Pierogi z jagodami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pierogi z jagodami

Jako szczęśliwa posiadaczka sporej ilości jagód nazbieranych przez teściową po raz kolejny jem „na fioletowo”, tym razem pierogi z jagodami. Szukałam w pamięci przepisu na ulubione danie, które niekoniecznie będzie jagodowym deserem. Odpędzałam myśli o creme brulee z karmelizowanym cukrem i odrobiną jagód.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Postanowiłam zrobić pierogi. I choć zawsze kusi mnie, żeby przygotować pierogi ruskie według przepisu mojej mamy, tym razem Rozwałkowałam cieniutko ciasto i włożyłam do pierogów nadzienie owocowe z twarożkiem. Szybko ugotowałam we wrzącej wodzie i podałam z pachnącym cytrynową skórką jogurtem. Pyszne pierogi z jagodami.

Najprostsza wersja, również dla wegan, to klasyczne ciasto na pierogi z mąki, wody i soli, w którym skleimy same jagody, dodając do nich ewentualnie odrobinę cukru pudru oraz np. bułkę tartą, która ułatwi utrzymanie owoców w farszu. Bogatszy smak i delikatniejsze, miękkie ciasto będą mieć pierogi z jagodami przygotowane na bazie maślanki, z ułatwiającym nadziewanie i sklejanie twarożkiem oraz aromatycznymi, prostymi dodatkami.

Zobacz też
Sojowy kurczak z grilla

W ten sam sposób możecie przygotować pierożki o innych smakach: spróbujcie zastąpić jagody malinami lub borówką amerykańską, kiwi pokrojonym w drobną kosteczkę lub plasterkami banana. Możecie pokusić się o farsz z drylowanych czereśni lub wiśni, albo kawałków jabłka czy gruszki. W sezonie letnim mnogość smaków jak najbardziej wskazana :).

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami - przepis na pierogi z dodatkiem jagód oraz, opcjonalnie, twarożku z cukrem, cynamonem lub skórką z cytryny i wanilią, na cieście maślankowym. Najlepsze pierogi z jagodami, delikatne i pyszne.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 45 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 1 hour
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi z jagodami
Liczba porcji: 100 sztuk
Kalorie: 25kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki maślanki (lub 1 szklanka letniej albo wrzącej wody)
  • szczypta soli

Farsz

  • ½-1 kg jagód (w zależności od tego czy dodajemy inne składniki do farszu; opłukane delikatnie w zimnej wodzie, odcedzone na durszlaku; można użyć mrożonych)
  • 2-4 łyżki śmietany, maślanki lub jogurtu naturalnego
  • ½ kg twarogu (opcjonalnie; gęsty, zmielony w maszynce lub ugnieciony widelcem)
  • 5-10 łyżek cukru (opcjonalnie; można zastąpić cukrem waniliowym, miodem lub ksylitolem)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki skórki startej z cytryny (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona)

Do dekoracji

  • cukier puder i/lub cynamon
  • świeża mięta
  • kilka świeżych lub mrożonych jagód w całości
  • jogurt naturalny lub śmietana

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Z przesianej mąki, soli i maślanki lub wody zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut.
  • Jeśli poza jagodami dodajemy do nadzienia inne składniki, wszystko razem należy delikatnie wymieszać w misce.
  • Dzielimy ciasto na kilka części i wałkujemy.
  • Odpowiednie wałkowanie to duża część sukcesu. Podczas wałkowania stolnicę i wierzch ciasta należy podsypywać mąką. Wałkujemy na grubość ok. 1-2 mm i zaczynamy, za pomocą szklanki, wycinać kółka w cieście.
  • Każde kółko z ciasta leżące na stolnicy jest suche z wierzchu i wilgotne od spodu. Dlatego przed nałożeniem farszu każde kółko, które bierzemy do ręki, obracamy spodem do góry – w ten sposób łatwiej nam będzie kleić.
  • Elastyczne ciasto zapewne zdąży się skurczyć po rozwałkowaniu, dlatego każde kółko przed sklejaniem możemy lekko rozciągnąć.
  • Delikatnie posypujemy palec wskazujący i kciuk mąką, nakładamy łyżeczką farsz (lepiej mniej niż więcej) na ciasto, składamy kółko na pół i rozpoczynamy klejenie.
  • Cała sztuka polega na tym, żeby skleić ciasto, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania.
  • Klejenie zaczynamy od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Polecam na wszelki wypadek docisnąć jeszcze raz miejsce sklejenia przed odłożeniem pieroga. Możemy pobawić się w fantazyjnie posklejane wzorki, dognieść sklejony brzeg widelcem. Sklejony brzeg powinien mieć szerokość ok. 1 cm.
  • Każdy pierożek po sklejeniu układamy na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu można przykryć pierogi ściereczką, jeśli lepimy i gotujemy większe partie i nie chcemy, żeby obeschły), a w międzyczasie zagotowujemy w dużym garnku posłodzoną (pierogi na słodko) lub posoloną (na wytrawnie) wodę (1 łyżeczka na 1 litr wody).
  • Pierogi wrzucamy delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaku) do wrzącej wody, delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna, przykrywamy garnek pokrywką i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Wyjmujemy przy pomocy durszlaku, jednocześnie odcedzając z wody, kładziemy na talerzu i delikatnie polewamy oliwą, tłuszczem roślinnym lub stopionym masłem i opcjonalnie dekorujemy śmietaną i miętą oraz posypujemy cukrem pudrem.

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na pierogi to mąka pszenna luksusowa typ 550.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić ciasto na pierogi
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
  3. Jagody - walory, właściwości, witaminy
Wegańskie pierogi z jagodami przygotowujemy z ciasta bez maślanki, a do jagód nie dodajemy twarożku, jogurtu, maślanki lub śmietany.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dekoracji i dodatków) | Kalorie: 25kcal (1%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 1g (2%) | Cholesterol: 1mg | Sód: 21mg (1%) | Potas: 16mg | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 15IU | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 9mg (1%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
33 komentarze
  • A jeśli chodzi o czas mrożenia, to niestety nie wiem jak długo faktycznie mogą leżeć w zamrażalniku – obstawiałabym, że gotowane przez 1 miesiąc, a surowe przez 3 miesiące.

  • [..YouTube..] A jeśli chodzi o czas mrożenia, to niestety nie wiem jak długo faktycznie mogą leżeć w zamrażalniku – obstawiałabym, że gotowane przez 1 miesiąc, a surowe przez 3 miesiące.

  • Pierogi można mrozić na różne sposoby, osobiście nigdy nie mrożę, bo brakuje mi miejsca w zamrażarce, ale wiem jak mrozić :). Ugotowane trzeba zahartować zimną wodą, przerzucić na durszlaku z odrobiną masła albo oliwy z oliwek i najpierw zamrozić rozłożone na tacce, a potem przełożyć do woreczka. Tak samo robi się z nieugotowanymi, a potem zamrożone wrzuca do wrzątku i gotuje, ale oczywiście trzeba dłużej niż świeże. Co do maksymalnego czasu mrożenia, na pewno ugotowane krócej niż surowe.

  • [..YouTube..] Pierogi można mrozić na różne sposoby, osobiście nigdy nie mrożę, bo brakuje mi miejsca w zamrażarce, ale wiem jak mrozić :). Ugotowane trzeba zahartować zimną wodą, przerzucić na durszlaku z odrobiną masła albo oliwy z oliwek i najpierw zamrozić rozłożone na tacce, a potem przełożyć do woreczka. Tak samo robi się z nieugotowanymi, a potem zamrożone wrzuca do wrzątku i gotuje, ale oczywiście trzeba dłużej niż świeże. Co do maksymalnego czasu mrożenia, na pewno ugotowane krócej niż surowe.

  • Wyglądają pysznie! 🙂
    Czy można je mrozić? A jeśli tak, to lepiej przed, czy po ugotowaniu i jak długo można je przechowywać?

  • Fajny pomysł jako alternatywa dla śmietany do polania po wierzchu i podejrzewam, że pewnie ładnie te grudki dekorują całe danie :).

  • Pierogi z jagodami i śmietaną – smak dzieciństwa wielu Polaków, w tym i mój.
    Pamiętam, jak w lato jeździłem z Tatą na jagody w okolice Międzyborowa. Wstawaliśmy rano, zjadaliśmy śniadanie i wsiadaliśmy do pociągu, po 40 minutach jazdy byliśmy już w lesie i każdy z blaszanym kubkiem chodził i zbierał jagogy. Zapach lasu i cudowne promienie słońca wywoływały uśmiech na mojej twarzy, a każdy krzak z jagodami, nieograniczoną radość. Wracaliśmy po całym dniu do domu i przygotowywaliśmy z mamą właśnie takie pierogi. Oczywiście nie obyło się bez zjedzania części jagód z cukrem. No i oczywiście wspomnienie tych filetowych rąk, których za nic w świecie nie dało się wyszorować, nawet z pomocą cytryny – bezcenne.

    Dzięki za powrót w kraj lat dziecinnych.

    Pozdrawiam
    Tomek

  • O mniam, uwielbiam pierogi z owocami. Tym bardziej, że zaczyna się sezon jagodowy. Potem prezez 3/4 roku bede tesknila za takimi pierogami 🙂

    • Trzeba sobie namrozić jagód ile się da. Chyba sobie zamówię więcej u Jacka mamy albo i sama się przejadę nazbierać, tylko że akurat przez te upały zamknęli lasy z powodu zagrożenia pożarem :(.

  • Olu przyprawę do kawy i deserów można po prostu kupić( poszłam na łatwiznę) w skład wchodzi cynamon, kardamon, goździki, wanilia i cukier kandyzowany

  • A co to jest przyprawa do kawy i deserów? Zaintrygowała mnie 🙂
    Chciałabym umieć robić pierogi. A jeszcze bardziej chciałabym mieć blisko Babcię, która by je zrobiła 😉 Bo to żmudna praca, a dzieci nie dają mi tyle czasu na zrobienie obiadu. Ale bym sobie zjadła takie z jagodami !

    • Czy ja wiem czy taka żmudna? Jak przygotujesz z porcji dla 4 osób (a nie na duży zapas, jak to zwykle robiły nasze mamy i babcie 😉 ), trwa to tyle samo co robienie jakiegoś ciasta na deser :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom