Zupa szczawiowa przepis | Dorota Kamińska

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

W końcu się udało. Poniedziałek i zupa szczawiowa, która, gdybym tylko użyła zwykłej, kwaśnej śmietany, smakowałaby jak ta z letnich czasów beztroskiego dzieciństwa, kiedy babcia wołała mnie na obiad. Zupy mojej babci nie należały nigdy do szczególnie udanych, ale szczawiową potrafiła zrobić naprawdę dobrą.

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne zupy

Moja zupa ze szczawiu wyszła rewelacyjna – według prostego przepisu bez udziwnień (chociaż chętnie spróbowałabym np. wersji z rodzynkami i morelami lub z orzechami, których w poniedziałek niestety było u mnie brak).

Zupa szczawiowa
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 

Zupa szczawiowa z jajkiem na twardo i chrzanem oraz śmietanką, idealny letni smak sezonowy.

Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa szczawiowa
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2-3 garście świeżego szczawiu (dokładnie umyte i opłukane listki, usunięte łodyżki)
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 150 g żółtego sera (starty na tarce o dużych oczkach)
  • 1 łyżka startego chrzanu (najlepiej świeży, ale może być też ze słoiczka)
  • 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego
  • 1-2 łyżki mąki (pszenna lub, w wersji bezglutenowej - kukurydziana)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki albo na plasterki)
  • 2 łyżki masła
  • sól, cukier, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
Zupa szczawiowa - Jak zrobić
  1. Szczaw podsmażam na maśle aż do uzyskania gęstej papki (najlepiej rozdrabniać go podczas podsmażania przy pomocy drewnianej łopatki).
  2. Łączę w garnku z wywarem, serem, chrzanem i śmietaną wymieszaną z mąką (z mąki i masła można wcześniej zrobić zasmażkę).
  3. Chwilę gotuję na średnim ogniu, doprawiam.
  4. Zupę wlewam do talerzy, a na środku układam pokrojone na plasterki jajka. Można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym albo po prostu z kromkami chleba.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Zupa szczawiowa zniknęła z garnka tak szybko, że do zdjęcia została tylko odrobina, która zmieściła się do filiżanki :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)