Sos cytrynowy z czosnkiem przepis | Dorota Kamińska

Sos cytrynowy z czosnkiem

Sajgonki, sataje, placki, potrawy z makaronów i dania z ryb w kuchni azjatyckiej podaje się z różnymi, rzadkimi lub nieco zagęszczonymi sosami. Sos cytrynowy z czosnkiem składa się z kilku prostych składników, które zapewniają mu wyrazisty smak.

Zobacz też: Przepisy na pyszne potrawy z ryb i owoców morza

Jeśli będziecie w Tajlandii lub Wietnamie, dostaniecie go jako dodatek do sałatki lub do maczania smażonego w niedużych kawałkach jedzenia. Ma cudownie prosty skład i doskonale wzbogaca dania, z którymi jest serwowany.

Polecam wypróbowanie sosu z grillowanym dorszem na ostro. Do ryb, moim zdaniem, jest zdecydowanie najlepszy.

Sos cytrynowy z czosnkiem
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Sos cytrynowy z czosnkiem i chili czyli doskonały i prosty do zrobienia azjatycki sos do ryb i owoców morza.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Tajska
Przepis na: sos cytrynowy z czosnkiem i chili
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 papryczka chili (drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • 1 łyżka cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sos cytrynowy z czosnkiem - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Sos cytrynowy z czosnkiem - Jak zrobić
  1. Sok z cytryny mieszam w miseczce z cukrem i sosem rybnym.
  2. Dodaję czosnek i chili, doprawiam i mieszam całość.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Sos cytrynowo-czosnkowy
Sos cytrynowo-czosnkowy
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)