fbpx
Czytasz właśnie
Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

  • z jajkiem na twardo i śmietanką
  • z ziemniakami lub żółtym serem i koperkiem
  • pyszna, letnia zupa
Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa na poniedziałkowy obiad. Gdybym tylko użyła zwykłej, kwaśnej śmietany, smakowałaby jak ta z letnich czasów beztroskiego dzieciństwa, kiedy babcia wołała mnie na obiad. Zupy mojej babci nie należały nigdy do szczególnie udanych, ale szczawiową potrafiła zrobić naprawdę dobrą. Z jajkiem na twardo, o lekko kwaskowatym smaku, z dodatkiem chrzanu i koperku. Zjadałam ją, aż mi się uszy trzęsły. Pokażę Wam dziś przepis na zupę szczawiową – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na zupy

Wiele jest receptur na tę zupę. Z najróżniejszymi dodatkami, nawet orzechami, rodzynkami i morelami… Miksowana na krem, podawana z kawałkami mięsa… Ale najlepsza jest ta tradycyjna. O prostym składzie, za to na wywarze warzywnym. To będzie moje odstępstwo od babcinej receptury, w której wywar był zawsze drobiowy.

Przepis na zupę szczawiową

Z żółtym serem lub ziemniakami i koperkiem oraz śmietanką – to klasyczny smak. Ale jeśli lubicie korzenne aromaty, koniecznie wypróbujcie dodatek gałki muszkatołowej. Która wersja lepsza?

Zupa szczawiowa - przepis

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa z jajkiem na twardo i chrzanem oraz śmietanką, idealny letni smak sezonowy.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa szczawiowa
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 386kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g świeżego szczawiu (dokładnie umyte i opłukane listki, usunięte twarde łodyżki)
  • 150 g żółtego sera (starty na tarce o dużych oczkach; można zastąpić gotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę; jeśli ziemniaki są surowe, można po pokrojeniu dodać je do gotowania na ostatnich 5 minut)
  • 1 łyżka startego chrzanu (najlepiej świeży, ale może być też ze słoiczka)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki albo na plasterki)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki koperku (drobno posiekany; można zastąpić ½-1 łyżeczką tartej gałki muszkatołowej)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Koreczki

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na maśle.
  • Dodaję szczaw. Podsmażam całość, aż do uzyskania papki (można rozdrabniać go podczas podsmażania przy pomocy drewnianej łopatki).
  • Łączę w garnku z wywarem, chrzanem i śmietaną. Zagotowuję
  • Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie bulgotała. Doprawiam solą, pieprzem i 1 łyżką koperku lub gałką muszkatołową. Dosypuję ser i mieszam. Zupa ma lekko zgęstnieć.
  • W razie potrzeby dolewam do smaku sok z cytryny.
  • Zupę wlewam do talerzy, a na środku układam pokrojone na plasterki jajka. Dekoruję pozostałym koperkiem.
    Można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym albo po prostu z kromkami chleba.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 350g | Kalorie: 386kcal (19%) | Węglowodany: 8g (3%) | Białko: 15g (30%) | Tłuszcze: 33g (51%) | Tłuszcze nasycone: 19g (119%) | Cholesterol: 304mg (101%) | Sód: 1286mg (56%) | Potas: 134mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 2060IU (41%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 5mg (6%) | Witamina D: 2µg (13%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 2µg (2%) | Wapń: 239mg (24%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 27mg (7%) | Fosfor: 269mg (27%) | Selen: 22µg (31%) | Cynk: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moja zupa ze szczawiu wyszła rewelacyjna! Według prostego przepisu bez udziwnień (chociaż chętnie spróbowałabym np. wersji z rodzynkami i morelami lub z orzechami, których w poniedziałek niestety było u mnie brak).

Zupa szczawiowa - przepis
Zupa szczawiowa – przepis

Zniknęła z garnka błyskawicznie.

Jak zrobić zupę ze szczawiu z jajkiem – smak dawnych lat

Przez chwilę znów mogłam powspominać ten cudowny czas, kiedy wakacje trwały przez cały rok, a lato niemiłosiernie się dłużyło. Upalne letnie dni mijały pod znakiem zabaw na podwórku, w ogrodzie i lesie. Małe nóżki biegały przez cały dzień, a kolana niejednokrotnie pokaleczyły się o asfalt. Tak wiele zmieniło się od tamtych lat. Nogi o wiele dłuższe, a wakacji już nie tyle co kiedyś. O dawnych czasach przypominają blizny na kolanach i smak babcinej zupy. Smacznego :). Dajcie znać w komentarzach, jak wrażenia!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom