fbpx
Czytasz właśnie
Pieczony kalafior

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior to jeden z łatwiejszych do zrobienia dodatków do drugiego dania. Pyszny, pachnący ziołami lub korzennymi przyprawami, choć przyznam, że u mnie znajdziecie połączenie jednego i drugiego. Pokażę Wam dziś jak zrobić kalafior pieczony w piekarniku, choć możecie go też przygotować, smażąc na patelni do zrumienienia, a następnie dusząc pod przykryciem. Nie musi być bardzo miękki, bo zdrowszy jest ten „al dente”, czyli lekko twardy. Coś dla tych z Was, którzy nie przepadają za smakiem surowego kalafiora. Podzielony na mniejsze różyczki lub w całości – jak kto woli.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Jadłam parę lat temu pyszny pieczony kalafior w całości na Fuerteventurze. Podawano go w restauracji La Falua prowadzonej przez parę Polaków. Otoczony grillowanymi mackami ośmiornicy i warzywami, podany z dodatkiem sosu, prezentował się niesamowicie i świetnie smakował. W domu najczęściej robię go jednak po podzieleniu na mniejsze części. Zamiast w piekarniku, można go też potem zrumienić na patelni, a następnie dusić pod przykryciem, żeby lekko zmiękł.

W całości lub kawałkach

Może się okazać, że ten przygotowywany w całości będzie trzeba piec trochę dłużej. Możecie też naciąć mu pod spodem trzonek za pomocą noża „na krzyż”, tak samo jak podczas gotowania w garnku w całości. Jeśli z kolei nie chcecie odpalać piekarnika, po prostu podsmażcie kalafior na patelni o nieprzywierającej powłoce, dokładnie naoliwionej, na niedużym ogniu. Gdy go poobracacie i się zrumieni, możecie przykryć całość pokrywką i czekać, aż różyczki zmiękną.

Zobacz też
Ciasto piegusek

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior z piekarnika lub przysmażony na patelni, doprawiony sokiem z cytryny i świeżymi ziołami oraz odrobiną czosnku i cebuli, solą i pieprzem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 45 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: pieczony kalafior
Liczba porcji: 4
Kalorie: 197kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg kalafiora (w całości lub podzielony na mniejsze różyczki; można przed pieczeniem blanszować kalafior we wrzątku przez 1 minutę i dobrze go odcedzić na sicie)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine o niskiej kwasowości (+ dodatkowa w razie potrzeby)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki świeżych ziół (np. tymianek, bazylia, majeranek lub oregano)
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki mieszanki curry lub gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 st. C (góra+dół).
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładam (różyczkami ku górze) kalafior skropiony 3 łyżkami oliwy (opcjonalnie wymieszanej wcześniej z cynamonem i gałką muszkatołową) oraz posypany solą. Piekę przez 30-40 minut, w razie potrzeby obracając co kilkanaście minut, do uzyskania złoto-brązowego zrumienienia. Kalafior powinien być „al dente” czyli lekko twardy.
  • Czosnek szklę na 1 łyżce oliwy.
  • Mieszam upieczony kalafior z ziołami i przyprawami oraz czosnkiem i sokiem z cytryny/limonki. Serwuję z dodatkową oliwą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 197kcal (10%) | Węglowodany: 15g (5%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 115mg (5%) | Potas: 767mg (22%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 70IU (1%) | Witamina C: 125.2mg (152%) | Wapń: 67mg (7%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jak zrobić pieczony kalafior
Jak zrobić pieczony kalafior
Pieczony kalafior - przepis
Pieczony kalafior – przepis

Dajcie mi koniecznie znać, którą wersję przygotowania wybierzecie. Bardzo jestem ciekawa! Oraz czy smakował Wam tak przyrządzony kalafior na obiad lub kolację.

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom