Zupa rybna

5/5 (1)

Po raz pierwszy spróbowałam jej trzy lata temu, podróżując do Sopotu i odwiedzając tamtejszy Bar Przystań. Pyszna zupa rybna z dodatkiem pomidorów, przygotowana na aromatycznym wywarze, który jest podstawą jej wyjątkowego smaku.

Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza

Chciałam wzbogacić jej smak o dodatek owoców morza, choć w tym przepisie to dodatkowa opcja, bo podstawowa, polska wersja, bazuje tylko na rybach, a papryczkę chili można zastąpić słodką lub ostrą papryką w proszku. Mule i małże, a nawet krewetki, dobrodziejstwo kuchni śródziemnomorskiej, urozmaicą skład, dodadzą dodatkowego aromatu i pięknie udekorują talerz. To prosta receptura i niewiele składników, dlatego muszą być najlepszej jakości. Nie ma tu miejsca na kompromis: świeży łosoś lub dorsz, albo inna ryba o zwartym mięsie. Do tego koniecznie dojrzałe, słodkie w smaku pomidory. Te z puszki to ostateczność, gdy brakuje świeżych lub są niedojrzałe. Posypana natką pietruszki, zupa rybna zachwyca i cudownie syci, zwłaszcza w zimne, jesienne lub zimowe wieczory.

Polecam odkładanie rybich głów i ogonów, pustych muszli po małżach lub mulach oraz głów krewetek. Mrożę je w zamkniętym szczelnie opakowaniu i dodaję do wywaru warzywnego, przygotowując wyjątkowy wywar rybny. Trzeba wietrzyć cały dom, ale smak, intensywny, gwarantuje sukces w przygotowywaniu wszelkich potraw, w których wywar z ryb jest podstawowym składnikiem.

Zupa rybna

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania30 min
Całkowity czas40 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Zupa rybna z pomidorami i owocami morza - przepis na najlepszą zupę rybną z dodatkiem łososia, muli, małż oraz białego wina i dojrzałych pomidorów.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2 Ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • 1 czerwona papryczka chili (drobno pokrojona)
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 1 Szklanka białego wina wytrawnego
  • 800 g dojrzałych, słodkich pomidorów lub passaty, albo pomidorów z puszki (bez gniazd nasiennych)
  • 500 ml wywaru warzywno-rybnego
  • 500 g filetowanego łososia lub dorsza, albo innej ryby o zwartym mięsie (pokrojony w grubą kostkę)
  • ½ pęczka natki pietruszki + 1 łyżeczka suszonej
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

opcjonalnie

  • 16 małż (oczyszczone)
  • 12 muli (oczyszczone)
  • 12 krewetek (obrane)
  • sok z ½ cytryny

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Zupa rybna - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

 
Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić wywar rybny
  2. Jak oczyścić mule i małże

Zupa rybna - Jak zrobić

Krok 1
Cebulę i czosnek szklę w garnku, na klarowanym maśle.
Krok 2
Dodaję papryczkę chili i podsmażam jeszcze przez kilka minut.
Krok 3
Zalewam białym winem i wywarem rybnym, doprawiam papryką, pietruszką i rozmarynem, zagotowuję.
Krok 4
Gotuję przez 20 minut na niedużym ogniu (zupa ma delikatnie pyrkać).
Krok 5
5 minut przed końcem gotowania zwiększam ogień i dodaję małże, mule oraz ryby.
Krok 6
Doprawiam solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, sokiem z cytryny.
Krok 7
Przelewam zupę do talerzy i dekoruję świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Ciekawa jestem, czy zupa rybna podbije Wasze serca? A może wolicie ryby i owoce morza pod inną postacią?

Zupa rybna
Zupa rybna

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)