fbpx
Czytasz właśnie
Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie

  • na domowym zakwasie z buraków
  • z uszkami lub ziemniakami i karmelizowaną cebulą
  • piękny kolor i cudowny aromat
Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie – przyszedł na niego czas! Swoją przygodę z gotowaniem barszczu zaczynałam od domowego, zakwaszanego jabłkami i sokiem z cytryny lub octem. Jednak to klasyczny z zakwasem nie ma sobie równych! Cieszę się, że w końcu nadszedł moment, w którym mogę Wam pokazać przepis na barszcz czerwony na zakwasie. Można podać go z uszkami lub fasolą, albo ziemniakami z karmelizowaną cebulą. Wszystkie dodatki przetestowałam i polecam. Potwierdzam też, że smakuje z nimi wybornie! Zobaczcie jak zrobić go krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Jest taki jeden dodatek, z którym czerwony barszcz na zakwasie  smakuje, według mnie, najlepiej. To uszka. Z okazji kolacji wigilijnej, którą obchodzimy raz w roku, warto poświęcić czas i ulepić je samodzielnie, a potem podać z cudownie aromatycznym barszczem.

Przepis na czerwony barszcz na zakwasie

Trudno mi wyobrazić sobie, że w niektórych domach nigdy nie zagościł barszcz czerwony na zakwasie. Zamiast niego przygotowuje się wersję instant z torebki. Szkoda! Mając mniej czasu, można przecież przygotować uszka wcześniej i zamrozić. Krótko obgotowane lub surowe, rozłożone na tacce. Wystarczy potem przełożyć do pojemnika, zostawić w zamrażarce i dopiero tuż przed Wigilią wrzucać zamrożone do wrzątku i gotować. A barszcz naturalny wcale nie jest jakoś szczególnie skomplikowany do zrobienia. Wymaga tylko trochę wcześniejszych przygotowań.

Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie klasyczny, gotowany na wodzie lub wywarze mięsnym, z grzybami i warzywami oraz aromatycznymi przyprawami. Idealny na Wigilię!
4.84 z 6 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: barszcz na zakwasie, czerwony barszcz, czerwony barszcz na zakwasie, czerwony barszcz wigilijny
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 68kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 buraki (duże, ok. 400 g; pokrojone w kostkę, plastry lub utarte na tarce o grubych oczkach – im mniejsze kawałki, tym lepiej oddadzą kolor i smak do barszczu)
  • 1 marchewka lub kawałek dyni (ok. 200 g; obrana, pokrojona w kostkę lub plastry)
  • 1 pietruszka (ok. 100 g; obrana, pokrojona w kostkę lub plastry)
  • 1 kawałek selera (ok. 50 g; obrany, pokrojony w kostkę lub plastry)
  • 1 cebula (obrana, przekrojona na pół, ponakłuwana kilkoma goździkami)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony na mniejsze kawałki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu)
  • 50 g suszonych grzybów (namoczone w zimnej wodzie przez kilka godzin)
  • l wody (można zastąpić wywarem mięsnym lub z kości)
  • ½-1 szklanka zakwasu z buraków (można dodać mniej)
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę, opcjonalnie, po obraniu i przed nakłuciem goździkami, można opalić na palniku kuchenki gazowej. Cebulę i czosnek szklę w dużym garnku, na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.
  • Wszystkie warzywa, grzyby, zioła i przyprawy wkładam do garnka z cebulą i czosnkiem i zalewam wodą. Zagotowuję. 
    Przyprawy ziarniste można włożyć do garnka w woreczku z jałowej gazy lub metalowym zaparzaczu do herbaty – będzie je łatwiej wyłowić po ugotowaniu.
  • Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 30 minut.
  • Odcedzam warzywa (można zostawić grzyby). Zdejmuję garnek z barszczem z ognia.
  • Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję z gotowanymi ziemniakami i karmelizowaną cebulką, puree, uszkami, kaszą lub fasolą.

Wartości odżywcze

Serving: 250ml | Kalorie: 68kcal (3%) | Carbohydrates: 16g (5%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 740mg (32%) | Potas: 367mg (10%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 2795IU (56%) | Witamina C: 6mg (7%) | Wapń: 35mg (4%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jako dziecko nie mogłam znieść widoku ziemniaków zabarwionych barszczem lub zasmażanymi buraczkami. Dopiero w dorosłym życiu spróbowałam je połączyć i zaskoczył mnie fantastyczny smak. Ugotowane w całości i pokrojone lub jako puree… U mnie wylądowały bezpośrednio w barszczu. Można też zaserwować je osobno, żeby każdy mógł sobie dobierać łyżką z miski. Koniecznie ze smażoną, karmelizowaną cebulką. Pyszności!

Czerwony barszcz na zakwasie przepis na zdrowie!

Warto pielęgnować tradycję przygotowywania najlepszego polskiego barszczu, w którym zakwas wzbogaca nie tylko smak, ale też walory zdrowotne tej pysznej zupy. Jest bogaty w naturalne probiotyki i witaminy. Nic tylko dodać po ugotowaniu, żeby tych składników zachowało się w zupie jak najwięcej. A potem ze smakiem zjeść na obiad lub kolację.

Czerwony barszcz na zakwasie
Czerwony barszcz na zakwasie

Które dodatki wybraliście? Dajcie znać w komentarzach, jak jadało się i jada barszcz w Waszych rodzinach oraz jak wyszedł ten według mojego przepisu :). Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)
4.84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom