Budyń jaglany przepis | Dorota Kamińska

Budyń jaglany

Budyń jaglany - przepis

Nie będę Was oszukiwać, że jest lepszy od klasycznego na mleku i mąkach. Ale nie skłamię pisząc, że budyń jaglany jest bardzo dobry! Po prostu inny, za to bezglutenowy i bez krowiego mleka, idealny dla alergików i do tego bogaty w minerały zawarte w kaszy jaglanej. Można zjeść go na ciepło jako deser lub wykorzystać na zimno, jako bazę do przygotowania koktajlu na śniadanie. Zobaczcie jak zrobić budyń z kaszy jaglanej.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

 

W klasycznym budyniu za konsystencję odpowiada mąka ziemniaczana wymieszana z pszenną, a do tego całość można zagęścić żółtkiem. Przyrządzony na bazie mleka, ma delikatny smak i kolor. Z kolei budyń jaglany może mieć posmak kaszy, jeśli nie zostanie przed gotowaniem przelana gorącą wodą i dokładnie wypłukana. Jednak gdy ugotuje się ją w odpowiedni sposób, na smacznym roślinnym mleku, zaskoczy Was swoim łagodnym smakiem. Słodkości i kremowej konsystencji doda banan. Dodatkowo budyń z kaszy jaglanej można dosłodzić miodem lub syropem z agawy. Albo cukrem, jeśli nie przeszkadza Wam jego dodatek.

Budyń jaglany

Budyń jaglany

Budyń jaglany czyli budyń z kaszy jaglanej ugotowanej na roślinnym mleku, choć można też klasycznie, na krowim. Zmiksowany z dodatkiem banana, o kremowej konsystencji. Idealny na ciepło i na zimno.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: budyń jaglany
Liczba porcji: 4
Kalorie: 182kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (dokładnie wypłukana w kilku wodach, przelana gorącą wodą i odcedzona)
  • 2 szklanki mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub inne)
  • 1-2 banany (bardzo dojrzałe)
  • 1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego o łagodnym smaku (opcjonalnie; można też wykorzystać masło roślinne, np. orzechowe lub migdałowe, kokosowe czy z nerkowców)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami z ½ laski wanilii)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • dodatkowe owoce lub przetwory i mięta do dekoracji

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Kaszę zalewam mlekiem i zagotowuję. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez 15 minut. Powinna się lekko rozgotować i wchłonąć całe mleko.
  • Gorącą kaszę i pozostałe składniki wkładam do blendera i miksuję na wysokich obrotach, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić mleko roślinne

Wartości odżywcze

Serving: 180g (z dodatkiem 2 bananów i oleju kokosowego, bez dekoracji) | Calories: 182kcal | Carbohydrates: 34g (11%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 3g (5%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 171mg (7%) | Potassium: 259mg (7%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 8g | Vitamin A: 0.8% | Vitamin C: 8% | Calcium: 15.3% | Iron: 5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podajcie budyń jaglany z ulubionymi owocami lub przetworami. Można oczywiście polać go polewą czy udekorować bitą śmietaną kokosową. Posypcie bakaliami lub kakao… Choć jest to budyń bez nabiału, to nadal macie mnóstwo możliwości :).

Budyń z kaszy jaglanej
Budyń z kaszy jaglanej

Bardzo jestem ciekawa, jaką konsystencję uzyskacie w Waszych budyniach i jak je zaserwujecie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)