Bita śmietana kokosowa przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Bita śmietana kokosowa

Bita śmietana kokosowa

Bita śmietana kokosowa to najlepsza alternatywa, kiedy nie służy nam klasyczna, bita śmietana z kremówki. Wegańska bita śmietana kokosowa, roślinna, bez laktozy, jest jej świetnym zamiennikiem, idealnym dla alergików. Można wykorzystać ją jako dodatek do lodów i sorbetów czy dekorację deserów i ciast. Nadaje się zarówno do przekładania ciast jak i przygotowywania puszystych, wegańskich serników na zimno, a wyciskana za pomocą szprycy, utworzy piękne dekoracje na torcie.

Zobacz też: Więcej przepisów dla wegetarian i wegan

Bita śmietana kokosowa jest nieco mniej napowietrzona niż ta tłusta, klasyczna. Przygotowuje się ją z mleka kokosowego z puszki i to jego skład decyduje o jakości: wybierzcie mleko kokosowe pełnotłuste, najlepiej bez dodatku emulgatorów: takie, w którym po wstawieniu do lodówki i schłodzeniu wytrąci się warstwa gęstej śmietanki, a na dnie puszki pozostanie przezroczysty płyn. To właśnie tę gęstą śmietankę wykorzystuje się do ubijania, a płyn, przypominający wodę, można wykorzystać jako składnik masy na ciasto lub dodatek do koktajlu. Osobiście lubię wlać go do szklanki i schłodzić kilkoma kostkami lodu, a potem wypić, bez żadnych dodatków :).

See Also
Ciasto czekoladowe z piwem

Bita śmietana kokosowa

Bita śmietana kokosowa

Wegańska bita śmietana kokosowa czyli roślinna bita śmietana z mleka kokosowego bez laktozy. Idealna bita śmietana dla wegan, do dekoracji ciast, tortów i deserów.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: bita śmietana kokosowa
Liczba porcji: 6

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 g; pełnotłuste, bez konserwantów i sztucznych dodatków, najlepiej bez emulgatorów; puszka, przed otwarciem, powinna przez min. 2 godziny stać w najchłodniejszym miejscu w lodówce, obrócona do góry dnem)
  • cukier puder (opcjonalnie; do smaku, wg uznania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Przed otwarciem nie wolno potrząsać puszką! Otwieramy puszkę i oddzielamy gęstą śmietankę kokosową od przezroczystego, wodnistego płynu.
    Bita śmietana kokosowa - przepis - krok 1
  • Do śmietanki, opcjonalnie, dodajemy cukier puder i miksujemy na średnich obrotach miksera przez ok. 1-1,5 minuty.
    Bita śmietana kokosowa - przepis - krok 2
  • Zwiększamy obroty miksera do najwyższych i ubijamy śmietankę jeszcze przez ok. 1-1,5 minuty.
    Bita śmietana kokosowa - przepis - krok 3
  • Bita śmietana kokosowa może zostać wykorzystana do dekoracji omletów, naleśników, deserów, lodów lub ciast. Usztywniając ją za pomocą agaru (opcja dla wegetarian i wegan) lub żelatyny, można wykorzystać ją do przygotowania kokosowego sernika na zimno lub przełożyć nią biszkopt.
    Bita śmietana kokosowa
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem jak Wam smakuje bita śmietana kokosowa – a może pokażecie w komentarzach zdjęcia Waszych deserów i ciast przełożonych lub udekorowanych przy jej pomocy?

13 komentarzy
    • Tak, ja też robię sama i jeśli nie są dokładnie odcedzone, to drobinki potrafią zapchać spieniacz w ekspresie ciśnieniowym. Dużo też zależy od gęstości mleka i temperatury. Krowie najlepiej się spienia, gdy jest schłodzone. A roślinne już niekoniecznie, bo lepiej gdy ma temperaturę pokojową. Przynajmniej z moich obserwacji tak to wygląda :).

  • Mam plan zrobic tort i wykorzystac smietanke kokosowa, dla lekkosci a jednocześnie dla smaku gdyż ma byc to tort kokosowy 🙂 w przepisie musze połączyć smietane z biala czekolada 50-50. Czy ktos juz tak robil? Nie wiem jak zachowa mi sie ta kokosowa smietana ….

    • Nie miałam okazji tego jeszcze sprawdzić. Wiem za to, że udaje się połączyć roztopioną czekoladę (gorzką lub białą) z ubitym wcześniej na pianę płynem z gotowania ciecierzycy – takim, z którego robi się wegańską bezę. Fachowo nazywa się „aquafaba”. Najprościej go uzyskać poprzez odcedzenie ciecierzycy z puszki. 150 ml płynu ubijasz na sztywną pianę, dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru (jeśli korzystasz z gorzkiej czekolady), a potem dodajesz stopniowo, delikatnie mieszając szpatułką, roztopioną, przestudzoną czekoladę. Dla kokosowego smaku można byłoby dołożyć wiórki kokosowe, a czekoladę wykorzystać białą.

  • Witam, w piatek bede pierwszy raz ubijac bita smietane kokosowa i mam do Pani pytanie. Chce zrobic krem z serkiem mascarpone – w oryginalnym przepisie jest 500ml kremowki i 0,5kg serka. Chce zastapic kremowke mlekiem kokosowym – czy wystarczy jedna puszka 400ml czy raczej dwie? Chodzi mi o to, ze nie wiem ile wychodzi bitej smietany kokosowej z puszki 400ml, czy tyle ile z jednej kremowki 500ml czy mniej?
    I drugue pytanie. Smietanka 30% czyli kremowka po polaczeniu z serkiem trzyma sie dobrze w torcie. Czy w wersji z mleka kokosowego tez tak bedzie, czy moze masa bedzie rzadsza? Albo bardziej gesta i twarda? Zastanawiam sie nad dodaniem „smietan fixu” lub agar agar – jak Pani mysli?
    Bede wdzieczna za odpowiedz i pozdrawiam 🙂

    • Mleko kokosowe ubija się słabiej niż śmietanka kremówka, a do tego trzeba jeszcze wziąć pod uwagę ilość, którą się odlewa przed ubijaniem, więc ja bym jednak celowała w dwie puszki. Ponieważ mleko kokosowe ubija się słabiej, masa będzie bardziej kremowa, mniej puszysta niż z bitą śmietaną. Myślę, że warto ją usztywnić.

  • Mam niedługo urodziny i potrzebowałam czegoś do przełożenia torciku, który szykuję. Nie może być zwykły, bo moja zaproszona przyjaciółka ma uczulenie na białko krowie.
    Tak więc dziękuję za podpowiedź 🙂 Sama w życiu bym na to nie wpadła.

    • Trzymam kciuki za powodzenie w przygotowaniu i oby przyjaciółce smakował :). Jeśli jeszcze nie masz sprawdzonego mleka kokosowego, polecam Real Thai w czarnej puszce, jeśli uda Ci się nabyć. Najlepiej się sprawdza, jest bardzo gęste i ma skład bez niepotrzebnych dodatków :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood