Makaron z kalafiorem w pierwszej kolejności zrobiłam w wydaniu ze szpinakiem, którego kupiłam sobie za dużo i chciałam zużyć „last minute”. Potem, kilka dni później, podczas przeglądu lodówki wpadłam jednak na pomysł, żeby przygotować go też w takiej jaśniejszej, duszonej, śmietankowej wersji. Na bazie klasycznej kremówki lub gęstego, tłustego mleka kokosowego. W obu wydaniach smakuje wyśmienicie! Doprawiłam skórką startą z cytryny, mieszanką curry oraz chili, solą z pieprzem i dodatkowym cynamonem. Na koniec, dodałam sok z cytryny. Wykorzystałam czosnek, ale z imbirem również byłby świetny! Zobaczcie jak zrobić makaron z kalafiorem krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad
W wersji bez mleka możecie wykorzystać tłuste mleko kokosowe z puszki. Kalafior w połączeniu z jego smakiem komponuje się wręcz idealnie, zwłaszcza gdy dodacie korzenne przyprawy oraz sok z cytryny lub limonki. Idealnie wyważone smaki: słodki i kwaśny. Z kolei ze śmietanką to bardziej klasyczny smak, zwłaszcza gdy dodatkowo do całości dorzucicie odrobinę pysznego, twardego włoskiego sera.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300 g makaronu
- 1 kg kalafiora (tylko różyczki, bez grubych trzonków)
- 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
- 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki)
- ½ cytryny (wyciśnięty sok i starta na tarce o drobnych oczkach skórka; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
- 1 szklanka śmietanki kremówki (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
- 3 łyżki oliwy extra vergine (o niskiej kwasowości)
- ½ łyżeczki mieszanki przypraw curry
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta chili
- 4 łyżki tymianku (świeży, listki oskubane z łodyżek)
- 50 g parmezanu lub pecorino (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić migdałami w płatkach delikatnie uprażonymi na suchej patelni)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Kalafior opcjonalnie blanszuję we wrzątku przez 1 minutę i odcedzam na sicie. Można też wykorzystać surowy.
- Na niedużym ogniu szklę cebulę z czosnkiem na oliwie, posypując je niewielką ilością soli.
- Dodaję śmietankę i kalafior. Zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień do minimum, przykrywam patelnię i gotuję przez 4 minuty.
- Dodaję skórkę z cytryny oraz przyprawy. Mieszam i gotuję jeszcze przez 1 minutę.
- Zdejmuję z ognia, dodaję sok z cytryny i mieszam całość.
- W czasie gdy sos się gotuje, w osobnym garnku gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.
- Przekładam odcedzony makaron na patelnię z sosem i mieszam. Nakładam do talerzy i dekoruję pieprzem oraz tymiankiem.
- Opcjonalnie posypuję każdą porcję parmezanem/migdałami. Serwuję.
Wartości odżywcze
Jak Wam się podoba? Niby prosty, mało kolorowy, a jednak elegancko się prezentuje, nieprawdaż? 🙂
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy makaron z sosem śmietankowym i kalafiorem przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, jak Wasze wrażenia!
Prosty i świetny przepis na tani obiad. Dzięki!
Bardzo ciekawe połączenie 😀