Makaron z kalafiorem przepis | Dorota Kamińska

Makaron z kalafiorem

Makaron z kalafiorem

Makaron z kalafiorem w pierwszej kolejności zrobiłam w wydaniu ze szpinakiem, którego kupiłam sobie za dużo i chciałam zużyć „last minute”. Potem, kilka dni później, podczas przeglądu lodówki wpadłam jednak na pomysł, żeby przygotować go też w takiej jaśniejszej, duszonej, śmietankowej wersji. Na bazie klasycznej kremówki lub gęstego, tłustego mleka kokosowego. W obu wydaniach smakuje wyśmienicie! Doprawiłam skórką startą z cytryny, mieszanką curry oraz chili, solą z pieprzem i dodatkowym cynamonem. Na koniec, dodałam sok z cytryny. Wykorzystałam czosnek, ale z imbirem również byłby świetny! Zobaczcie jak zrobić makaron z kalafiorem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad

W wersji bez mleka możecie wykorzystać tłuste mleko kokosowe z puszki. Kalafior w połączeniu z jego smakiem komponuje się wręcz idealnie, zwłaszcza gdy dodacie korzenne przyprawy oraz sok z cytryny lub limonki. Idealnie wyważone smaki: słodki i kwaśny. Z kolei ze śmietanką to bardziej klasyczny smak, zwłaszcza gdy dodatkowo do całości dorzucicie odrobinę pysznego, twardego włoskiego sera.

Makaron z kalafiorem

Makaron z kalafiorem

Przepis na makaron z kalafiorem, bez mięsa i opcjonalnie bez nabiału. Pyszny i prosty do zrobienia, łatwy obiad.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: makaron z kalafiorem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 719kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 1 kg kalafiora (tylko różyczki, bez grubych trzonków)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki)
  • ½ cytryny (wyciśnięty sok i starta na tarce o drobnych oczkach skórka; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine (o niskiej kwasowości)
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta chili
  • 4 łyżki tymianku (świeży, listki oskubane z łodyżek)
  • 50 g parmezanu lub pecorino (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić migdałami w płatkach delikatnie uprażonymi na suchej patelni)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kalafior opcjonalnie blanszuję we wrzątku przez 1 minutę i odcedzam na sicie. Można też wykorzystać surowy.
  • Na niedużym ogniu szklę cebulę z czosnkiem na oliwie, posypując je niewielką ilością soli.
  • Dodaję śmietankę i kalafior. Zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień do minimum, przykrywam patelnię i gotuję przez 4 minuty.
  • Dodaję skórkę z cytryny oraz przyprawy. Mieszam i gotuję jeszcze przez 1 minutę.
  • Zdejmuję z ognia, dodaję sok z cytryny i mieszam całość.
  • W czasie gdy sos się gotuje, w osobnym garnku gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.
  • Przekładam odcedzony makaron na patelnię z sosem i mieszam. Nakładam do talerzy i dekoruję pieprzem oraz tymiankiem.
  • Opcjonalnie posypuję każdą porcję parmezanem/migdałami. Serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Calories: 719kcal | Carbohydrates: 76g (25%) | Protein: 21g (42%) | Fat: 38g (58%) | Saturated Fat: 17g (85%) | Cholesterol: 92mg (31%) | Sodium: 335mg (14%) | Potassium: 1056mg (30%) | Fiber: 9g (36%) | Sugar: 8g | Vitamin A: 21.7% | Vitamin C: 157.1% | Calcium: 31.3% | Iron: 31.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba? Niby prosty, mało kolorowy, a jednak elegancko się prezentuje, nieprawdaż? 🙂

Jak zrobić makaron z kalafiorem
Jak zrobić makaron z kalafiorem
Makaron z kalafiorem - przepis
Makaron z kalafiorem – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy makaron z sosem śmietankowym i kalafiorem przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, jak Wasze wrażenia!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)