Jak ugotować kaszę gryczaną przepis | Dorota Kamińska

Jak ugotować kaszę gryczaną

Jak ugotować kaszę gryczaną

Kasza gryczana, bardzo popularna w Polsce, jest kaszą przygotowywaną z ziaren gryki, które poddaje się odpowiedniej obróbce, w wyniku której uzyskiwane są jej różne rodzaje: kasza gryczana biała o całych ziarnach bez zewnętrznej, twardej łuski, kasza gryczana łamana oraz kasza gryczana drobna (krakowska), najdrobniejsza, służąca do przygotowywania kleików i zagęszczania zup czy sosów. Każda z tych kasz wymaga innego czasu gotowania. Jak ugotować kaszę gryczaną?

Zobacz też: Więcej poradników o gotowaniu

Gotowana kasza gryczana doskonały dodatek do obiadów oraz składnik zup i głównych dań, bo można nadziewać nią gołąbki i pierogi oraz faszerować kabaczki, bakłażany i paprykę. Ugotowaną kaszę gryczaną całą, nierozdrabnianą, można, po wystudzeniu, wykorzystać do przygotowania sałatki. Z kaszy gryczanej powstaje też pyszne i pożywne kaszotto czyli polskie risotto. Przygotowana na słodko, dodana do ciast – nadaje się nawet na deser. Drobniejsze kasze są bazą do przygotowywania zup oraz kleików i zagęszczania.

Jak ugotować kaszę gryczaną w najprostszy sposób? Klasycznie, płucząc w kilku wodach, dopóki nie przestaną być mętne, włożyć do wrzącej wody, zostawić na ogniu przez kilkanaście minut. Warto jednak przystąpić wcześniej do kilku czynności.

Procedura gotowania i czas będą zależeć od rodzaju kaszy gryczanej. Nieco inaczej będzie się gotować:

  • kasza gryczana biała (zwykła) – ziarna gryki, z których usunięto łuskę; jest to najbogatsza w składniki odżywcze kasza gryczana
  • kasza gryczana łamana – o rozdrobnionych ziarnach
  • kasza gryczana drobna (krakowska) – najdrobniejsza
  • kasza gryczana prażona – całe lub rozdrobnione ziarna poddane procesowi prażenia/palenia, o ciemniejszej barwie i głębokim, charakterystycznym aromacie
Jak ugotować kaszę gryczaną

Jak ugotować kaszę gryczaną

Jak ugotować kaszę gryczaną krok po kroku. Mój sposób na gotowanie kaszy gryczanej białej i kaszy gryczanej palonej, prażonej. Jak gotować kaszę gryczaną - przepis.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 6 godz. 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 6 godz. 25 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: jak ugotować kaszę gryczaną
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej (biała lub prażona/palona)
  • ½-1½ szklanki wody lub wywaru warzywnego/drobiowego (+ dodatkowa do namoczenia i wypłukania kaszy)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Prażenie białej kaszy - opcjonalnie

  • Białą kaszę gryczaną można uprażyć na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce lub w piekarniku, rozłożoną na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce, w temperaturze 180 °C, przez ok. 5 minut, do zbrązowienia. Prażenie nadaje kaszy głębokiego, charakterystycznego zapachu i smaku. Biała, nieprażona kasza jest delikatniejsza, łagodna i o wiele bardziej uniwersalna do wykorzystania.

Namaczanie białej kaszy - opcjonalnie

  • Nieprażoną kaszę można przed gotowaniem namoczyć (3 razy więcej wody niż kaszy) przez ok. 6 godzin, co ułatwi przyswajanie składników odżywczych i obniży poziom zawartego w niej kwasu fitynowego.

Gotowanie kaszy gryczanej

  • Kaszę białą nieprażoną (namoczoną lub nienamoczoną) płuczę dokładnie w kilku wodach.
  • Zagotowuję w garnku wodę lub wywar.Kasza namoczona: ½ szklanki wody/wywaru
    Kasza nienamoczona: 1½ szklanki wody/wywaru
  • Dodaję szczyptę soli do wody i dokładam kaszę, znów zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum (woda/wywar ma delikatnie pyrkać), przykrywam i gotuję.Kasza namoczona: 3-5 minut
    Kasza nienamoczona: 12-15 minut
  • Zdejmuję garnek z ognia, dodaję olej i zostawiam pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Kasza wchłonie pozostały płyn.

Przydatne przepisy i poradniki

Kasza gryczana niepalona to doskonały składnik zarówno do przygotowania wytrawnych, jak i słodkich dań.

Kasza gryczana palona ma głęboki smak i aromat i jest dużo bardziej sypka po ugotowaniu.

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jak ugotować kaszę gryczaną
Jak ugotować kaszę gryczaną
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Czy moge ksze ugotowac i przechowac w zamrazarce? Jak dlugo mozna ja trzymac w zamrazarce?
    Mysle o dzieciach ktorym robie zapasy.

    1. Można, ale potem nie będzie już mieć takiej konsystencji jak zaraz po ugotowaniu i jeśli nie będzie szczelnie zamknięta, to obeschnie. Gdy jest dobrze zamknięta i ma stałą, ujemną temperaturę, to może poleżeć w zamrażalniku do 6 miesięcy. Sama mrożę kaszę czy ryż, jak ugotuję więcej i nie zużyję wszystkiego, ale potem, po rozmrożeniu, wykorzystuję je jako dodatek do zmiksowania pasztetu, pasty do chleba itp. Chyba jednak polecałabym mrozić potrawy bez kaszy, a potem niech sobie je dzieci odmrożą, a kaszę do nich ugotują :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)