Pieczony kalafior przepis | Dorota Kamińska

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior to jeden z łatwiejszych do zrobienia dodatków do drugiego dania. Pyszny, pachnący ziołami lub korzennymi przyprawami, choć przyznam, że u mnie znajdziecie połączenie jednego i drugiego. Pokażę Wam dziś jak zrobić kalafior pieczony w piekarniku, choć możecie go też przygotować, smażąc na patelni do zrumienienia, a następnie dusząc pod przykryciem. Nie musi być bardzo miękki, bo zdrowszy jest ten „al dente”, czyli lekko twardy. Coś dla tych z Was, którzy nie przepadają za smakiem surowego kalafiora. Podzielony na mniejsze różyczki lub w całości – jak kto woli.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Jadłam parę lat temu pyszny pieczony kalafior w całości na Fuerteventurze. Podawano go w restauracji La Falua prowadzonej przez parę Polaków. Otoczony grillowanymi mackami ośmiornicy i warzywami, podany z dodatkiem sosu, prezentował się niesamowicie i świetnie smakował. W domu najczęściej robię go jednak po podzieleniu na mniejsze części. Zamiast w piekarniku, można go też potem zrumienić na patelni, a następnie dusić pod przykryciem, żeby lekko zmiękł.

W całości lub kawałkach

Może się okazać, że ten przygotowywany w całości będzie trzeba piec trochę dłużej. Możecie też naciąć mu pod spodem trzonek za pomocą noża „na krzyż”, tak samo jak podczas gotowania w garnku w całości. Jeśli z kolei nie chcecie odpalać piekarnika, po prostu podsmażcie kalafior na patelni o nieprzywierającej powłoce, dokładnie naoliwionej, na niedużym ogniu. Gdy go poobracacie i się zrumieni, możecie przykryć całość pokrywką i czekać, aż różyczki zmiękną.

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior z piekarnika lub przysmażony na patelni, doprawiony sokiem z cytryny i świeżymi ziołami oraz odrobiną czosnku i cebuli, solą i pieprzem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 45 min
Razem: 50 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: pieczony kalafior
Liczba porcji: 4
Kalorie: 197kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg kalafiora (w całości lub podzielony na mniejsze różyczki; można przed pieczeniem blanszować kalafior we wrzątku przez 1 minutę i dobrze go odcedzić na sicie)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine o niskiej kwasowości (+ dodatkowa w razie potrzeby)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki świeżych ziół (np. tymianek, bazylia, majeranek lub oregano)
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki mieszanki curry lub gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 st. C (góra+dół).
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładam (różyczkami ku górze) kalafior skropiony 3 łyżkami oliwy (opcjonalnie wymieszanej wcześniej z cynamonem i gałką muszkatołową) oraz posypany solą. Piekę przez 30-40 minut, w razie potrzeby obracając co kilkanaście minut, do uzyskania złoto-brązowego zrumienienia. Kalafior powinien być „al dente” czyli lekko twardy.
  • Czosnek szklę na 1 łyżce oliwy.
  • Mieszam upieczony kalafior z ziołami i przyprawami oraz czosnkiem i sokiem z cytryny/limonki. Serwuję z dodatkową oliwą.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 197kcal | Carbohydrates: 15g (5%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Sodium: 115mg (5%) | Potassium: 767mg (22%) | Fiber: 5g (20%) | Sugar: 5g | Vitamin A: 1.4% | Vitamin C: 151.8% | Calcium: 6.7% | Iron: 7.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jak zrobić pieczony kalafior
Jak zrobić pieczony kalafior
Pieczony kalafior - przepis
Pieczony kalafior – przepis

Dajcie mi koniecznie znać, którą wersję przygotowania wybierzecie. Bardzo jestem ciekawa! Oraz czy smakował Wam tak przyrządzony kalafior na obiad lub kolację.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)