Sos cytrynowy z czosnkiem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sos cytrynowy z czosnkiem

Sos cytrynowy z czosnkiem

Sos cytrynowo-czosnkowy

Sajgonki, sataje, placki, potrawy z makaronów i dania z ryb w kuchni azjatyckiej podaje się z różnymi, rzadkimi lub nieco zagęszczonymi sosami. Sos cytrynowy z czosnkiem składa się z kilku prostych składników, które zapewniają mu wyrazisty smak.

Zobacz też: Przepisy na pyszne potrawy z ryb i owoców morza

Jeśli będziecie w Tajlandii lub Wietnamie, dostaniecie go jako dodatek do sałatki lub do maczania smażonego w niedużych kawałkach jedzenia. Ma cudownie prosty skład i doskonale wzbogaca dania, z którymi jest serwowany.

Zobacz też
Tarta z warzywami

Polecam wypróbowanie sosu z grillowanym dorszem na ostro. Do ryb, moim zdaniem, jest zdecydowanie najlepszy.

Sos cytrynowo-czosnkowy

Sos cytrynowy z czosnkiem

Sos cytrynowy z czosnkiem i chili czyli doskonały i prosty do zrobienia azjatycki sos do ryb i owoców morza.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Tajska
Przepis na: sos cytrynowy z czosnkiem i chili
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 cytryna
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 papryczka chili (drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • 1 łyżka cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Sok z cytryny mieszam w miseczce z cukrem i sosem rybnym.
  • Dodaję czosnek i chili, doprawiam i mieszam całość.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sos cytrynowo-czosnkowy
Sos cytrynowo-czosnkowy
2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom