Puree ziemniaczane przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane jest, obok gotowanych ziemniaków z wody (polanych masłem lub sosem), jednym z najczęściej podawanych w Polsce dodatków do mięs (np. do kotletów schabowych lub mielonych). Dobrze ugniecione, bez grudek, z dodatkiem odrobiny stopionego masła, mleka lub śmietanki kremówki i szczypty soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, uzyskuje gładką, jedwabistą konsystencję. Z takiego purée z ziemniaków możemy tworzyć fantazyjne rzeźby na talerzu, warto jednak pamiętać, że koniecznie należy je podawać na gorąco. Po wystudzeniu niestety traci swój doskonały smak. Zobaczcie przepis jak zrobić je krok po kroku. Smakuje wybornie!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dania kuchni polskiej

W wielu domach purée ziemniaczane przygotowuje się trochę niedbale, wybierając do niego dowolne kartofle. Następnie gotuje się ziemniaki i po ugotowaniu rozgniata za pomocą specjalnej prasy lub tłuczka. Suche, grudkowate, takie purée dalekie jest od idealnie kremowej konsystencji i tego przyjemnego, śmietankowego smaku połączonego z delikatnym zapachem gałki muszkatołowej.

Przepis na purée ziemniaczane

Warto poświęcić te kilka minut więcej i zrobić idealne purée z ziemniaków, które będzie fantastycznym dodatkiem na niedzielny obiad. Najlepsze wyjdzie z ugotowanych, mączystych kartofli zawierających dużo skrobi. Koniecznie z dodatkiem masła i mleka lub kremowej śmietanki, opcjonalnie z gałką muszkatołową lub szczyptą cynamonu.

Purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane

Najlepsze puree ziemniaczane z masłem, mlekiem lub śmietanką i odrobiną gałki muszkatołowej czyli kremowe puree z ziemniaków na obiad.
4.78 od 9 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 284kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła (czubate; stopione)
  • 1 szklanka mleka lub śmietanki kremówki
  • ½ łyżeczki soli (+ 2 łyżki do gotowania)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Zobacz też
Dynia pieczona

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.
  • Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości.
  • Ugniatamy w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę do kartofli. W trakcie ugniatania dodajemy roztopione masło i mleko/śmietankę.
  • Pod koniec ugniatania przyprawiamy purée i dokładnie mieszamy.
  • Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs lub zup.

Przydatne przepisy i poradniki

Ugniatanie za pomocą tłuczka będzie łatwiejsze, gdy garnek z ziemniakami postawimy dość nisko, np. na podłodze.
Puree ziemniaczane nietypowe – przed ugniataniem do ziemniaków, oprócz wszystkich pozostałych składników, można dodać 1 łyżkę masła orzechowego lub pesto z bazylii.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 284kcal (14%) | Carbohydrates: 34g (11%) | Białko: 8g (16%) | Fat: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 36mg (12%) | Sód: 441mg (19%) | Potas: 1113mg (32%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 450IU (9%) | Witamina C: 28.5mg (35%) | Wapń: 147mg (15%) | Żelazo: 8.1mg (45%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A Wy, jakie lubicie najbardziej? Kartoflane, a może z innych warzyw?

Purée kartoflane
Purée kartoflane
31 komentarzy
    • Nie sprawdzałam we własnej kuchni, ale myślę, że niestety jednak się nie da. Do pasteryzacji i przechowywania w słoikach nadają się przetwory z owoców, bo zawierają cukry, które mają konserwujące działanie lub kwaśne warzywa: ogórki, szpinak, szczaw, papryka w occie, kiszona kapusta… Można pasteryzować puree z dyni z pomarańczą lub cytryną. W puree ziemniaczanym tych dodatków nie ma. Gdyby można było je pasteryzować, pewnie już mielibyśmy taki gotowy produkt w sklepach.

  • Uwielbiam ziemniaki… nie wiedziałam, że puree to taki prosty przepis… ale mam takie głupie pytanie – jeżeli dodaje mleko, to powinnam je najpierw ugotować?

  • trzeba zalać wrzątkiem, żeby wytworzyła się warstwa, która w jakimś stopniu zapobiegnie wygotowaniu się cennych składników odżywczych. A w środku się dogotują bez problemu :).

  • [..YouTube..] trzeba zalać wrzątkiem, żeby wytworzyła się warstwa, która w jakimś stopniu zapobiegnie wygotowaniu się cennych składników odżywczych. A w środku się dogotują bez problemu :).

  • [..YouTube..] @magosiai trzeba zalać wrzątkiem, żeby wytworzyła się warstwa, która w jakimś stopniu zapobiegnie wygotowaniu się cennych składników odżywczych. A w środku się dogotują bez problemu :).

  • Ja polecam z oliwą i całą główką wcześniej upieczonego czosnku : ) mhhrrrm. Nie lubię smaku oliwy ale to jeden z niewielu przypadków kiedy mi bardzo podchodzi.

  • Pytanie do gotowania: ja zawsze zalewam zimną wodą – są smaczniejsze po zalaniu wrzątkiem? Czytałam kiedyś, że nie powinno się wrzątkiem z fizycznego punktu widzenia, ale nie pamiętam powodu.

  • Idealne jest z pieczonych ziemniaków (60-90 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni), do tego masło, odrobina gorącego mleka, sporo białego pieprzu, szczypta soli. Ugniatanie na bardzo gładką masę w tym przypadku nie jest konieczne, lekkie grudki mile widziane 🙂

  • Koniecznie, KONIECZNIE z dodatkiem podsmażonej na masełku na złoto, pokrojonej drobno cebulki. A i dodatek rozgniecionego na, jakżeby inaczej, piure, a wcześniej upieczonego w piekarniku słodziutkiego, aromatycznego czosnku nie zawadzi… 😉

    • Słyszałam o takim z cebulką, ale u mnie w domu się go nie jadało. Ale domyślam się jak smakuje i że obłędnie, bo… uwielbiałam wyjadać z miski farsz na pierogi, właśnie taki gdzie cebulki było sporo :).

  • To ja zaproponuję modyfikację przepisu i zrobienie puree z dodatkiem marchewki ( jabłka, brukwi, pietruszki , kalarepką , karmelizowanym porem , kawałkami truskawek i pieprzem ) – uwielbiam puree i namietnie robię wszelkie odmiany. Polecam swój przepis na to z marchewką .
    Puree ziemniaczano – marchewkowe wg Babcigramolki :

    Dodatek do II dań

    Czas : 30 minut

    Składniki :4-5 średnich ziemniaków
    1 duża marchewka
    1 łyżka masła
    2 łyżki słodkiej śmietany
    Sól

    Ziemniaki i marchewkę obrać . Ziemniaki pokroić na ćwiartki , a marchewkę na kawałki . Ugotować osobno do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzić . Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na puree ziemniaki na gładko a marchew mniej dokładnie .Połączyć – wymieszać . Dodać masło i śmietankę . Wymieszać .
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2011/01/Puree ziemniaczano-marchewkowe 1 – Kopia.JPG[/img]

    • Świetna propozycja Grażynko, będę musiała kiedyś wypróbować :). Puree można robić w tylu wersjach, że aż głowa mała ;). Chcę też kiedyś spróbować takiego z kawałkami orzeszków ziemnych, bardzo drobno posiekanych. A z włoskimi też pewnie byłoby rewelacyjne, tylko trzeba by je najpierw sparzyć. O, albo z migdałami, mmmm :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom