Puree ziemniaczane przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane (purée ziemniaczane) jest, obok gotowanych ziemniaków z wody (polanych masłem lub sosem), jednym z najczęściej podawanych w Polsce dodatków do mięs (np. do kotletów schabowych lub mielonych). Dobrze ugniecione, bez grudek, z dodatkiem odrobiny stopionego masła, mleka lub śmietanki kremówki i szczypty soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, uzyskuje gładką, jedwabistą konsystencję. Z takiego purée z ziemniaków możemy tworzyć fantazyjne rzeźby na talerzu, warto jednak pamiętać, że koniecznie należy je podawać na gorąco – wystudzone traci swój doskonały smak.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni polskiej

W wielu domach purée ziemniaczane przygotowuje się trochę niedbale, wybierając do niego dowolne kartofle, nie dodając masła i mleka, rozgniatając ziemniaki za pomocą tłuczka. Suche, grudkowate, takie purée dalekie jest od idealnie kremowej konsystencji i tego przyjemnego, śmietankowego smaku połączonego z delikatnym zapachem gałki muszkatołowej. Warto poświęcić te kilka minut więcej i zrobić idealne purée z ziemniaków, które będzie fantastycznym dodatkiem na niedzielny obiad.

Zobacz też
Ryba w migdałach

Purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane

Najlepsze puree ziemniaczane z masłem, mlekiem lub śmietanką i odrobiną gałki muszkatołowej czyli kremowe puree z ziemniaków na obiad.
4.88 od 8 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 284kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła (czubate; stopione)
  • 1 szklanka mleka lub śmietanki kremówki
  • ½ łyżeczki soli (+ 2 łyżki do gotowania)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.
  • Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości.
  • Ugniatamy w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę do kartofli. W trakcie ugniatania dodajemy roztopione masło i mleko/śmietankę.
  • Pod koniec ugniatania przyprawiamy purée i dokładnie mieszamy.
  • Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs lub zup.

Przydatne przepisy i poradniki

Ugniatanie za pomocą tłuczka będzie łatwiejsze, gdy garnek z ziemniakami postawimy dość nisko, np. na podłodze.
Puree ziemniaczane nietypowe - przed ugniataniem do ziemniaków, oprócz wszystkich pozostałych składników, można dodać 1 łyżkę masła orzechowego lub pesto z bazylii.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 284kcal (14%) | Carbohydrates: 34g (11%) | Białko: 8g (16%) | Fat: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 36mg (12%) | Sód: 441mg (19%) | Potas: 1113mg (32%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 450IU (9%) | Witamina C: 28.5mg (35%) | Wapń: 147mg (15%) | Żelazo: 8.1mg (45%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A Wy, jakie lubicie najbardziej? Purée kartoflane, a może z innych warzyw?

Purée kartoflane
Purée kartoflane
Purée z ziemniaków
Purée z ziemniaków
31 komentarzy
    • Nie sprawdzałam we własnej kuchni, ale myślę, że niestety jednak się nie da. Do pasteryzacji i przechowywania w słoikach nadają się przetwory z owoców, bo zawierają cukry, które mają konserwujące działanie lub kwaśne warzywa: ogórki, szpinak, szczaw, papryka w occie, kiszona kapusta… Można pasteryzować puree z dyni z pomarańczą lub cytryną. W puree ziemniaczanym tych dodatków nie ma. Gdyby można było je pasteryzować, pewnie już mielibyśmy taki gotowy produkt w sklepach.

  • Uwielbiam ziemniaki… nie wiedziałam, że puree to taki prosty przepis… ale mam takie głupie pytanie – jeżeli dodaje mleko, to powinnam je najpierw ugotować?

  • trzeba zalać wrzątkiem, żeby wytworzyła się warstwa, która w jakimś stopniu zapobiegnie wygotowaniu się cennych składników odżywczych. A w środku się dogotują bez problemu :).

  • [..YouTube..] trzeba zalać wrzątkiem, żeby wytworzyła się warstwa, która w jakimś stopniu zapobiegnie wygotowaniu się cennych składników odżywczych. A w środku się dogotują bez problemu :).

  • [..YouTube..] @magosiai trzeba zalać wrzątkiem, żeby wytworzyła się warstwa, która w jakimś stopniu zapobiegnie wygotowaniu się cennych składników odżywczych. A w środku się dogotują bez problemu :).

  • Ja polecam z oliwą i całą główką wcześniej upieczonego czosnku : ) mhhrrrm. Nie lubię smaku oliwy ale to jeden z niewielu przypadków kiedy mi bardzo podchodzi.

  • Pytanie do gotowania: ja zawsze zalewam zimną wodą – są smaczniejsze po zalaniu wrzątkiem? Czytałam kiedyś, że nie powinno się wrzątkiem z fizycznego punktu widzenia, ale nie pamiętam powodu.

  • Idealne jest z pieczonych ziemniaków (60-90 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni), do tego masło, odrobina gorącego mleka, sporo białego pieprzu, szczypta soli. Ugniatanie na bardzo gładką masę w tym przypadku nie jest konieczne, lekkie grudki mile widziane 🙂

  • Koniecznie, KONIECZNIE z dodatkiem podsmażonej na masełku na złoto, pokrojonej drobno cebulki. A i dodatek rozgniecionego na, jakżeby inaczej, piure, a wcześniej upieczonego w piekarniku słodziutkiego, aromatycznego czosnku nie zawadzi… 😉

    • Słyszałam o takim z cebulką, ale u mnie w domu się go nie jadało. Ale domyślam się jak smakuje i że obłędnie, bo… uwielbiałam wyjadać z miski farsz na pierogi, właśnie taki gdzie cebulki było sporo :).

  • To ja zaproponuję modyfikację przepisu i zrobienie puree z dodatkiem marchewki ( jabłka, brukwi, pietruszki , kalarepką , karmelizowanym porem , kawałkami truskawek i pieprzem ) – uwielbiam puree i namietnie robię wszelkie odmiany. Polecam swój przepis na to z marchewką .
    Puree ziemniaczano – marchewkowe wg Babcigramolki :

    Dodatek do II dań

    Czas : 30 minut

    Składniki :4-5 średnich ziemniaków
    1 duża marchewka
    1 łyżka masła
    2 łyżki słodkiej śmietany
    Sól

    Ziemniaki i marchewkę obrać . Ziemniaki pokroić na ćwiartki , a marchewkę na kawałki . Ugotować osobno do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzić . Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na puree ziemniaki na gładko a marchew mniej dokładnie .Połączyć – wymieszać . Dodać masło i śmietankę . Wymieszać .
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2011/01/Puree ziemniaczano-marchewkowe 1 – Kopia.JPG[/img]

    • Świetna propozycja Grażynko, będę musiała kiedyś wypróbować :). Puree można robić w tylu wersjach, że aż głowa mała ;). Chcę też kiedyś spróbować takiego z kawałkami orzeszków ziemnych, bardzo drobno posiekanych. A z włoskimi też pewnie byłoby rewelacyjne, tylko trzeba by je najpierw sparzyć. O, albo z migdałami, mmmm :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom