Po raz pierwszy spróbowałam jej trzy lata temu, podróżując do Sopotu i odwiedzając tamtejszy Bar Przystań. Pyszna zupa rybna z dodatkiem pomidorów, przygotowana na aromatycznym wywarze, który jest podstawą jej wyjątkowego smaku.
Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza
Chciałam wzbogacić jej smak o dodatek owoców morza, choć w tym przepisie to dodatkowa opcja, bo podstawowa, polska wersja, bazuje tylko na rybach, a papryczkę chili można zastąpić słodką lub ostrą papryką w proszku. Mule i małże, a nawet krewetki, dobrodziejstwo kuchni śródziemnomorskiej, urozmaicą skład, dodadzą dodatkowego aromatu i pięknie udekorują talerz. To prosta receptura i niewiele składników, dlatego muszą być najlepszej jakości. Nie ma tu miejsca na kompromis: świeży łosoś lub dorsz, albo inna ryba o zwartym mięsie. Do tego koniecznie dojrzałe, słodkie w smaku pomidory. Te z puszki to ostateczność, gdy brakuje świeżych lub są niedojrzałe. Posypana natką pietruszki, zupa rybna zachwyca i cudownie syci, zwłaszcza w zimne, jesienne lub zimowe wieczory.
Polecam odkładanie rybich głów i ogonów, pustych muszli po małżach lub mulach oraz głów krewetek. Mrożę je w zamkniętym szczelnie opakowaniu i dodaję do wywaru warzywnego, przygotowując wyjątkowy wywar rybny. Trzeba wietrzyć cały dom, ale smak, intensywny, gwarantuje sukces w przygotowywaniu wszelkich potraw, w których wywar z ryb jest podstawowym składnikiem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g filetowanego łososia lub dorsza, albo innej ryby o zwartym mięsie (pokrojony w grubą kostkę)
- 16 małż (opcjonalnie; oczyszczone)
- 12 muli (opcjonalnie; oczyszczone)
- 12 krewetek (opcjonalnie; obrane)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 800 g dojrzałych, słodkich pomidorów lub passaty, albo pomidorów z puszki (bez gniazd nasiennych)
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
- 1 czerwona papryczka chili (drobno pokrojona)
- 500 ml wywaru warzywno-rybnego
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 4 łyżki klarowanego masła
- ½ cytryny (opcjonalnie; tylko wyciśnięty sok)
- ½ pęczka natki pietruszki + 1 łyżeczka suszonej
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar rybny
- Jak oczyścić mule i małże
Jak zrobić
- Cebulę i czosnek szklę w garnku, na klarowanym maśle.
- Dodaję papryczkę chili i podsmażam jeszcze przez kilka minut.
- Zalewam białym winem i wywarem rybnym, doprawiam papryką, pietruszką i rozmarynem, zagotowuję.
- Gotuję przez 20 minut na niedużym ogniu (zupa ma delikatnie pyrkać).
- 5 minut przed końcem gotowania zwiększam ogień i dodaję małże, mule oraz ryby.
- Doprawiam solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, sokiem z cytryny.
- Przelewam zupę do talerzy i dekoruję świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Ciekawa jestem, czy zupa rybna podbije Wasze serca? A może wolicie ryby i owoce morza pod inną postacią?