fbpx
Czytasz właśnie
Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

  • przepis domowy, pyszny i zdrowy
  • z jabłkiem, czosnkiem i cebulą
  • doprawiony listkiem laurowym
  • z zielem angielskim i goździkami
Zakwas z buraków
5/5 (8)

Do przygotowania smacznego barszczu, gdy chce się go zrobić według klasycznej receptury i nie zakwasza dodatkiem soku z cytryny czy jabłek, warto przygotować zakwas z buraków. To po prostu sfermentowane buraki czyli korzystna dla zdrowia kiszonka, a przygotowuje się go w bardzo prosty sposób.

Dawne receptury polecają dorzucenie do zalewy kawałka chleba, choć daleka jestem dodawania go dziś, gdy wiadomo, że może zawierać pleśń. Prawdopodobnie celem jego dodawania było wzbogacenie zalewy o ułatwiające fermentację węglowodany, a przecież można dosypać biały cukier, który zostaje rozłożony przez bakterie kwasu mlekowego lub dorzucić odrobinę obranego jabłka.

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraków czyli kwas buraczany. Zakwas buraków czyli zalewa z kiszenia buraków, przygotowany z dodatkiem jabłek i ziela angielskiego.
4.54 from 13 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Fermentacja: 5 days
Razem: 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: kwas buraczany, kwas z buraków, zakawas z buraka, zakwas buraczany, zakwas z buraków
Liczba porcji: 2 słoiki po 1 l
Kalorie: 28kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Zawartość

  • 1 kg buraków (obrane ze skórek, pokrojone w cienkie plastry)
  • 1 jabłko (słodkie, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki)
  • 4-6 ząbków czosnku (pokrojony na plasterki lub drobno)
  • ½ cebuli (pokrojona w talarki)
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 goździków

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Mleko kokosowe

Jak zrobić

  • Sól rozpuszczam w przegotowanej, ciepłej wodzie.
  • Buraki, jabłko, cebulę i czosnek układam na dnie 1-litrowego słoika lub zakręcanej butelki. Zalewam letnią wodą, dokładam goździki, listki laurowe i ziele angielskie.
  • Obciążam buraki (np. wyszorowanym i wygotowanym kamieniem lub niedużą szklanką, żeby przez cały czas kiszenia były dokładnie zanurzone w zalewie (zapobiega to pojawieniu się szkodliwej dla zdrowia pleśni).
  • Zakręcam lekko słoik/butelkę i odstawiam na 5-10 dni w ciepłe miejsce.
  • Ukiszony zakwas z buraków odcedzam i przechowuję w lodówce. W chłodnym miejscu, zakręcony i nieotwierany, może stać nawet 1 rok, ale najlepiej pić go regularnie i co kilka dni przygotowywać nową porcję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100ml | Kalorie: 28kcal (1%) | Węglowodany: 6g (2%) | Sód: 390mg (17%) | Potas: 180mg (5%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 20IU | Witamina C: 3.3mg (4%) | Wapń: 13mg (1%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zakwas z buraków i sok z kiszonego buraka – czy to to samo?

Praktycznie tak. Mogą się różnić smakowymi dodatkami, ale obie nazwy określają zalewę z kiszonych buraków. Zakwas z buraków, bogaty w witaminy C i B, kwas mlekowy, kwas foliowy oraz minerały, m. in. żelazo, żelazo, wapń, magnez i potas, warto pić kilka razy w tygodniu, bezpośrednio ze szklanki lub jako dodatek do owocowych czy warzywnych koktajli. Dodawany do gotowania, powinien być dolany do garnka z barszczem dopiero po zdjęciu z ognia, żeby zachowało się w nim jak najwięcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków

Ciekawa jestem, czy pijecie zakwas buraczany lub w inny sposób wykorzystujecie w swoich kuchniach. Pamiętajcie, że nie jest to „lek na wszystko” i choć zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników, nie zastąpi zróżnicowanego, bogatego w warzywa, owoce i kasze jadłospisu.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom