Sałatka z buraków z majonezem

4.5/5 (2)

Kolejna receptura zainspirowana składem śledzi pod pierzynką czyli wersja dla wegetarian: sałatka z buraków z majonezem. Do zaserwowania również z okazji Świąt lub innych uroczystości, bo za sprawą różowego koloru pięknie dekoruje stół. Będzie miłą odmianą dla klasycznej wersji jarzynowej.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze przekąski

Można podać ją zamiast klasycznej sałatki jarzynowej i większość jej miłośników z chęcią spróbuje nowej, różowej wersji. Buraki w połączeniu z ziemniakami smakują wybornie, a wszystkie łagodne smaki w sałatce wydobywa jeden mocniejszy, kwaskowaty akcent, z ogórków lub kaparów. Sałatka z buraków z majonezem może być nawet wegańska, jeśli wykorzystacie odpowiedni majonez bez jajek. Jak Wam się podoba? Smakowała?

Sałatka z buraków z majonezem

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Sałatka z buraków z majonezem, ziemniakami i kaparami lub ogórkami konserwowymi i jajkiem. Piękna, różowa sałatka buraczana na domowe imprezy i uroczystości oraz Święta i inne specjalne okazje.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 buraki (średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w piórka)
  • 4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g) kaparów)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 Szklanka majonezu (połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy)
  • pieprz
  • kilka łyżek orzechów włoskich (grubo posiekane, uprażone na suchej patelni; można zastąpić słonecznikiem)

Do dekoracji

  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.


Moje porady

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować ziemniaki
  3. Jak ugotować jajko na twardo

Sałatka z buraków z majonezem - Jak zrobić

Krok 1
Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem.
Krok 2
Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania różowego koloru.
Krok 3
Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Sałatka z buraków z majonezem
Sałatka z buraków z majonezem

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.