Śledzie pod pierzynką przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką, znane też jako sałatka ze śledzi z ziemniakami i burakami. Nieskończenie wiele wersji tego przepisu można spotkać w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Śledzia przykrywa się gotowanymi lub pieczonymi warzywami o łagodnym smaku, łącząc z jajkami na twardo, świeżymi ziołami i kwaskowatym, wyrazistym smakiem. Taki zestaw dodaje charakteru całości, a potrawa potrawa nie jest mdła. Zobaczcie jak zrobić śledzia pod pierzynką krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Próbowałam różnych wersji tej sałatki: z gotowaną marchewką i groszkiem czy klasycznym składem „pierzynki” przypominającym sałatkę ziemniaczaną. Jednak najbardziej do gustu przypadły mi śledziki pod pierzynką wielowarstwową z ziemniaków, jajek i buraków, posypane natką pietruszki. Kilka różnych kolorów, zestaw ciekawych smaków. A do tego, jeśli czasu na przygotowanie jest mniej, można po prostu wymieszać wszystko razem w misce, bez układania warstwami. Sałatka uzyska wtedy piękny, różowy kolor!

Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką

Moja propozycja to śledzie pod pierzynką z kaparami (tak to jest, jak w domu kończą się ogórki), ziemniakami, burakami, jajkami oraz natką pietruszki i słonecznikiem, który doda całości odrobinę chrupkości.

Zobacz też
Tortilla z ziemniakami

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką warstwowe czyli śledzik pod pierzynką z ziemniaków, buraków, jajek, cebuli, ogórków i majonezu.
4.34 z 3 votes
Przygotowanie: 2 godz. 30 min
Razem: 2 godz. 30 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie pod pierzynką, śledzik pod pierzynką
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 453kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g śledzi (z solanki lub zalewy; śledzie z solanki wcześniej wymoczone kilka godzin w wodzie lub mleku; pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki)
  • 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w piórka)
  • 4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów))
  • 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 4 buraki (średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę; można zastąpić marchewkami)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 szklanka majonezu (połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy)
  • pieprz
  • kilka łyżek nasion słonecznika (uprażony na suchej patelni)

Do dekoracji

  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem i dzielę na trzy części.
  • Śledzie układam na dnie miski.
  • Przykrywam śledzie jedną częścią majonezu, a na wierzchu układam cebulę, ogórki/kapary i ziemniaki.
  • Przykrywam ziemniaki drugą częścią majonezu, a na wierzchu układam buraki.
  • Przykrywam buraki trzecią częścią majonezu, a na wierzchu układam jajko i natkę pietruszki oraz słonecznik.
  • Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
  • Serwuję udekorowane natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 453kcal (23%) | Węglowodany: 21g (7%) | Białko: 19g (38%) | Tłuszcze: 32g (49%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 131mg (44%) | Sód: 594mg (26%) | Potas: 922mg (26%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 430IU (9%) | Witamina C: 18.5mg (22%) | Wapń: 114mg (11%) | Żelazo: 5.6mg (31%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu tak zaserwowana potrawa. Możecie też wymieszać całość i wtedy, zamiast śledzi pod pierzynką, uzyskacie sałatkę ze śledzi w pięknym, różowym kolorze.

Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakował Wam śledzik pod pierzynką, bo jestem oczywiście bardzo ciekawa!

Zobacz komentarze (1)
  • Świetny wpis, ogólnie bardzo lubię kuchnię polską. Sama staram się zawsze coś w domu dobrego przygotować, dlatego tak chętnie sprawdzam przepisy. Oczywiście od czasu do czadu stołuję się również na mieście :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom