Kotlety z ciecierzycy przepis | Dorota Kamińska

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Za mało, za mało jadamy w Polsce warzyw strączkowych i czas to zmienić. Moja propozycja to zastąpienie w ciągu tygodnia mięsnych kotletów ich roślinnymi wersjami, które doskonale smakują i stanowią bogate źródło roślinnego białka. Np. kotlety z ciecierzycy, doprawione na „lekko ostro”, pachnące kuminem, cynamonem, kolendrą i czosnkiem. Można podać je z sosem pomidorowym – rewelacja!

Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wegetariańskie

Choć z reguły nie pochwalam podążania za modą na określony sposób odżywiania, podoba mi się wzrost popularności kuchni roślinnej. To powrót do korzeni, kiedy mięso jadaliśmy nie codziennie, a sporadycznie i gdy nie marnowało się żywności. Oczywiście ścisły weganizm wymaga gruntownej wiedzy i dobrego przygotowania + suplementacji witaminy B12 w zastrzykach, ale kuchnia roślinna trzy razy w tygodniu to doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu. Bo białka roślinnego powinnyśmy codziennie zjadać dwa razy więcej niż zwierzęcego.

Kotlety z ciecierzycy możecie zrobić na bazie kaszy jaglanej lub gryczanej. Lekko rozgotowana, z dodatkiem oliwy, będzie się dobrze kleić i sprawi, że kotlety po upieczeniu nie będą suche. Można zaszaleć z chili, żeby uzyskać konkretny, ostry smak. Miłośnikom łagodniejszych aromatów polecam bardziej skupić się na pozostałych przyprawach.

Kotlety z ciecierzycy
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
35 min
Całkowity czas
50 min
 
Kotlety z ciecierzycy z kaszą jaglaną lub gryczaną, cebulą i czosnkiem, pachnące kolendrą, imbirem, kminkiem i cynamonem, lekko lub mocniej ostre za sprawą chili. Najlepsze kotlety z ciecierzycą na obiad!
Danie: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: kotlety z ciecierzycy
Liczba porcji: 8 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ½ szklanki suchej kaszy)
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy (połowa rozgnieciona widelcem lub praską do ziemniaków (mogą zostać grudki, nie musi to być gładka masa))
  • 1 cebula (starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ batata (lub 2 sypkie ziemniaki; ugotowane, obrane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
  • ½ szklanki sezamu (można zastąpić słonecznikiem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
  • ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki imbiru (lub 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry (lub 4 łyżki świeżej, posiekanej; można zastąpić świeżą miętą lub natką pietruszki)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kotlety z ciecierzycy - Jak zrobić
  1. Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  2. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.
  3. Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
  4. Piekę kotlety z ciecierzycy przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
  5. Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Moje kotlety z ciecierzycą odrobinę pachną Indiami. Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu :).

Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
  1. Jestem mamą karmiącą małego alergika .u mnie w wersji z marchewka i cukinia, mimo że mało przyprawiam to i tak Pyszne 😉 Smażyłam je na prawie suchej patelni ale pomysł z piekarnikiem jeszcze bardziej mi się podoba. Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)