fbpx
Czytasz właśnie
Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna pojawia się u mnie w domu dość często, na przemian z warzywami z piekarnika, które piekę na blaszce. W przypadku zapiekanki całość umieszczam w żaroodpornym naczyniu i koniecznie dodaję śmietankowy sos oraz żółty ser. Za każdym razem jest inna, bo po prostu robię przegląd lodówki i wrzucam do niej to, co tam znajdę. Ziemniaki, cebula, czosnek, a do tego papryka, cukinia i marchewka. Tym razem również kalafior z brokułem oraz odrobina selera naciowego. Jest kolorowa, smaczna i bardzo pożywna. Zobaczcie jak zrobić zapiekankę warzywną krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na łatwy obiad

Możecie przygotować ją także na bazie batatów, dyni, pietruszki czy selera. Za każdym razem będzie smakować nieco inaczej. Słodsze warzywa warto przełamać sokiem z cytryny dodanym do śmietanki. Po upieczeniu można gotowe danie skropić świeżym sokiem bezpośrednio na talerzu. Moja zapiekanka warzywna jest bez orzechów, ale polecam Wam dorzucić je na wierzch na ostatnich kilka minut pieczenia. Będzie ekstra!

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna czyli przepis na zapiekankę z warzyw w stylu „przegląd lodówki”. U mnie to ziemniaki, cebula, czosnek, cukinia, papryka, brokuł, kalafior i seler naciowy, z dodatkiem śmietanki i korzennych przypraw oraz sera żółtego.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 15 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zapiekane warzywa, zapiekanka warzywna
Liczba porcji: 6
Kalorie: 487kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków (obrane, pokrojone w plastry o grubości kilku mm)
  • 300 g cukinii (pokrojona w plastry o grubości kilku mm)
  • 150 g marchewki (obrana, pokrojona na plasterki)
  • 100 g czerwonej papryki (słodka, podłużna; oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę lub paski)
  • 150 g kalafiora (tylko niewielkie różyczki)
  • 150 g brokuła (tylko niewielkie różyczki)
  • 50 g selera naciowego (oczyszczony z łyka i pokrojony w plasterki o grubości ok. 5 mm)
  • 4 plastry boczku surowego wędzonego (opcjonalnie; pokrojony w niedużą kostkę; w wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć i dodać o 1 łyżkę oleju więcej do smażenia cebuli)
  • 1 cebula (duża; drobno posiekana)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów (18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka)
  • ½ szklanki drobno startego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (do smażenia)
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub imbiru (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
  • 4 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem lub szałwią)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
  • Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem. 
  • Cebulę z czosnkiem oraz boczkiem szklę na oliwie na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć, a mięso delikatnie się zrumienić.
  • Cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam ze śmietanką. Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układam ziemniaki, marchewkę i cukinię oraz paprykę, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem, boczku i natki pietruszki oraz połową kalafiora i brokuła. Ostatnią warstwę ziemniaków zostawiam bez mięsa, za to przykrywam pozostałym kalafiorem i brokułem.
  • Zalewam całość śmietanką i przykrywam.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Ziemniaki powinny zmięknąć.
  • Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę serem żółtym.
  • Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
  • Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 330g | Kalorie: 487kcal (24%) | Węglowodany: 24g (8%) | Białko: 10g (20%) | Tłuszcze: 40g (62%) | Tłuszcze nasycone: 21g (131%) | Cholesterol: 121mg (40%) | Sód: 293mg (13%) | Potas: 903mg (26%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 6445IU (129%) | Witamina C: 82.3mg (100%) | Wapń: 221mg (22%) | Żelazo: 3.7mg (21%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po wierzchu posypałam gotową zapiekankę świeżą bazylią. Pięknie pachnie i dodaje całości ciekawego posmaku.

Zobacz też
Kanapka z kurczakiem, serkiem i suszonymi pomidorami

Zapiekanka warzywna - przepis
Zapiekanka warzywna – przepis

Cudownie kolorowa, a żółty ser można też zastąpić mozzarellą lub fetą, jeśli wolicie :).

Przepis na zapiekankę warzywną
Przepis na zapiekankę warzywną

Bardzo jestem ciekawa, czy taka zapiekanka z warzyw przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jakie warzywa „poszły” do niej u Was!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom