Sałatka z buraków z majonezem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z buraków z majonezem
Sałatka z buraków z majonezem
4.8/5 (5)

Kolejna receptura zainspirowana składem śledzi pod pierzynką czyli wersja dla wegetarian: sałatka z buraków z majonezem. Do zaserwowania również z okazji Świąt lub innych uroczystości, bo za sprawą różowego koloru pięknie dekoruje stół. Będzie miłą odmianą dla klasycznej wersji jarzynowej.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze przekąski

Można podać ją zamiast klasycznej sałatki jarzynowej i większość jej miłośników z chęcią spróbuje nowej, różowej wersji. Buraki w połączeniu z ziemniakami smakują wybornie, a wszystkie łagodne smaki w sałatce wydobywa jeden mocniejszy, kwaskowaty akcent, z ogórków lub kaparów. Sałatka z buraków z majonezem może być nawet wegańska, jeśli wykorzystacie odpowiedni majonez bez jajek. Jak Wam się podoba? Smakowała?

Zobacz też
Zupa minestrone

Sałatka z buraków z majonezem

Sałatka z buraków z majonezem

Sałatka z buraków z majonezem, ziemniakami i kaparami lub ogórkami konserwowymi i jajkiem. Piękna, różowa sałatka buraczana na domowe imprezy i uroczystości oraz Święta i inne specjalne okazje.
4.5 od 2 osób
Przygotowanie: 2 godz. 30 min
Razem: 2 godz. 30 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałatka z buraków z majonezem
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 buraki (średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w piórka)
  • 4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów))
  • 4 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 szklanka majonezu (połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy)
  • pieprz
  • kilka łyżek orzechów włoskich (grubo posiekane, uprażone na suchej patelni; można zastąpić słonecznikiem)
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem.
  • Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania różowego koloru.
  • Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sałatka z buraków z majonezem
Sałatka z buraków z majonezem

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom