Jajecznica przepis | Dorota Kamińska

Jajecznica

Jajecznica to dla mnie symbol nadejścia weekendu. Sobotnie i niedzielne śniadania w moim domu rodzinnym zawsze jedliśmy wspólnie, z rodzicami i bratem. Głównym, śniadaniowym daniem były parówki, jajka na twardo albo jajecznica. Najbardziej lubiłam klasyczną jajecznicę. W moim domu była smażona na maśle, z dodatkiem zeszklonej wcześniej cebuli i dosypanej potem odrobiny soli. Kładłam ją w niewielkich ilościach na posmarowane masłem kromki chleba i przykrywałam plasterkami pomidora. Zobaczcie jak zrobić jajecznicę i dlaczego warto nie mieszać jajek przed smażeniem!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Dziś jajecznica najczęściej gości na moim stole w weekendy. Uwielbiam przygotowywać ją zawsze, kiedy babcia sprezentuje mi najlepsze, wiejskie jajka od jej szczęśliwych kur. Przygotowana z nich jajecznica smakuje zupełnie inaczej niż z jajek sklepowych, a przy tym nabiera pięknego, intensywnie żółtego koloru. Potem można jeść bezpośrednio z talerza lub posmarować nią kanapki. Też tak robicie?

Jajecznica

Jajecznica

Jajecznica - przepis na jajecznicę najlepszą, na klarowanym maśle, z dobrej jakości jajek. Taka jajecznica może być zaserwowana z cebulą oraz, opcjonalnie, świeżymi lub suszonymi ziołami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajecznica, jajecznica na maśle, jajecznica z cebulą
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 358kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4-5 jajek (najlepsze będą jajka wiejskie, ściółkowe lub z wolnego wybiegu)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Na stopionym maśle, na małym ogniu, szklę cebulę.
  • Do cebuli wbijam jajka i na średnim ogniu lekko je ścinam.
  • Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).
  • Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
  • Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (połowa jajecznicy z 5 jajek z cebulą) | Calories: 358kcal | Carbohydrates: 5g (2%) | Protein: 14g (28%) | Fat: 30g (46%) | Saturated Fat: 16g (80%) | Cholesterol: 462mg (154%) | Sodium: 375mg (16%) | Potassium: 232mg (7%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 24.4% | Vitamin C: 4.9% | Calcium: 8% | Iron: 11.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wybierając jajka na jajecznicę w sklepie, zwróćcie uwagę na ich oznaczenia. Nadrukowany na jajku symbol kraju: np. PL oraz znajdująca się przed nim cyfra (0 – chów ekologiczny, jak u mojej babci, 1 – wolny wybieg, 2 – ściółkowe, 3 – od kur z klatek) podpowiedzą Wam, które najlepiej kupić.

Klasyczna jajecznica
Klasyczna jajecznica

Jajecznica z jaj od babci ma zawsze najpiękniejszy, intensywnie żółty kolor.

Jajecznica z bazylią
Jajecznica z bazylią

Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione dodatki do jajecznicy. A może taka z samych jajek najlepsza? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

33 komentarze
  1. Cześć. Ja też mam 13 lat. Dzisiaj zostałam samam z siostrą (4 latka) zrobie jej jajecznice bo wygląda ona bosko ;*

  2. Długo szukałem przepisu, według którego robię jajecznicę, a jest to przepis mojej babci. Spotykałem przepisy na jajecznicę rozbełtaną, z mlekiem, wodą a nawet z mąką. Okropność. Aż na tej stronce znalazłem. Tak się powinno smażyć prawdziwą, smaczną jajecznicę. Ja uwielbiam z dodatkiem boczku. Pozdrawiam.

  3. szczerze? właśnie teraz, dzięki temu filmikowi odkryłam nową metodę robienia jajecznicy, na pewno ją wypróbuję! 😀

  4. mniam to najpyszniejsza jajecznica tylko, że zamiast cebuli to pomidory
    kocham gotować a mam dopiero 13 lat

  5. Oj tak – jajecznica koniecznie musi być ze swojskich jajek. Nie zjem takiej zrobionej z kupnych. Nie dosyć że ma okropny zapach to i kolor pozostawia wiele do życzenia. A u Nas jajecznica oczywiście będzie w niedzielę!

  6. Dla mnie takie filmiki są bardzo przydatne, bo dopiero uczę się robić cokolwiek w kuchni, lepiej obejrzeć film i zobaczyć dokładnie co-i-jak, a nie spalić patelnię, no nie?

  7. [..YouTube..] Dla mnie takie filmiki są bardzo przydatne, bo dopiero uczę się robić cokolwiek w kuchni, lepiej obejrzeć film i zobaczyć dokładnie co-i-jak, a nie spalić patelnię, no nie?

  8. [..YouTube..] @paragonzwarzywniaka Dla mnie takie filmiki są bardzo przydatne, bo dopiero uczę się robić cokolwiek w kuchni, lepiej obejrzeć film i zobaczyć dokładnie co-i-jak, a nie spalić patelnię, no nie?

  9. Też kiedyś kombinowałam z pomidorową, ale za każdym razem wychodziły mi suche jajka pływające w pomidorowej brei ;). Może za jakiś czas zrobię kolejne podejście :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)