fbpx
Czytasz właśnie
Moczka, bryja, zupa piernikowa

Moczka, bryja, zupa piernikowa

  • na bazie piernikowego ciasta
  • wymieszana z kompotem lub piwem
  • z dodatkiem kolorowych bakalii
Moczka - śląski deser wigilijny

Moczka, bryja, zupa piernikowa. Choć dawniej przygotowywano ją w wersji wytrawnej, dodając do rosołu rybnego lub warzywnego gotowane warzywa, pokruszony piernik oraz bakalie, dziś ten śląski przysmak podaje się na słodko. Ponieważ Śląsk długi i szeroki, to w każdym domu robi się ją inaczej. Podstawą moczki jest zawsze piernik: ciemny, twardy, bez dodatku bakalii, polewy czy konfitur. Moczy się go w kompocie, ciemnym piwie lub mleku, a później gotuje z bakaliami. Można dosłodzić w razie potrzeby i serwować w jednej misce, choć moja propozycja to pucharki. Będzie bardziej elegancko. Znacie jej smak? Kto spróbuje? Zobaczcie przepis na moczkę – jak zrobić bryję krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Moczka uzyska ciemną, czekoladową barwę, gdy jej bazą będzie ciemny piernik pełen przypraw. Moja bryja jest trochę jaśniejsza, bo jako baza posłużył mi piernik szybki. Myślę, że można byłoby dodać do niej odrobinę kakao, które na pewno przyciemniłoby kolor i wprowadziło dodatkowy, czekoladowy smak. Podobnie jak wiele receptur, również przepis na moczkę powstał z potrzeby wykorzystania resztek wysuszonego ciasta – dla oszczędności :).

Przepis na moczkę w misce lub pucharkach

Bardzo łatwo o nieapetyczny wygląd, bo brązowa papka nie należy do szczególnie fotogenicznych. Ale wykorzystując migdały, orzechy, żurawinę czy inne, kolorowe dodatki, można ją ładnie przystroić na wigilijny stół. Ciekawa jestem, jakie dekoracje Wy przygotujecie!

Moczka - przepis na śląski deser wigilijny

Moczka

Moczka czyli zupa piernikowa. Przepis na moczkę z piernika, kompotu, suszonych owoców i bakalii. Elegancka moczka z bakaliami.
3 from 2 votes
Przygotowanie: 1 hour 15 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 1 hour 55 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: bryja, moczka, zupa piernikowa, zupa z piernika
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 743kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g piernika (pokruszony)
  • 150 g orzechów włoskich (blanszowane lub ze skórką; część odłożona do dekoracji)
  • 150 g orzechów laskowych (blanszowane; można zastąpić nerkowcami; część odłożona do dekoracji)
  • 100 g migdałów (blanszowane; część odłożona do dekoracji)
  • 100 g rodzynek (i/lub żurawiny; część odłożona do dekoracji)
  • 100 g śliwek suszonych (pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 100 g moreli suszonych (pokrojone na mniejsze kawałki; część odłożona do dekoracji)
  • 500 ml kompotu z suszu (czysty lub z owocami; można zastąpić ciemnym piwem lub kompotem owocowym, np. mieszanką komputu z suszonych śliwek i agrestu lub truskawkowym; ja połowę kompotu zastąpiłam mlekiem kokosowym, w którym wymoczyłam piernik)
  • 1 łyżeczka masła
  • sok z 1 cytryny lub pomarańczy
  • wiórki kokosowe (do dekoracji)
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • cynamon, kardamon, goździki, ekstrakt z wanilii (lub gotowa mieszanka przyprawy do piernika bez cukru; opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić piernik

Jak zrobić

  • Piernik moczę w 1 szklance mleka lub kompotu, do uzyskania papki, w niewielkim rondelku.
  • Migdały i orzechy zalewam w garnku wodą (tak, by je przykryła) i gotuję przez 20 minut na niedużym ogniu.
  • Do migdałów i orzechów dokładam suszone owoce, skórkę z pomarańczy i masło. Gotuję jeszcze przez 10 minut.
  • Papkę z piernika podgrzewam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż lekko ściemnieje i zgęstnieje do konsystencji budyniu.
  • Do bakalii i owoców dodaję masę piernikową i kompot z owocami. Gotuję przez ok. 10 minut.
  • Zdejmuję moczkę z ognia, czekam aż odrobinę się ostudzi i dodaję do smaku miód, sok z cytryny oraz, opcjonalnie, przyprawy i kakao. Dokładnie mieszam.
  • Przekładam moczkę do salaterki lub pucharków, dekoruję i serwuję – można podawać na ciepło lub na zimno, schłodzoną w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 743kcal (37%) | Węglowodany: 73g (24%) | Białko: 14g (28%) | Tłuszcze: 46g (71%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 5mg (2%) | Sód: 145mg (6%) | Potas: 929mg (27%) | Błonnik: 10g (42%) | Cukier: 29g (32%) | Witamina A: 750IU (15%) | Witamina C: 9.4mg (11%) | Wapń: 130mg (13%) | Żelazo: 4.4mg (24%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Choć w moim prywatnym rankingu nie przebije kutii, zapewniam, że zupa piernikowa jest przyjemnym, pełnym bakalii deserem wigilijnym i z pewnością posmakuje niejednemu z Was :).

Moczka przepis na zupę piernikową

Z dodatkiem kokosu, migdałów, orzechów i żurawiny prezentuje się naprawdę dobrze :).

Moczka - przepis na śląski deser wigilijny
Moczka – przepis na śląski deser wigilijny

Dajcie znać w komentarzach, jakie były Wasze wrażenia po pierwszej degustacji! A może bryja to w Waszych domach tradycyjny przysmak wigilijny? Napiszcie coś więcej, bo jestem bardzo ciekawa!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom