Czerwony barszcz na zakwasie przepis | Dorota Kamińska

Czerwony barszcz na zakwasie

Choć swoją przygodę z gotowaniem barszczu zaczynałam od domowego, zakwaszanego jabłkami i sokiem z cytryny lub octem, klasyczny czerwony barszcz na zakwasie nie ma sobie równych! Cieszę się, że w końcu nadszedł moment, w którym mogę Wam pokazać przepis na barszcz czerwony na zakwasie. Można podać go z uszkami lub fasolą, albo ziemniakami z karmelizowaną cebulą. Wszystkie dodatki przetestowałam i polecam. Potwierdzam też, że smakuje z nimi wybornie!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Jest taki jeden dodatek, z którym czerwony barszcz na zakwasie  smakuje, według mnie, najlepiej: to uszka. Z okazji kolacji wigilijnej, którą obchodzimy raz w roku, warto poświęcić czas i ulepić je samodzielnie, a potem podać z cudownie aromatycznym barszczem. Trudno mi wyobrazić sobie, że w niektórych domach nigdy nie zagościł barszcz czerwony na zakwasie. Zamiast niego przygotowuje się wersję instant z torebki. Szkoda! Mając mniej czasu, można przecież przygotować uszka wcześniej i zamrozić. Krótko obgotowane lub surowe, rozłożone na tacce. Wystarczy potem przełożyć do pojemnika, zostawić w zamrażarce i dopiero tuż przed Wigilią wrzucać zamrożone do wrzątku i gotować.

Czerwony barszcz na zakwasie – na zdrowie!

Warto pielęgnować tradycję przygotowywania najlepszego polskiego barszczu, w którym zakwas wzbogaca nie tylko smak, ale też walory zdrowotne tej pysznej zupy. Jest bogaty w naturalne probiotyki i witaminy. Nic tylko dodać po ugotowaniu, żeby tych składników zachowało się w zupie jak najwięcej. A potem ze smakiem zjeść na obiad lub kolację.

Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie klasyczny, gotowany na wodzie lub wywarze mięsnym, z grzybami i warzywami oraz aromatycznymi przyprawami. Idealny na Wigilię!
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: barszcz na zakwasie, czerwony barszcz, czerwony barszcz na zakwasie, czerwony barszcz wigilijny
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 68kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 buraki (duże, ok. 400 g; pokrojone w kostkę, plastry lub utarte na tarce o grubych oczkach - im mniejsze kawałki, tym lepiej oddadzą kolor i smak do barszczu)
  • 1 marchewka lub kawałek dyni (ok. 200 g; obrana, pokrojona w kostkę lub plastry)
  • 1 pietruszka (ok. 100 g; obrana, pokrojona w kostkę lub plastry)
  • 1 kawałek selera (ok. 50 g; obrany, pokrojony w kostkę lub plastry)
  • 1 cebula (obrana, przekrojona na pół, ponakłuwana kilkoma goździkami)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony na mniejsze kawałki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu)
  • 50 g suszonych grzybów (namoczone w zimnej wodzie przez kilka godzin)
  • l wody (można zastąpić wywarem mięsnym lub z kości)
  • ½-1 szklanka zakwasu z buraków (można dodać mniej)
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę, opcjonalnie, po obraniu i przed nakłuciem goździkami, można opalić na palniku kuchenki gazowej. Cebulę i czosnek szklę w dużym garnku, na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.
  • Wszystkie warzywa, grzyby, zioła i przyprawy wkładam do garnka z cebulą i czosnkiem i zalewam wodą. Zagotowuję. 
    Przyprawy ziarniste można włożyć do garnka w woreczku z jałowej gazy lub metalowym zaparzaczu do herbaty - będzie je łatwiej wyłowić po ugotowaniu.
  • Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 30 minut.
  • Odcedzam warzywa (można zostawić grzyby). Zdejmuję garnek z barszczem z ognia.
  • Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję z gotowanymi ziemniakami i karmelizowaną cebulką, puree, uszkami, kaszą lub fasolą.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 250ml | Calories: 68kcal (3%) | Carbohydrates: 16g (5%) | Protein: 1g (2%) | Sodium: 740mg (32%) | Potassium: 367mg (10%) | Fiber: 3g (13%) | Sugar: 4g (4%) | Vitamin A: 2795IU (56%) | Vitamin C: 6mg (7%) | Calcium: 35mg (4%) | Iron: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jako dziecko nie mogłam znieść widoku ziemniaków zabarwionych barszczem lub zasmażanymi buraczkami. Dopiero w dorosłym życiu spróbowałam je połączyć i zaskoczył mnie fantastyczny smak. Ugotowane w całości i pokrojone lub jako puree… U mnie wylądowały bezpośrednio w barszczu. Można też zaserwować je osobno, żeby każdy mógł sobie dobierać łyżką z miski. Koniecznie ze smażoną, karmelizowaną cebulką. Pyszności!

Czerwony barszcz na zakwasie
Czerwony barszcz na zakwasie

Które dodatki wybraliście? Dajcie znać w komentarzach, jak jadało się i jada barszcz w Waszych rodzinach oraz jak wyszedł ten według mojego przepisu :). Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)