Zakwas z buraków przepis | Dorota Kamińska

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków
5/5 (5)

Do przygotowania smacznego barszczu, gdy chce się go zrobić według klasycznej receptury i nie zakwasza dodatkiem soku z cytryny czy jabłek, warto przygotować zakwas z buraków. To po prostu sfermentowane buraki czyli korzystna dla zdrowia kiszonka, a przygotowuje się go w bardzo prosty sposób.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Dawne receptury polecają dorzucenie do zalewy kawałka chleba, choć daleka jestem dodawania go dziś, gdy wiadomo, że może zawierać pleśń. Prawdopodobnie celem jego dodawania było wzbogacenie zalewy o ułatwiające fermentację węglowodany, a przecież można dosypać biały cukier, który zostaje rozłożony przez bakterie kwasu mlekowego lub dorzucić odrobinę obranego jabłka.

Zakwas z buraków i sok z kiszonego buraka – czy to to samo?

Praktycznie tak. Mogą się różnić smakowymi dodatkami, ale obie nazwy określają zalewę z kiszonych buraków. Zakwas z buraków, bogaty w witaminy C i B, kwas mlekowy, kwas foliowy oraz minerały, m. in. żelazo, żelazo, wapń, magnez i potas, warto pić kilka razy w tygodniu, bezpośrednio ze szklanki lub jako dodatek do owocowych czy warzywnych koktajli. Dodawany do gotowania, powinien być dolany do garnka z barszczem dopiero po zdjęciu z ognia, żeby zachowało się w nim jak najwięcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraków czyli kwas buraczany. Zakwas buraków czyli zalewa z kiszenia buraków, przygotowany z dodatkiem jabłek i ziela angielskiego.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Fermentacja: 5 days
Razem: 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: kwas buraczany, kwas z buraków, zakawas z buraka, zakwas buraczany, zakwas z buraków
Liczba porcji: 2 słoiki po 1 l
Kalorie: 28kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Zawartość

  • 1 kg buraków (obrane ze skórek, pokrojone w cienkie plastry)
  • 1 jabłko (słodkie, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki)
  • 4-6 ząbków czosnku (pokrojony na plasterki lub drobno)
  • ½ cebuli (pokrojona w talarki)
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 goździków

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Sól rozpuszczam w przegotowanej, ciepłej wodzie.
  • Buraki, jabłko, cebulę i czosnek układam na dnie 1-litrowego słoika lub zakręcanej butelki. Zalewam letnią wodą, dokładam goździki, listki laurowe i ziele angielskie.
  • Obciążam buraki (np. wyszorowanym i wygotowanym kamieniem lub niedużą szklanką, żeby przez cały czas kiszenia były dokładnie zanurzone w zalewie (zapobiega to pojawieniu się szkodliwej dla zdrowia pleśni).
  • Zakręcam lekko słoik/butelkę i odstawiam na 5-10 dni w ciepłe miejsce.
  • Ukiszony zakwas z buraków odcedzam i przechowuję w lodówce. W chłodnym miejscu, zakręcony i nieotwierany, może stać nawet 1 rok, ale najlepiej pić go regularnie i co kilka dni przygotowywać nową porcję.

Wartości odżywcze

Serving: 100ml | Calories: 28kcal (1%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Sodium: 390mg (17%) | Potassium: 180mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 4g (4%) | Vitamin A: 20IU | Vitamin C: 3.3mg (4%) | Calcium: 13mg (1%) | Iron: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy pijecie zakwas buraczany lub w inny sposób wykorzystujecie w swoich kuchniach. Pamiętajcie, że nie jest to „lek na wszystko” i choć zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników, nie zastąpi zróżnicowanego, bogatego w warzywa, owoce i kasze jadłospisu.

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)