Czerwony barszcz na zakwasie przepis | Dorota Kamińska

Czerwony barszcz na zakwasie

Choć swoją przygodę z gotowaniem barszczu zaczynałam od domowego, zakwaszanego jabłkami i sokiem z cytryny lub octem, klasyczny czerwony barszcz na zakwasie nie ma sobie równych! Cieszę się, że w końcu nadszedł moment, w którym mogę Wam pokazać przepis na barszcz czerwony na zakwasie. Można podać go z uszkami lub fasolą, albo ziemniakami z karmelizowaną cebulą. Wszystkie dodatki przetestowałam i polecam. Potwierdzam też, że smakuje z nimi wybornie!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Jest taki jeden dodatek, z którym czerwony barszcz na zakwasie  smakuje, według mnie, najlepiej: to uszka. Z okazji kolacji wigilijnej, którą obchodzimy raz w roku, warto poświęcić czas i ulepić je samodzielnie, a potem podać z cudownie aromatycznym barszczem. Trudno mi wyobrazić sobie, że w niektórych domach nigdy nie zagościł barszcz czerwony na zakwasie. Zamiast niego przygotowuje się wersję instant z torebki. Szkoda! Mając mniej czasu, można przecież przygotować uszka wcześniej i zamrozić. Krótko obgotowane lub surowe, rozłożone na tacce. Wystarczy potem przełożyć do pojemnika, zostawić w zamrażarce i dopiero tuż przed Wigilią wrzucać zamrożone do wrzątku i gotować.

Czerwony barszcz na zakwasie – na zdrowie!

Warto pielęgnować tradycję przygotowywania najlepszego polskiego barszczu, w którym zakwas wzbogaca nie tylko smak, ale też walory zdrowotne tej pysznej zupy. Jest bogaty w naturalne probiotyki i witaminy. Nic tylko dodać po ugotowaniu, żeby tych składników zachowało się w zupie jak najwięcej. A potem ze smakiem zjeść na obiad lub kolację.

5 od 1 osoby
Czerwony barszcz na zakwasie
Czerwony barszcz na zakwasie
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 
Czerwony barszcz na zakwasie klasyczny, gotowany na wodzie lub wywarze mięsnym, z grzybami i warzywami oraz aromatycznymi przyprawami. Idealny na Wigilię!
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: barszcz na zakwasie, czerwony barszcz, czerwony barszcz na zakwasie, czerwony barszcz wigilijny
Liczba kalorii: 68 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 buraki (duże, ok. 400 g; pokrojone w kostkę, plastry lub utarte na tarce o grubych oczkach - im mniejsze kawałki, tym lepiej oddadzą kolor i smak do barszczu)
  • 1 marchewka lub kawałek dyni (ok. 200 g; obrana, pokrojona w kostkę lub plastry)
  • 1 pietruszka (ok. 100 g; obrana, pokrojona w kostkę lub plastry)
  • 1 kawałek selera (ok. 50 g; obrany, pokrojony w kostkę lub plastry)
  • 1 cebula (obrana, przekrojona na pół, ponakłuwana kilkoma goździkami)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony na mniejsze kawałki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu)
  • 50 g suszonych grzybów (namoczone w zimnej wodzie przez kilka godzin)
  • l wody (można zastąpić wywarem mięsnym lub z kości)
  • ½-1 szklanka zakwasu z buraków (można dodać mniej)
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Czerwony barszcz na zakwasie - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić zakwas z buraków
  2. Jak zrobić uszka do barszczu
  3. Jak ugotować fasolę
  4. Jak zrobić puree ziemniaczane
Czerwony barszcz na zakwasie - Jak zrobić
  1. Cebulę, opcjonalnie, po obraniu i przed nakłuciem goździkami, można opalić na palniku kuchenki gazowej. Cebulę i czosnek szklę w dużym garnku, na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.

  2. Wszystkie warzywa, grzyby, zioła i przyprawy wkładam do garnka z cebulą i czosnkiem i zalewam wodą. Zagotowuję. 

    Przyprawy ziarniste można włożyć do garnka w woreczku z jałowej gazy lub metalowym zaparzaczu do herbaty - będzie je łatwiej wyłowić po ugotowaniu.

  3. Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 30 minut.
  4. Odcedzam warzywa (można zostawić grzyby). Zdejmuję garnek z barszczem z ognia.
  5. Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję z gotowanymi ziemniakami i karmelizowaną cebulką, puree, uszkami, kaszą lub fasolą.

Wartości odżywcze
Czerwony barszcz na zakwasie
Wielkość porcji (250 ml)
Liczba kalorii 68 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 740mg 31%
Potas 367mg 10%
Węglowodany ogółem 16g 5%
Błonnik 3g 12%
Cukry 4g
Białko 1g 2%
Witamina A 55.9%
Witamina C 7.3%
Wapń 3.5%
Żelazo 3.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jako dziecko nie mogłam znieść widoku ziemniaków zabarwionych barszczem lub zasmażanymi buraczkami. Dopiero w dorosłym życiu spróbowałam je połączyć i zaskoczył mnie fantastyczny smak. Ugotowane w całości i pokrojone lub jako puree… U mnie wylądowały bezpośrednio w barszczu. Można też zaserwować je osobno, żeby każdy mógł sobie dobierać łyżką z miski. Koniecznie ze smażoną, karmelizowaną cebulką. Pyszności!

Czerwony barszcz na zakwasie
Czerwony barszcz na zakwasie

Które dodatki wybraliście? Dajcie znać w komentarzach, jak jadało się i jada barszcz w Waszych rodzinach oraz jak wyszedł ten według mojego przepisu :). Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)