Puree ziemniaczane przepis | Dorota Kamińska

Purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane (purée ziemniaczane) jest, obok gotowanych ziemniaków z wody (polanych masłem lub sosem), jednym z najczęściej podawanych w Polsce dodatków do mięs (np. do kotletów schabowych lub mielonych). Dobrze ugniecione, bez grudek, z dodatkiem odrobiny stopionego masła, mleka lub śmietanki kremówki i szczypty soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, uzyskuje gładką, jedwabistą konsystencję. Z takiego purée z ziemniaków możemy tworzyć fantazyjne rzeźby na talerzu, warto jednak pamiętać, że koniecznie należy je podawać na gorąco – wystudzone traci swój doskonały smak.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni polskiej

W wielu domach purée ziemniaczane przygotowuje się trochę niedbale, wybierając do niego dowolne kartofle, nie dodając masła i mleka, rozgniatając ziemniaki za pomocą tłuczka. Suche, grudkowate, takie purée dalekie jest od idealnie kremowej konsystencji i tego przyjemnego, śmietankowego smaku połączonego z delikatnym zapachem gałki muszkatołowej. Warto poświęcić te kilka minut więcej i zrobić idealne purée z ziemniaków, które będzie fantastycznym dodatkiem na niedzielny obiad.

Purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane

Najlepsze puree ziemniaczane z masłem, mlekiem lub śmietanką i odrobiną gałki muszkatołowej czyli kremowe puree z ziemniaków na obiad.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 284kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła (czubate; stopione)
  • 1 szklanka mleka lub śmietanki kremówki
  • ½ łyżeczki soli (+ 2 łyżki do gotowania)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.
  • Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości.
  • Ugniatamy w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę do kartofli. W trakcie ugniatania dodajemy roztopione masło i mleko/śmietankę.
  • Pod koniec ugniatania przyprawiamy purée i dokładnie mieszamy.
  • Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs lub zup.

Przydatne przepisy i poradniki

Ugniatanie za pomocą tłuczka będzie łatwiejsze, gdy garnek z ziemniakami postawimy dość nisko, np. na podłodze.
Puree ziemniaczane nietypowe - przed ugniataniem do ziemniaków, oprócz wszystkich pozostałych składników, można dodać 1 łyżkę masła orzechowego lub pesto z bazylii.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 284kcal (14%) | Carbohydrates: 34g (11%) | Protein: 8g (16%) | Fat: 13g (20%) | Saturated Fat: 8g (50%) | Cholesterol: 36mg (12%) | Sodium: 441mg (19%) | Potassium: 1113mg (32%) | Fiber: 6g (25%) | Sugar: 3g (3%) | Vitamin A: 450IU (9%) | Vitamin C: 28.5mg (35%) | Calcium: 147mg (15%) | Iron: 8.1mg (45%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A Wy, jakie lubicie najbardziej? Purée kartoflane, a może z innych warzyw?

Purée kartoflane
Purée kartoflane
Purée z ziemniaków
Purée z ziemniaków
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

31 komentarzy
    1. Nie sprawdzałam we własnej kuchni, ale myślę, że niestety jednak się nie da. Do pasteryzacji i przechowywania w słoikach nadają się przetwory z owoców, bo zawierają cukry, które mają konserwujące działanie lub kwaśne warzywa: ogórki, szpinak, szczaw, papryka w occie, kiszona kapusta… Można pasteryzować puree z dyni z pomarańczą lub cytryną. W puree ziemniaczanym tych dodatków nie ma. Gdyby można było je pasteryzować, pewnie już mielibyśmy taki gotowy produkt w sklepach.

  1. Uwielbiam ziemniaki… nie wiedziałam, że puree to taki prosty przepis… ale mam takie głupie pytanie – jeżeli dodaje mleko, to powinnam je najpierw ugotować?

  2. trzeba zalać wrzątkiem, żeby wytworzyła się warstwa, która w jakimś stopniu zapobiegnie wygotowaniu się cennych składników odżywczych. A w środku się dogotują bez problemu :).

  3. [..YouTube..] trzeba zalać wrzątkiem, żeby wytworzyła się warstwa, która w jakimś stopniu zapobiegnie wygotowaniu się cennych składników odżywczych. A w środku się dogotują bez problemu :).

  4. [..YouTube..] @magosiai trzeba zalać wrzątkiem, żeby wytworzyła się warstwa, która w jakimś stopniu zapobiegnie wygotowaniu się cennych składników odżywczych. A w środku się dogotują bez problemu :).

  5. Ja polecam z oliwą i całą główką wcześniej upieczonego czosnku : ) mhhrrrm. Nie lubię smaku oliwy ale to jeden z niewielu przypadków kiedy mi bardzo podchodzi.

  6. Pytanie do gotowania: ja zawsze zalewam zimną wodą – są smaczniejsze po zalaniu wrzątkiem? Czytałam kiedyś, że nie powinno się wrzątkiem z fizycznego punktu widzenia, ale nie pamiętam powodu.

    1. Wrzątkiem nie można zalewać całych ziemniaków bo w środku będą surowe, pokrojone na kawałki można.
      [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/11/zakazany ryj.png[/img]

  7. Idealne jest z pieczonych ziemniaków (60-90 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni), do tego masło, odrobina gorącego mleka, sporo białego pieprzu, szczypta soli. Ugniatanie na bardzo gładką masę w tym przypadku nie jest konieczne, lekkie grudki mile widziane 🙂

  8. Koniecznie, KONIECZNIE z dodatkiem podsmażonej na masełku na złoto, pokrojonej drobno cebulki. A i dodatek rozgniecionego na, jakżeby inaczej, piure, a wcześniej upieczonego w piekarniku słodziutkiego, aromatycznego czosnku nie zawadzi… 😉

    1. Słyszałam o takim z cebulką, ale u mnie w domu się go nie jadało. Ale domyślam się jak smakuje i że obłędnie, bo… uwielbiałam wyjadać z miski farsz na pierogi, właśnie taki gdzie cebulki było sporo :).

  9. To ja zaproponuję modyfikację przepisu i zrobienie puree z dodatkiem marchewki ( jabłka, brukwi, pietruszki , kalarepką , karmelizowanym porem , kawałkami truskawek i pieprzem ) – uwielbiam puree i namietnie robię wszelkie odmiany. Polecam swój przepis na to z marchewką .
    Puree ziemniaczano – marchewkowe wg Babcigramolki :

    Dodatek do II dań

    Czas : 30 minut

    Składniki :4-5 średnich ziemniaków
    1 duża marchewka
    1 łyżka masła
    2 łyżki słodkiej śmietany
    Sól

    Ziemniaki i marchewkę obrać . Ziemniaki pokroić na ćwiartki , a marchewkę na kawałki . Ugotować osobno do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzić . Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na puree ziemniaki na gładko a marchew mniej dokładnie .Połączyć – wymieszać . Dodać masło i śmietankę . Wymieszać .
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2011/01/Puree ziemniaczano-marchewkowe 1 – Kopia.JPG[/img]

    1. Świetna propozycja Grażynko, będę musiała kiedyś wypróbować :). Puree można robić w tylu wersjach, że aż głowa mała ;). Chcę też kiedyś spróbować takiego z kawałkami orzeszków ziemnych, bardzo drobno posiekanych. A z włoskimi też pewnie byłoby rewelacyjne, tylko trzeba by je najpierw sparzyć. O, albo z migdałami, mmmm :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)