Młode ziemniaki przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Młode ziemniaki

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki to chyba najlepsze warzywo w wiosenno-letnim sezonie. Są takie małe, urocze i jakie smaczne! Nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby młodych ziemniaków, tylko chętnych do ich skrobania z reguły brak. Dlatego, zamiast skrobać czy obierać (tyle młodego ziemniaka miałoby się zmarnować?), wolę wyszorować ziemniaczki szczoteczką kuchenną lub nieużywaną, ostrą gąbką i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane, można łatwo i szybko ugotować, a potem podać z charakterystycznymi, letnimi dodatkami: zasmażaną, młodą kapustką albo sałatą ze śmietaną lub mizerią oraz jajkiem sadzonym. Obowiązkowo z kefirem i świeżym koperkiem. Tak, to jeden z moich ulubionych, letnich obiadów!

Zobacz też: Więcej pomysłów na ziemniaczane potrawy

Kiedy na targu i w sklepach pojawiają się pierwsze, importowane, młode ziemniaki, czasem, nie mogąc się im oprzeć, kupuję pół kilograma. Są takie małe, okrąglutkie, urocze! Niestety, potem często okazuje się, że nie są to ziemniaki smaczne, dlatego kiedy kolejny raz przechodzę obok straganów, spokojnie mijam kosze z ładnymi, młodymi ziemniakami. Jeszcze chwila i będzie można spróbować tych najlepszych – naszych, polskich, małych ziemniaczków.

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki - przepis na młode ziemniaczki z koperkiem, zsiadłym mlekiem lub kefirem i masłem. Doskonałe jako dodatek do letnich potraw lub prosty główny posiłek.
4.5 z 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 2
Kalorie: 276kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków (oskrobane lub wyszorowane szczoteczką albo twardą gąbką, dokładnie umyte w zimnej wodzie)
  • ½ pęczka świeżego koperku (umyty, osuszony, bardzo drobno posiekany)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 100 ml kefiru lub zsiadłego mleka (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Ziemniaki zalewam wrzątkiem i gotuję pod przykryciem (z pozostawionym lufcikiem) z dodatkiem soli (1 łyżeczka soli na 1 l wody) przez ok. 10-15 minut. Do gotowania najlepiej wybrać ziemniaki podobnej wielkości.
  • Sprawdzam miękkość młodych ziemniaków widelcem i odcedzam.
  • Do garnka z ziemniakami dodaję masło i świeżo pokrojony koperek. Na niewielkim ogniu podsmażam, delikatnie potrząsając garnkiem, żeby całość rozprowadziła się po powierzchni ziemniaków.
  • Po kilku minutach dodaję do ziemniaków kefir lub zsiadłe mleko i nadal podsmażam na małym ogniu przez 2-3 minuty, potrząsając lekko garnkiem.
  • W razie potrzeby całość można doprawić niewielką ilością soli.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować ziemniaki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 350g | Kalorie: 276kcal (14%) | Węglowodany: 33g (11%) | Białko: 8g (16%) | Tłuszcze: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 36mg (12%) | Sód: 151mg (7%) | Potas: 1032mg (29%) | Błonnik: 6g (25%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 485IU (10%) | Witamina C: 28.5mg (35%) | Wapń: 138mg (14%) | Żelazo: 8.1mg (45%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Czy też macie problem, żeby się od nich oderwać? Mam wrażenie, że niezależnie od tego, ile ich ugotuję, zjadam wszystkie ;). Z jakim dodatkiem, Waszym zdaniem, najlepsze? Ja uwielbiam młode ziemniaczki z zasmażaną kapustą i jajkiem sadzonym, ale właściwie to mogłabym je zjeść ze wszystkim!

Zobacz też
Risotto z dynią

Młode ziemniaki
Młode ziemniaki

 

43 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom