Zupa rybna przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zupa rybna

Zupa rybna

Zupa rybna
5/5 (1)

Po raz pierwszy spróbowałam jej trzy lata temu, podróżując do Sopotu i odwiedzając tamtejszy Bar Przystań. Pyszna zupa rybna z dodatkiem pomidorów, przygotowana na aromatycznym wywarze, który jest podstawą jej wyjątkowego smaku.

Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza

Chciałam wzbogacić jej smak o dodatek owoców morza, choć w tym przepisie to dodatkowa opcja, bo podstawowa, polska wersja, bazuje tylko na rybach, a papryczkę chili można zastąpić słodką lub ostrą papryką w proszku. Mule i małże, a nawet krewetki, dobrodziejstwo kuchni śródziemnomorskiej, urozmaicą skład, dodadzą dodatkowego aromatu i pięknie udekorują talerz. To prosta receptura i niewiele składników, dlatego muszą być najlepszej jakości. Nie ma tu miejsca na kompromis: świeży łosoś lub dorsz, albo inna ryba o zwartym mięsie. Do tego koniecznie dojrzałe, słodkie w smaku pomidory. Te z puszki to ostateczność, gdy brakuje świeżych lub są niedojrzałe. Posypana natką pietruszki, zupa rybna zachwyca i cudownie syci, zwłaszcza w zimne, jesienne lub zimowe wieczory.

Polecam odkładanie rybich głów i ogonów, pustych muszli po małżach lub mulach oraz głów krewetek. Mrożę je w zamkniętym szczelnie opakowaniu i dodaję do wywaru warzywnego, przygotowując wyjątkowy wywar rybny. Trzeba wietrzyć cały dom, ale smak, intensywny, gwarantuje sukces w przygotowywaniu wszelkich potraw, w których wywar z ryb jest podstawowym składnikiem.

Zobacz też
Smażona flądra na chrupko w sosie pieprzowo-kolendrowym

Zupa rybna

Zupa rybna

Zupa rybna z pomidorami i owocami morza - przepis na najlepszą zupę rybną z dodatkiem łososia, muli, małż oraz białego wina i dojrzałych pomidorów.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Śródziemnomorska
Przepis na: zupa rybna
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g filetowanego łososia lub dorsza, albo innej ryby o zwartym mięsie (pokrojony w grubą kostkę)
  • 16 małż (opcjonalnie; oczyszczone)
  • 12 muli (opcjonalnie; oczyszczone)
  • 12 krewetek (opcjonalnie; obrane)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 800 g dojrzałych, słodkich pomidorów lub passaty, albo pomidorów z puszki (bez gniazd nasiennych)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • 1 czerwona papryczka chili (drobno pokrojona)
  • 500 ml wywaru warzywno-rybnego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • ½ cytryny (opcjonalnie; tylko wyciśnięty sok)
  • ½ pęczka natki pietruszki + 1 łyżeczka suszonej
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę w garnku, na klarowanym maśle.
  • Dodaję papryczkę chili i podsmażam jeszcze przez kilka minut.
  • Zalewam białym winem i wywarem rybnym, doprawiam papryką, pietruszką i rozmarynem, zagotowuję.
  • Gotuję przez 20 minut na niedużym ogniu (zupa ma delikatnie pyrkać).
  • 5 minut przed końcem gotowania zwiększam ogień i dodaję małże, mule oraz ryby.
  • Doprawiam solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, sokiem z cytryny.
  • Przelewam zupę do talerzy i dekoruję świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar rybny
  2. Jak oczyścić mule i małże
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy zupa rybna podbije Wasze serca? A może wolicie ryby i owoce morza pod inną postacią?

Zupa rybna
Zupa rybna

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom