50 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: kotlety z ciecierzycy
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 261kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ½ szklanki suchej kaszy; można zastąpić kaszą gryczaną białą niepaloną)
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy (połowa rozgnieciona widelcem lub praską do ziemniaków (mogą zostać grudki, nie musi to być gładka masa))
  • 1 cebula (starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ batata (lub 2 sypkie ziemniaki; ugotowane, obrane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
  • ½ szklanki sezamu (można zastąpić słonecznikiem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
  • ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki imbiru (lub 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry (lub 4 łyżki świeżej, posiekanej; można zastąpić świeżą miętą lub natką pietruszki)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
  • Piekę kotlety z ciecierzycy przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
  • Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 261kcal (13%) | Węglowodany: 30g (10%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 134mg (6%) | Potas: 208mg (6%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 1775IU (36%) | Witamina C: 1.9mg (2%) | Wapń: 118mg (12%) | Żelazo: 2.9mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kotlety z ciecierzycy przepis

Moje kotlety z ciecierzycą odrobinę pachną Indiami. Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu :).

Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały i czy częściej będą się pojawiać na Waszych stołach :). Bardzo jestem ciekawa!

4 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom