Moczka, bryja, zupa piernikowa. Choć dawniej przygotowywano ją w wersji wytrawnej, dodając do rosołu rybnego lub warzywnego gotowane warzywa, pokruszony piernik oraz bakalie, dziś ten śląski przysmak podaje się na słodko. Ponieważ Śląsk długi i szeroki, to w każdym domu robi się ją inaczej. Podstawą moczki jest zawsze piernik: ciemny, twardy, bez dodatku bakalii, polewy czy konfitur. Moczy się go w kompocie, ciemnym piwie lub mleku, a później gotuje z bakaliami. Można dosłodzić w razie potrzeby i serwować w jednej misce, choć moja propozycja to pucharki. Będzie bardziej elegancko. Znacie jej smak? Kto spróbuje? Zobaczcie przepis na moczkę – jak zrobić bryję krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
Moczka uzyska ciemną, czekoladową barwę, gdy jej bazą będzie ciemny piernik pełen przypraw. Moja bryja jest trochę jaśniejsza, bo jako baza posłużył mi piernik szybki. Myślę, że można byłoby dodać do niej odrobinę kakao, które na pewno przyciemniłoby kolor i wprowadziło dodatkowy, czekoladowy smak. Podobnie jak wiele receptur, również przepis na moczkę powstał z potrzeby wykorzystania resztek wysuszonego ciasta – dla oszczędności :).
Przepis na moczkę w misce lub pucharkach
Bardzo łatwo o nieapetyczny wygląd, bo brązowa papka nie należy do szczególnie fotogenicznych. Ale wykorzystując migdały, orzechy, żurawinę czy inne, kolorowe dodatki, można ją ładnie przystroić na wigilijny stół. Ciekawa jestem, jakie dekoracje Wy przygotujecie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g piernika (pokruszony)
- 150 g orzechów włoskich (blanszowane lub ze skórką; część odłożona do dekoracji)
- 150 g orzechów laskowych (blanszowane; można zastąpić nerkowcami; część odłożona do dekoracji)
- 100 g migdałów (blanszowane; część odłożona do dekoracji)
- 100 g rodzynek (i/lub żurawiny; część odłożona do dekoracji)
- 100 g śliwek suszonych (pokrojone na mniejsze kawałki)
- 100 g moreli suszonych (pokrojone na mniejsze kawałki; część odłożona do dekoracji)
- 500 ml kompotu z suszu (czysty lub z owocami; można zastąpić ciemnym piwem lub kompotem owocowym, np. mieszanką komputu z suszonych śliwek i agrestu lub truskawkowym; ja połowę kompotu zastąpiłam mlekiem kokosowym, w którym wymoczyłam piernik)
- 1 łyżeczka masła
- sok z 1 cytryny lub pomarańczy
- wiórki kokosowe (do dekoracji)
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- cynamon, kardamon, goździki, ekstrakt z wanilii (lub gotowa mieszanka przyprawy do piernika bez cukru; opcjonalnie)
- 1-2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić piernik
Jak zrobić
- Piernik moczę w 1 szklance mleka lub kompotu, do uzyskania papki, w niewielkim rondelku.
- Migdały i orzechy zalewam w garnku wodą (tak, by je przykryła) i gotuję przez 20 minut na niedużym ogniu.
- Do migdałów i orzechów dokładam suszone owoce, skórkę z pomarańczy i masło. Gotuję jeszcze przez 10 minut.
- Papkę z piernika podgrzewam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż lekko ściemnieje i zgęstnieje do konsystencji budyniu.
- Do bakalii i owoców dodaję masę piernikową i kompot z owocami. Gotuję przez ok. 10 minut.
- Zdejmuję moczkę z ognia, czekam aż odrobinę się ostudzi i dodaję do smaku miód, sok z cytryny oraz, opcjonalnie, przyprawy i kakao. Dokładnie mieszam.
- Przekładam moczkę do salaterki lub pucharków, dekoruję i serwuję – można podawać na ciepło lub na zimno, schłodzoną w lodówce.
Wartości odżywcze
Choć w moim prywatnym rankingu nie przebije kutii, zapewniam, że zupa piernikowa jest przyjemnym, pełnym bakalii deserem wigilijnym i z pewnością posmakuje niejednemu z Was :).
Moczka przepis na zupę piernikową
Z dodatkiem kokosu, migdałów, orzechów i żurawiny prezentuje się naprawdę dobrze :).
Dajcie znać w komentarzach, jakie były Wasze wrażenia po pierwszej degustacji! A może bryja to w Waszych domach tradycyjny przysmak wigilijny? Napiszcie coś więcej, bo jestem bardzo ciekawa!
Nigdy nie jadlam , ale wyglada smakowicie