Zupa rybna przepis | Dorota Kamińska

Zupa rybna

5/5 (1)

Po raz pierwszy spróbowałam jej trzy lata temu, podróżując do Sopotu i odwiedzając tamtejszy Bar Przystań. Pyszna zupa rybna z dodatkiem pomidorów, przygotowana na aromatycznym wywarze, który jest podstawą jej wyjątkowego smaku.

Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza

Chciałam wzbogacić jej smak o dodatek owoców morza, choć w tym przepisie to dodatkowa opcja, bo podstawowa, polska wersja, bazuje tylko na rybach, a papryczkę chili można zastąpić słodką lub ostrą papryką w proszku. Mule i małże, a nawet krewetki, dobrodziejstwo kuchni śródziemnomorskiej, urozmaicą skład, dodadzą dodatkowego aromatu i pięknie udekorują talerz. To prosta receptura i niewiele składników, dlatego muszą być najlepszej jakości. Nie ma tu miejsca na kompromis: świeży łosoś lub dorsz, albo inna ryba o zwartym mięsie. Do tego koniecznie dojrzałe, słodkie w smaku pomidory. Te z puszki to ostateczność, gdy brakuje świeżych lub są niedojrzałe. Posypana natką pietruszki, zupa rybna zachwyca i cudownie syci, zwłaszcza w zimne, jesienne lub zimowe wieczory.

Polecam odkładanie rybich głów i ogonów, pustych muszli po małżach lub mulach oraz głów krewetek. Mrożę je w zamkniętym szczelnie opakowaniu i dodaję do wywaru warzywnego, przygotowując wyjątkowy wywar rybny. Trzeba wietrzyć cały dom, ale smak, intensywny, gwarantuje sukces w przygotowywaniu wszelkich potraw, w których wywar z ryb jest podstawowym składnikiem.

Zupa rybna
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 
Zupa rybna z pomidorami i owocami morza - przepis na najlepszą zupę rybną z dodatkiem łososia, muli, małż oraz białego wina i dojrzałych pomidorów.
Danie: Zupa
Kuchnia: Śródziemnomorska
Przepis na: zupa rybna
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g filetowanego łososia lub dorsza, albo innej ryby o zwartym mięsie (pokrojony w grubą kostkę)
  • 16 małż (opcjonalnie; oczyszczone)
  • 12 muli (opcjonalnie; oczyszczone)
  • 12 krewetek (opcjonalnie; obrane)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 800 g dojrzałych, słodkich pomidorów lub passaty, albo pomidorów z puszki (bez gniazd nasiennych)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • 1 czerwona papryczka chili (drobno pokrojona)
  • 500 ml wywaru warzywno-rybnego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • ½ cytryny (opcjonalnie; tylko wyciśnięty sok)
  • ½ pęczka natki pietruszki + 1 łyżeczka suszonej
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zupa rybna - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić wywar rybny
  2. Jak oczyścić mule i małże
Zupa rybna - Jak zrobić
  1. Cebulę i czosnek szklę w garnku, na klarowanym maśle.
  2. Dodaję papryczkę chili i podsmażam jeszcze przez kilka minut.
  3. Zalewam białym winem i wywarem rybnym, doprawiam papryką, pietruszką i rozmarynem, zagotowuję.
  4. Gotuję przez 20 minut na niedużym ogniu (zupa ma delikatnie pyrkać).
  5. 5 minut przed końcem gotowania zwiększam ogień i dodaję małże, mule oraz ryby.
  6. Doprawiam solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, sokiem z cytryny.
  7. Przelewam zupę do talerzy i dekoruję świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy zupa rybna podbije Wasze serca? A może wolicie ryby i owoce morza pod inną postacią?

Zupa rybna
Zupa rybna

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)