Budyń jaglany

Budyń jaglany - przepis

Nie będę Was oszukiwać, że jest lepszy od klasycznego na mleku i mąkach. Ale nie skłamię pisząc, że budyń jaglany jest bardzo dobry! Po prostu inny, za to bezglutenowy i bez krowiego mleka, idealny dla alergików i do tego bogaty w minerały zawarte w kaszy jaglanej. Można zjeść go na ciepło jako deser lub wykorzystać na zimno, jako bazę do przygotowania koktajlu na śniadanie. Zobaczcie jak zrobić budyń z kaszy jaglanej.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

 

W klasycznym budyniu za konsystencję odpowiada mąka ziemniaczana wymieszana z pszenną, a do tego całość można zagęścić żółtkiem. Przyrządzony na bazie mleka, ma delikatny smak i kolor. Z kolei budyń jaglany może mieć posmak kaszy, jeśli nie zostanie przed gotowaniem przelana gorącą wodą i dokładnie wypłukana. Jednak gdy ugotuje się ją w odpowiedni sposób, na smacznym roślinnym mleku, zaskoczy Was swoim łagodnym smakiem. Słodkości i kremowej konsystencji doda banan. Dodatkowo budyń z kaszy jaglanej można dosłodzić miodem lub syropem z agawy. Albo cukrem, jeśli nie przeszkadza Wam jego dodatek.

5 od 1 osoby
Budyń jaglany
Budyń jaglany
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 

Budyń jaglany czyli budyń z kaszy jaglanej ugotowanej na roślinnym mleku, choć można też klasycznie, na krowim. Zmiksowany z dodatkiem banana, o kremowej konsystencji. Idealny na ciepło i na zimno.

Danie: Deser
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: budyń jaglany
Liczba kalorii: 182 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (dokładnie wypłukana w kilku wodach, przelana gorącą wodą i odcedzona)
  • 2 szklanki mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub inne)
  • 1-2 banany (bardzo dojrzałe)
  • 1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego o łagodnym smaku (opcjonalnie; można też wykorzystać masło roślinne, np. orzechowe lub migdałowe, kokosowe czy z nerkowców)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami z ½ laski wanilii)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • dodatkowe owoce lub przetwory i mięta do dekoracji

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić mleko roślinne
Budyń jaglany - Jak zrobić
  1. Kaszę zalewam mlekiem i zagotowuję. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez 15 minut. Powinna się lekko rozgotować i wchłonąć całe mleko.

  2. Gorącą kaszę i pozostałe składniki wkładam do blendera i miksuję na wysokich obrotach, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Wartości odżywcze
Budyń jaglany
Wielkość porcji (180 g (z dodatkiem 2 bananów i oleju kokosowego, bez dekoracji))
Liczba kalorii 182 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 171mg 7%
Potas 259mg 7%
Węglowodany ogółem 34g 11%
Błonnik 4g 16%
Cukry 8g
Białko 4g 8%
Witamina A 0.8%
Witamina C 8%
Wapń 15.3%
Żelazo 5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Podajcie budyń jaglany z ulubionymi owocami lub przetworami. Można oczywiście polać go polewą czy udekorować bitą śmietaną kokosową. Posypcie bakaliami lub kakao… Choć jest to budyń bez nabiału, to nadal macie mnóstwo możliwości :).

Budyń z kaszy jaglanej
Budyń z kaszy jaglanej

Bardzo jestem ciekawa, jaką konsystencję uzyskacie w Waszych budyniach i jak je zaserwujecie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)