Tilapia z grilla z sosem miętowym

Grillowana tilapia w miętowym sosie
5/5 (1)

Dziś zakupów cała masa, a potem problem w domu, gdzie to wszystko pochować. Kupiłam sporo świeżych ryb, a tu nagle okazało się, że po ostatnim grillowaniu w moim zamrażalniku został jeszcze jeden, dość spory płat tilapii. I od razu pomysł na szybko: będzie tilapia z grilla z sosem miętowym. Składników niewiele, ale muszą być młode i świeże. Takie jak te, które dzisiaj nabyłam :).

Zobacz też: Więcej przepisów na dania z ryb i inne pomysły na tani obiad

Tilapia jest dość kontrowersyjną rybą, podobnie jak żyjąca w ściekach panga. Można ją kupić w zamrożonych kawałkach, filetowaną i ciężko sprawdzić, jak w rzeczywistości wygląda cała, żywa ryba. Ma bardzo drobne ości, więc nadaje się do jedzenia tylko przez cierpliwych miłośników ryb :).

Tilapia z grilla z sosem miętowym

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas20 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 duży płat tilapii (lub 2 małe; bez ości)
  • 2 Garście młodych listków szpinaku (dokładnie umyte i osuszone)
  • sok z ½ cytryny (+ 2 plasterki do ozdobienia)
  • 10 Plasterków ogórka
  • 5 Listków świeżej mięty (drobno posiekane; najlepsza będzie pieprzowa, ale każda inna też wskazana)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 Szklanka ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 Cm korzenia imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Tilapia z grilla z sosem miętowym - Jak zrobić

Krok 1
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Rybę nacieramy czosnkiem i imbirem, przyprawiamy, skrapiamy lekko połową soku cytrynowego, oliwą z oliwek, obkładamy masłem i grillujemy na aluminiowej tacce lub na płycie raclette.
Krok 3
W miseczce łączymy składniki na sos: miętę, pozostały sok cytrynowy, 5 łyżek oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, cukier.
Krok 4
Na talerzach układamy szpinak, na szpinaku gotową rybę, polewamy sosem miętowym, przybieramy plasterkami cytryny i ogórka. Dokładamy ryż i gotowe.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

72 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)