Zakwas z buraków

Zakwas z buraków
5/5 (5)

Do przygotowania smacznego barszczu, gdy chce się go zrobić według klasycznej receptury i nie zakwasza dodatkiem soku z cytryny czy jabłek, warto przygotować zakwas z buraków. To po prostu sfermentowane buraki czyli korzystna dla zdrowia kiszonka, a przygotowuje się go w bardzo prosty sposób.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Dawne receptury polecają dorzucenie do zalewy kawałka chleba, choć daleka jestem dodawania go dziś, gdy wiadomo, że może zawierać pleśń. Prawdopodobnie celem jego dodawania było wzbogacenie zalewy o ułatwiające fermentację węglowodany, a przecież można dosypać biały cukier, który zostaje rozłożony przez bakterie kwasu mlekowego lub dorzucić odrobinę obranego jabłka.

Zakwas z buraków i sok z kiszonego buraka – czy to to samo?

Praktycznie tak. Mogą się różnić smakowymi dodatkami, ale obie nazwy określają zalewę z kiszonych buraków. Zakwas z buraków, bogaty w witaminy C i B, kwas mlekowy, kwas foliowy oraz minerały, m. in. żelazo, żelazo, wapń, magnez i potas, warto pić kilka razy w tygodniu, bezpośrednio ze szklanki lub jako dodatek do owocowych czy warzywnych koktajli. Dodawany do gotowania, powinien być dolany do garnka z barszczem dopiero po zdjęciu z ognia, żeby zachowało się w nim jak najwięcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

5 od 1 osoby
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków
Przygotowanie
10 min
Całkowity czas
10 min
 
Przepis na zakwas z buraków czyli kwas buraczany. Zakwas buraków czyli zalewa z kiszenia buraków, przygotowany z dodatkiem jabłek i ziela angielskiego.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: kwas buraczany, kwas z buraków, zakawas z buraka, zakwas buraczany, zakwas z buraków
Liczba kalorii: 28 kcal
Liczba porcji: 2 słoiki po 1 l
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zalewa
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
Zawartość
  • 1 kg buraków (obrane ze skórek, pokrojone w cienkie plastry)
  • 1 jabłko (słodkie, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki)
  • 4-6 ząbków czosnku (pokrojony na plasterki lub drobno)
  • ½ cebuli (pokrojona w talarki)
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 goździków

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zakwas z buraków - Jak zrobić
  1. Sól rozpuszczam w przegotowanej, ciepłej wodzie.
  2. Buraki, jabłko, cebulę i czosnek układam na dnie 1-litrowego słoika lub zakręcanej butelki. Zalewam letnią wodą, dokładam goździki, listki laurowe i ziele angielskie.
  3. Obciążam buraki (np. wyszorowanym i wygotowanym kamieniem lub niedużą szklanką, żeby przez cały czas kiszenia były dokładnie zanurzone w zalewie (zapobiega to pojawieniu się szkodliwej dla zdrowia pleśni).
  4. Zakręcam lekko słoik/butelkę i odstawiam na 5-10 dni w ciepłe miejsce.
  5. Ukiszony zakwas z buraków odcedzam i przechowuję w lodówce. W chłodnym miejscu, zakręcony i nieotwierany, może stać nawet 1 rok, ale najlepiej pić go regularnie i co kilka dni przygotowywać nową porcję.
Wartości odżywcze
Zakwas z buraków
Wielkość porcji (100 ml)
Liczba kalorii 28 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 390mg 16%
Potas 180mg 5%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Błonnik 1g 4%
Cukry 4g
Witamina A 0.4%
Witamina C 4%
Wapń 1.3%
Żelazo 2.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy pijecie zakwas buraczany lub w inny sposób wykorzystujecie w swoich kuchniach. Pamiętajcie, że nie jest to „lek na wszystko” i choć zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników, nie zastąpi zróżnicowanego, bogatego w warzywa, owoce i kasze jadłospisu.

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)