Bita śmietana kokosowa

5/5 (1)

Bita śmietana kokosowa to najlepsza alternatywa, kiedy nie służy nam klasyczna, bita śmietana z kremówki. Wegańska bita śmietana kokosowa, roślinna, bez laktozy, jest jej świetnym zamiennikiem, idealnym dla alergików. Można wykorzystać ją jako dodatek do lodów i sorbetów czy dekorację deserów i ciast. Nadaje się zarówno do przekładania ciast jak i przygotowywania puszystych, wegańskich serników na zimno, a wyciskana za pomocą szprycy, utworzy piękne dekoracje na torcie.

Zobacz też: Więcej przepisów dla wegetarian i wegan

Bita śmietana kokosowa jest nieco mniej napowietrzona niż ta tłusta, klasyczna. Przygotowuje się ją z mleka kokosowego z puszki i to jego skład decyduje o jakości: wybierzcie mleko kokosowe pełnotłuste, najlepiej bez dodatku emulgatorów: takie, w którym po wstawieniu do lodówki i schłodzeniu wytrąci się warstwa gęstej śmietanki, a na dnie puszki pozostanie przezroczysty płyn. To właśnie tę gęstą śmietankę wykorzystuje się do ubijania, a płyn, przypominający wodę, można wykorzystać jako składnik masy na ciasto lub dodatek do koktajlu. Osobiście lubię wlać go do szklanki i schłodzić kilkoma kostkami lodu, a potem wypić, bez żadnych dodatków :).

Bita śmietana kokosowa

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Wegańska bita śmietana kokosowa czyli roślinna bita śmietana z mleka kokosowego bez laktozy. Idealna bita śmietana dla wegan, do dekoracji ciast, tortów i deserów.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 Puszka mleka kokosowego (ok. 400 g; pełnotłuste, bez konserwantów i sztucznych dodatków, najlepiej bez emulgatorów; puszka, przed otwarciem, powinna przez min. 2 godziny stać w najchłodniejszym miejscu w lodówce, obrócona do góry dnem)

opcjonalnie

  • cukier puder (do smaku, wg uznania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Bita śmietana kokosowa - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Bita śmietana kokosowa - Jak zrobić

Krok 1
Bita śmietana kokosowa - przepis - krok 1
Przed otwarciem nie wolno potrząsać puszką!
Otwieramy puszkę i oddzielamy gęstą śmietankę kokosową od przezroczystego, wodnistego płynu.
Krok 2
Bita śmietana kokosowa - przepis - krok 2
Do śmietanki, opcjonalnie, dodajemy cukier puder i miksujemy na średnich obrotach miksera przez ok. 1-1,5 minuty.
Krok 3
Bita śmietana kokosowa - przepis - krok 3
Zwiększamy obroty miksera do najwyższych i ubijamy śmietankę jeszcze przez ok. 1-1,5 minuty.
Krok 4
Bita śmietana kokosowa
Bita śmietana kokosowa może zostać wykorzystana do dekoracji omletów, naleśników, deserów, lodów lub ciast. Usztywniając ją za pomocą agaru (opcja dla wegetarian i wegan) lub żelatyny, można wykorzystać ją do przygotowania kokosowego sernika na zimno lub przełożyć nią biszkopt.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Ciekawa jestem jak Wam smakuje bita śmietana kokosowa – a może pokażecie w komentarzach zdjęcia Waszych deserów i ciast przełożonych lub udekorowanych przy jej pomocy?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

7 komentarzy
  1. Mam plan zrobic tort i wykorzystac smietanke kokosowa, dla lekkosci a jednocześnie dla smaku gdyż ma byc to tort kokosowy 🙂 w przepisie musze połączyć smietane z biala czekolada 50-50. Czy ktos juz tak robil? Nie wiem jak zachowa mi sie ta kokosowa smietana ….

    1. Nie miałam okazji tego jeszcze sprawdzić. Wiem za to, że udaje się połączyć roztopioną czekoladę (gorzką lub białą) z ubitym wcześniej na pianę płynem z gotowania ciecierzycy – takim, z którego robi się wegańską bezę. Fachowo nazywa się „aquafaba”. Najprościej go uzyskać poprzez odcedzenie ciecierzycy z puszki. 150 ml płynu ubijasz na sztywną pianę, dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru (jeśli korzystasz z gorzkiej czekolady), a potem dodajesz stopniowo, delikatnie mieszając szpatułką, roztopioną, przestudzoną czekoladę. Dla kokosowego smaku można byłoby dołożyć wiórki kokosowe, a czekoladę wykorzystać białą.

  2. Witam, w piatek bede pierwszy raz ubijac bita smietane kokosowa i mam do Pani pytanie. Chce zrobic krem z serkiem mascarpone – w oryginalnym przepisie jest 500ml kremowki i 0,5kg serka. Chce zastapic kremowke mlekiem kokosowym – czy wystarczy jedna puszka 400ml czy raczej dwie? Chodzi mi o to, ze nie wiem ile wychodzi bitej smietany kokosowej z puszki 400ml, czy tyle ile z jednej kremowki 500ml czy mniej?
    I drugue pytanie. Smietanka 30% czyli kremowka po polaczeniu z serkiem trzyma sie dobrze w torcie. Czy w wersji z mleka kokosowego tez tak bedzie, czy moze masa bedzie rzadsza? Albo bardziej gesta i twarda? Zastanawiam sie nad dodaniem „smietan fixu” lub agar agar – jak Pani mysli?
    Bede wdzieczna za odpowiedz i pozdrawiam 🙂

    1. Mleko kokosowe ubija się słabiej niż śmietanka kremówka, a do tego trzeba jeszcze wziąć pod uwagę ilość, którą się odlewa przed ubijaniem, więc ja bym jednak celowała w dwie puszki. Ponieważ mleko kokosowe ubija się słabiej, masa będzie bardziej kremowa, mniej puszysta niż z bitą śmietaną. Myślę, że warto ją usztywnić.

  3. Mam niedługo urodziny i potrzebowałam czegoś do przełożenia torciku, który szykuję. Nie może być zwykły, bo moja zaproszona przyjaciółka ma uczulenie na białko krowie.
    Tak więc dziękuję za podpowiedź 🙂 Sama w życiu bym na to nie wpadła.

    1. Trzymam kciuki za powodzenie w przygotowaniu i oby przyjaciółce smakował :). Jeśli jeszcze nie masz sprawdzonego mleka kokosowego, polecam Real Thai w czarnej puszce, jeśli uda Ci się nabyć. Najlepiej się sprawdza, jest bardzo gęste i ma skład bez niepotrzebnych dodatków :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)