Tilapia z grilla z sosem miętowym przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Tilapia z grilla z sosem miętowym

Tilapia z grilla z sosem miętowym

Grillowana tilapia w miętowym sosie

Dziś zakupów cała masa, a potem problem w domu, gdzie to wszystko pochować. Kupiłam sporo świeżych ryb, a tu nagle okazało się, że po ostatnim grillowaniu w moim zamrażalniku został jeszcze jeden, dość spory płat tilapii. I od razu pomysł na szybko: będzie tilapia z grilla z sosem miętowym. Składników niewiele, ale muszą być młode i świeże. Takie jak te, które dzisiaj nabyłam :).

Zobacz też: Więcej przepisów na dania z ryb i inne pomysły na tani obiad

Tilapia jest dość kontrowersyjną rybą, podobnie jak żyjąca w ściekach panga. Można ją kupić w zamrożonych kawałkach, filetowaną i ciężko sprawdzić, jak w rzeczywistości wygląda cała, żywa ryba. Ma bardzo drobne ości, więc nadaje się do jedzenia tylko przez cierpliwych miłośników ryb :).

Grillowana tilapia w miętowym sosie

Tilapia z grilla z sosem miętowym

Grillowana tilapia podawana z sosem na bazie mięty i soku z cytryny
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: tilapia z grilla
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 duży płat tilapii (lub 2 małe; bez ości)
  • 2 garście młodych listków szpinaku (dokładnie umyte i osuszone)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 cm korzenia imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok + 2 plasterki do ozdobienia)
  • 10 plasterków ogórka
  • 5 listków świeżej mięty (drobno posiekane; najlepsza będzie pieprzowa, ale każda inna też wskazana)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb

Dodatkowo

  • 1 szklanka ryżu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Rybę nacieramy czosnkiem i imbirem, przyprawiamy, skrapiamy lekko połową soku cytrynowego, oliwą z oliwek, obkładamy masłem i grillujemy na aluminiowej tacce lub na płycie raclette.
  • W miseczce łączymy składniki na sos: miętę, pozostały sok cytrynowy, 5 łyżek oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, cukier.
  • Na talerzach układamy szpinak, na szpinaku gotową rybę, polewamy sosem miętowym, przybieramy plasterkami cytryny i ogórka. Dokładamy ryż i gotowe.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
72 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom