Kolejna receptura zainspirowana składem śledzi pod pierzynką czyli wersja dla wegetarian: sałatka z buraków z majonezem. Do zaserwowania również z okazji Świąt lub innych uroczystości, bo za sprawą różowego koloru pięknie dekoruje stół. Będzie miłą odmianą dla klasycznej wersji jarzynowej.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze przekąski
Można podać ją zamiast klasycznej sałatki jarzynowej i większość jej miłośników z chęcią spróbuje nowej, różowej wersji. Buraki w połączeniu z ziemniakami smakują wybornie, a wszystkie łagodne smaki w sałatce wydobywa jeden mocniejszy, kwaskowaty akcent, z ogórków lub kaparów. Sałatka z buraków z majonezem może być nawet wegańska, jeśli wykorzystacie odpowiedni majonez bez jajek. Jak Wam się podoba? Smakowała?

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 buraki (średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
- 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
- 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w piórka)
- 4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów))
- 4 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
- 1 szklanka majonezu (połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy)
- pieprz
- kilka łyżek orzechów włoskich (grubo posiekane, uprażone na suchej patelni; można zastąpić słonecznikiem)
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.
Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.
Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!
Jak zrobić
- Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem.
- Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania różowego koloru.
- Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
Przydatne przepisy i poradniki
