fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z kalafiorem

Makaron z kalafiorem

Makaron z kalafiorem

Makaron z kalafiorem w pierwszej kolejności zrobiłam w wydaniu ze szpinakiem, którego kupiłam sobie za dużo i chciałam zużyć „last minute”. Potem, kilka dni później, podczas przeglądu lodówki wpadłam jednak na pomysł, żeby przygotować go też w takiej jaśniejszej, duszonej, śmietankowej wersji. Na bazie klasycznej kremówki lub gęstego, tłustego mleka kokosowego. W obu wydaniach smakuje wyśmienicie! Doprawiłam skórką startą z cytryny, mieszanką curry oraz chili, solą z pieprzem i dodatkowym cynamonem. Na koniec, dodałam sok z cytryny. Wykorzystałam czosnek, ale z imbirem również byłby świetny! Zobaczcie jak zrobić makaron z kalafiorem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad

W wersji bez mleka możecie wykorzystać tłuste mleko kokosowe z puszki. Kalafior w połączeniu z jego smakiem komponuje się wręcz idealnie, zwłaszcza gdy dodacie korzenne przyprawy oraz sok z cytryny lub limonki. Idealnie wyważone smaki: słodki i kwaśny. Z kolei ze śmietanką to bardziej klasyczny smak, zwłaszcza gdy dodatkowo do całości dorzucicie odrobinę pysznego, twardego włoskiego sera.

Makaron z kalafiorem

Makaron z kalafiorem

Przepis na makaron z kalafiorem, bez mięsa i opcjonalnie bez nabiału. Pyszny i prosty do zrobienia, łatwy obiad.
4.53 from 21 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: makaron z kalafiorem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 719kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 1 kg kalafiora (tylko różyczki, bez grubych trzonków)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki)
  • ½ cytryny (wyciśnięty sok i starta na tarce o drobnych oczkach skórka; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine (o niskiej kwasowości)
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta chili
  • 4 łyżki tymianku (świeży, listki oskubane z łodyżek)
  • 50 g parmezanu lub pecorino (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić migdałami w płatkach delikatnie uprażonymi na suchej patelni)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Kalafior opcjonalnie blanszuję we wrzątku przez 1 minutę i odcedzam na sicie. Można też wykorzystać surowy.
  • Na niedużym ogniu szklę cebulę z czosnkiem na oliwie, posypując je niewielką ilością soli.
  • Dodaję śmietankę i kalafior. Zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień do minimum, przykrywam patelnię i gotuję przez 4 minuty.
  • Dodaję skórkę z cytryny oraz przyprawy. Mieszam i gotuję jeszcze przez 1 minutę.
  • Zdejmuję z ognia, dodaję sok z cytryny i mieszam całość.
  • W czasie gdy sos się gotuje, w osobnym garnku gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.
  • Przekładam odcedzony makaron na patelnię z sosem i mieszam. Nakładam do talerzy i dekoruję pieprzem oraz tymiankiem.
  • Opcjonalnie posypuję każdą porcję parmezanem/migdałami. Serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 450g | Kalorie: 719kcal (36%) | Węglowodany: 76g (25%) | Białko: 21g (42%) | Tłuszcze: 38g (58%) | Tłuszcze nasycone: 17g (106%) | Cholesterol: 92mg (31%) | Sód: 335mg (15%) | Potas: 1056mg (30%) | Błonnik: 9g (38%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 1085IU (22%) | Witamina C: 129.6mg (157%) | Wapń: 313mg (31%) | Żelazo: 5.7mg (32%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba? Niby prosty, mało kolorowy, a jednak elegancko się prezentuje, nieprawdaż? 🙂

Zobacz też
Kotlety z bobu

Jak zrobić makaron z kalafiorem
Jak zrobić makaron z kalafiorem
Makaron z kalafiorem - przepis
Makaron z kalafiorem – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy makaron z sosem śmietankowym i kalafiorem przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, jak Wasze wrażenia!

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom