Pierogi z jagodami

5/5 (2)

Jako szczęśliwa posiadaczka sporej ilości jagód nazbieranych przez teściową po raz kolejny jem „na fioletowo”, tym razem pierogi z jagodami. Szukałam w pamięci przepisu na ulubione danie, które niekoniecznie będzie jagodowym deserem. Odpędzałam myśli o creme brulee z karmelizowanym cukrem i odrobiną jagód.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Postanowiłam zrobić pierogi. I choć zawsze kusi mnie, żeby przygotować pierogi ruskie według przepisu mojej mamy, tym razem Rozwałkowałam cieniutko ciasto i włożyłam do pierogów nadzienie owocowe z twarożkiem. Szybko ugotowałam we wrzącej wodzie i podałam z pachnącym cytrynową skórką jogurtem. Pyszne pierogi z jagodami.

Najprostsza wersja, również dla wegan, to klasyczne ciasto na pierogi z mąki, wody i soli, w którym skleimy same jagody, dodając do nich ewentualnie odrobinę cukru pudru oraz np. bułkę tartą, która ułatwi utrzymanie owoców w farszu. Bogatszy smak i delikatniejsze, miękkie ciasto będą mieć pierogi z jagodami przygotowane na bazie maślanki, z ułatwiającym nadziewanie i sklejanie twarożkiem oraz aromatycznymi, prostymi dodatkami.

W ten sam sposób możecie przygotować pierożki o innych smakach: spróbujcie zastąpić jagody malinami lub borówką amerykańską, kiwi pokrojonym w drobną kosteczkę lub plasterkami banana. Możecie pokusić się o farsz z drylowanych czereśni lub wiśni, albo kawałków jabłka czy gruszki. W sezonie letnim mnogość smaków jak najbardziej wskazana :).

Pierogi z jagodami

Liczba porcjiok. 100 szt.
Czas przygotowania i oczekiwania45 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas1 godzina
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Pierogi z jagodami - przepis na pierogi z dodatkiem jagód oraz, opcjonalnie, twarożku z cukrem, cynamonem lub skórką z cytryny i wanilią, na cieście maślankowym. Najlepsze pierogi z jagodami, delikatne i pyszne.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 3 Szklanki mąki
    • 1-2 Szklanki maślanki (lub 1 szklanka letniej albo wrzącej wody)
    • szczypta soli

    Farsz

    • ½-1 kg jagód (w zależności od tego czy dodajemy inne składniki do farszu; opłukane delikatnie w zimnej wodzie, odcedzone na durszlaku; można użyć mrożonych)
    • 2-4 łyżki śmietany, maślanki lub jogurtu naturalnego

    Farsz (opcjonalnie)

    • ½ kg twarogu (gęsty, zmielony w maszynce lub ugnieciony widelcem)
    • 5-10 łyżek cukru (można zastąpić cukrem waniliowym, miodem lub ksylitolem)
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 3 łyżki skórki startej z cytryny (cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona)

    Do dekoracji

    • cukier puder i/lub cynamon
    • świeża mięta
    • kilka świeżych lub mrożonych jagód w całości
    • jogurt naturalny lub śmietana

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Pierogi z jagodami - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Najlepsza mąka na pierogi to mąka pszenna luksusowa typ 550.

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić ciasto na pierogi
    2. Jak zrobić cukier waniliowy
    3. Jagody - walory, właściwości, witaminy

    Wegańskie pierogi z jagodami przygotowujemy z ciasta bez maślanki, a do jagód nie dodajemy twarożku, jogurtu, maślanki lub śmietany.

    Pierogi z jagodami - Jak zrobić

    Krok 1
    Z przesianej mąki, soli i maślanki lub wody zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut.
    Krok 2
    Jeśli poza jagodami dodajemy do nadzienia inne składniki, wszystko razem należy delikatnie wymieszać w misce.
    Krok 3
    Dzielimy ciasto na kilka części i wałkujemy.

    Odpowiednie wałkowanie to duża część sukcesu. Podczas wałkowania stolnicę i wierzch ciasta należy podsypywać mąką. Wałkujemy na grubość ok. 1-2 mm i zaczynamy, za pomocą szklanki, wycinać kółka w cieście.
    Krok 4
    Każde kółko z ciasta leżące na stolnicy jest suche z wierzchu i wilgotne od spodu. Dlatego przed nałożeniem farszu każde kółko, które bierzemy do ręki, obracamy spodem do góry – w ten sposób łatwiej nam będzie kleić.

    Elastyczne ciasto zapewne zdąży się skurczyć po rozwałkowaniu, dlatego każde kółko przed sklejaniem możemy lekko rozciągnąć.
    Krok 5
    Delikatnie posypujemy palec wskazujący i kciuk mąką, nakładamy łyżeczką farsz (lepiej mniej niż więcej) na ciasto, składamy kółko na pół i rozpoczynamy klejenie.

    Cała sztuka polega na tym, żeby skleić ciasto, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania.

    Klejenie zaczynamy od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Polecam na wszelki wypadek docisnąć jeszcze raz miejsce sklejenia przed odłożeniem pieroga. Możemy pobawić się w fantazyjnie posklejane wzorki, dognieść sklejony brzeg widelcem. Sklejony brzeg powinien mieć szerokość ok. 1 cm.
    Krok 6
    Każdy pierożek po sklejeniu układamy na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu można przykryć pierogi ściereczką, jeśli lepimy i gotujemy większe partie i nie chcemy, żeby obeschły), a w międzyczasie zagotowujemy w dużym garnku posłodzoną (pierogi na słodko) lub posoloną (na wytrawnie) wodę (1 łyżeczka na 1 litr wody).
    Krok 7
    Pierogi wrzucamy delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaku) do wrzącej wody, delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna, przykrywamy garnek pokrywką i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
    Krok 8
    Wyjmujemy przy pomocy durszlaku, jednocześnie odcedzając z wody, kładziemy na talerzu i delikatnie polewamy oliwą, tłuszczem roślinnym lub stopionym masłem i opcjonalnie dekorujemy śmietaną i miętą oraz posypujemy cukrem pudrem.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Pierogi z jagodami
    Pierogi z jagodami

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    33 komentarze
    1. A jeśli chodzi o czas mrożenia, to niestety nie wiem jak długo faktycznie mogą leżeć w zamrażalniku – obstawiałabym, że gotowane przez 1 miesiąc, a surowe przez 3 miesiące.

    2. [..YouTube..] A jeśli chodzi o czas mrożenia, to niestety nie wiem jak długo faktycznie mogą leżeć w zamrażalniku – obstawiałabym, że gotowane przez 1 miesiąc, a surowe przez 3 miesiące.

    3. Pierogi można mrozić na różne sposoby, osobiście nigdy nie mrożę, bo brakuje mi miejsca w zamrażarce, ale wiem jak mrozić :). Ugotowane trzeba zahartować zimną wodą, przerzucić na durszlaku z odrobiną masła albo oliwy z oliwek i najpierw zamrozić rozłożone na tacce, a potem przełożyć do woreczka. Tak samo robi się z nieugotowanymi, a potem zamrożone wrzuca do wrzątku i gotuje, ale oczywiście trzeba dłużej niż świeże. Co do maksymalnego czasu mrożenia, na pewno ugotowane krócej niż surowe.

    4. [..YouTube..] Pierogi można mrozić na różne sposoby, osobiście nigdy nie mrożę, bo brakuje mi miejsca w zamrażarce, ale wiem jak mrozić :). Ugotowane trzeba zahartować zimną wodą, przerzucić na durszlaku z odrobiną masła albo oliwy z oliwek i najpierw zamrozić rozłożone na tacce, a potem przełożyć do woreczka. Tak samo robi się z nieugotowanymi, a potem zamrożone wrzuca do wrzątku i gotuje, ale oczywiście trzeba dłużej niż świeże. Co do maksymalnego czasu mrożenia, na pewno ugotowane krócej niż surowe.

    5. Wyglądają pysznie! 🙂
      Czy można je mrozić? A jeśli tak, to lepiej przed, czy po ugotowaniu i jak długo można je przechowywać?

    6. Fajny pomysł jako alternatywa dla śmietany do polania po wierzchu i podejrzewam, że pewnie ładnie te grudki dekorują całe danie :).

    7. Pierogi z jagodami i śmietaną – smak dzieciństwa wielu Polaków, w tym i mój.
      Pamiętam, jak w lato jeździłem z Tatą na jagody w okolice Międzyborowa. Wstawaliśmy rano, zjadaliśmy śniadanie i wsiadaliśmy do pociągu, po 40 minutach jazdy byliśmy już w lesie i każdy z blaszanym kubkiem chodził i zbierał jagogy. Zapach lasu i cudowne promienie słońca wywoływały uśmiech na mojej twarzy, a każdy krzak z jagodami, nieograniczoną radość. Wracaliśmy po całym dniu do domu i przygotowywaliśmy z mamą właśnie takie pierogi. Oczywiście nie obyło się bez zjedzania części jagód z cukrem. No i oczywiście wspomnienie tych filetowych rąk, których za nic w świecie nie dało się wyszorować, nawet z pomocą cytryny – bezcenne.

      Dzięki za powrót w kraj lat dziecinnych.

      Pozdrawiam
      Tomek

    8. O mniam, uwielbiam pierogi z owocami. Tym bardziej, że zaczyna się sezon jagodowy. Potem prezez 3/4 roku bede tesknila za takimi pierogami 🙂

      1. Trzeba sobie namrozić jagód ile się da. Chyba sobie zamówię więcej u Jacka mamy albo i sama się przejadę nazbierać, tylko że akurat przez te upały zamknęli lasy z powodu zagrożenia pożarem :(.

    9. Olu przyprawę do kawy i deserów można po prostu kupić( poszłam na łatwiznę) w skład wchodzi cynamon, kardamon, goździki, wanilia i cukier kandyzowany

    10. A co to jest przyprawa do kawy i deserów? Zaintrygowała mnie 🙂
      Chciałabym umieć robić pierogi. A jeszcze bardziej chciałabym mieć blisko Babcię, która by je zrobiła 😉 Bo to żmudna praca, a dzieci nie dają mi tyle czasu na zrobienie obiadu. Ale bym sobie zjadła takie z jagodami !

      1. Czy ja wiem czy taka żmudna? Jak przygotujesz z porcji dla 4 osób (a nie na duży zapas, jak to zwykle robiły nasze mamy i babcie 😉 ), trwa to tyle samo co robienie jakiegoś ciasta na deser :).

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)