Śledzie pod pierzynką, znane też jako sałatka ze śledzi z ziemniakami i burakami. Nieskończenie wiele wersji tego przepisu można spotkać w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Śledzia przykrywa się gotowanymi lub pieczonymi warzywami o łagodnym smaku, łącząc z jajkami na twardo, świeżymi ziołami i kwaskowatym, wyrazistym smakiem. Taki zestaw dodaje charakteru całości, a potrawa potrawa nie jest mdła. Zobaczcie jak zrobić śledzia pod pierzynką krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Próbowałam różnych wersji tej sałatki: z gotowaną marchewką i groszkiem czy klasycznym składem „pierzynki” przypominającym sałatkę ziemniaczaną. Jednak najbardziej do gustu przypadły mi śledziki pod pierzynką wielowarstwową z ziemniaków, jajek i buraków, posypane natką pietruszki. Kilka różnych kolorów, zestaw ciekawych smaków. A do tego, jeśli czasu na przygotowanie jest mniej, można po prostu wymieszać wszystko razem w misce, bez układania warstwami. Sałatka uzyska wtedy piękny, różowy kolor!

Moja propozycja to śledzie pod pierzynką z kaparami (tak to jest, jak w domu kończą się ogórki), ziemniakami, burakami, jajkami oraz natką pietruszki i słonecznikiem, który doda całości odrobinę chrupkości.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g śledzi (z solanki lub zalewy; śledzie z solanki wcześniej wymoczone kilka godzin w wodzie lub mleku; pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki)
- 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w piórka)
- 4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów))
- 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
- 4 buraki (średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę; można zastąpić marchewkami)
- 4 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
- 1 szklanka majonezu (połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy)
- pieprz
- kilka łyżek nasion słonecznika (uprażony na suchej patelni)
Do dekoracji
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem i dzielę na trzy części.
- Śledzie układam na dnie miski.
- Przykrywam śledzie jedną częścią majonezu, a na wierzchu układam cebulę, ogórki/kapary i ziemniaki.
- Przykrywam ziemniaki drugą częścią majonezu, a na wierzchu układam buraki.
- Przykrywam buraki trzecią częścią majonezu, a na wierzchu układam jajko i natkę pietruszki oraz słonecznik.
- Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
- Serwuję udekorowane natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu tak zaserwowana potrawa. Możecie też wymieszać całość i wtedy, zamiast śledzi pod pierzynką, uzyskacie sałatkę ze śledzi w pięknym, różowym kolorze.

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakował Wam śledzik pod pierzynką, bo jestem oczywiście bardzo ciekawa!
Świetny wpis, ogólnie bardzo lubię kuchnię polską. Sama staram się zawsze coś w domu dobrego przygotować, dlatego tak chętnie sprawdzam przepisy. Oczywiście od czasu do czadu stołuję się również na mieście :).