Sajgonki, sataje, placki, potrawy z makaronów i dania z ryb w kuchni azjatyckiej podaje się z różnymi, rzadkimi lub nieco zagęszczonymi sosami. Sos cytrynowy z czosnkiem składa się z kilku prostych składników, które zapewniają mu wyrazisty smak.
Zobacz też: Przepisy na pyszne potrawy z ryb i owoców morza
Jeśli będziecie w Tajlandii lub Wietnamie, dostaniecie go jako dodatek do sałatki lub do maczania smażonego w niedużych kawałkach jedzenia. Ma cudownie prosty skład i doskonale wzbogaca dania, z którymi jest serwowany.
Polecam wypróbowanie sosu z grillowanym dorszem na ostro. Do ryb, moim zdaniem, jest zdecydowanie najlepszy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 cytryna
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 papryczka chili (drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
- 1 łyżka cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Sok z cytryny mieszam w miseczce z cukrem i sosem rybnym.
- Dodaję czosnek i chili, doprawiam i mieszam całość.
O.o
[..YouTube..] O.o