Kiszonki

Kiszonki czyli fermentowane produkty spożywcze, np. zboża, warzywa lub owoce. Proces ich fermentacji jest też nazywany kiszeniem lub kwaszeniem.

Kiszonki to naturalne produkty probiotyczne wpływające korzystnie na pracę jelit i dostarczające do organizmu witaminę C. Nieco zapomniane pod koniec ubiegłego stulecia, znów wracają do łask. Tradycja ich przygotowywania występuje na całym świecie. Kiszenie powoduje nie tylko syntezę witaminy C i kwasów organicznych, które korzystnie wpływają na stan zdrowia, ale też sprawia, że poddawane mu produkty są łatwiej przyswajalne dla organizmu.

W Polsce najpopularniejsze kiszonki to te z ogórków i kapusty, ale warto spróbować przygotować kiszonki z kalafiora, brokułów, papryki, buraków i cytryn.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona
Kiszona kapusta czerwona
Czerwona kapusta kiszona
Kiszona marchewka
Kiszona marchewka
Kiszone brokuły
Kiszone brokuły
Kiszony kalafior
Kiszony kalafior
Kiszona papryka
Kiszona papryka
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków
Kiszone buraki
Kiszone buraki
Sok z kiszonych buraków
Sok z kiszonych buraków
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone