Sałatka z buraków z majonezem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z buraków z majonezem

Sałatka z buraków z majonezem

Sałatka z buraków z majonezem
4.8/5 (5)

Kolejna receptura zainspirowana składem śledzi pod pierzynką czyli wersja dla wegetarian: sałatka z buraków z majonezem. Do zaserwowania również z okazji Świąt lub innych uroczystości, bo za sprawą różowego koloru pięknie dekoruje stół. Będzie miłą odmianą dla klasycznej wersji jarzynowej.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze przekąski

Można podać ją zamiast klasycznej sałatki jarzynowej i większość jej miłośników z chęcią spróbuje nowej, różowej wersji. Buraki w połączeniu z ziemniakami smakują wybornie, a wszystkie łagodne smaki w sałatce wydobywa jeden mocniejszy, kwaskowaty akcent, z ogórków lub kaparów. Sałatka z buraków z majonezem może być nawet wegańska, jeśli wykorzystacie odpowiedni majonez bez jajek. Jak Wam się podoba? Smakowała?

Sałatka z buraków z majonezem

Sałatka z buraków z majonezem

Sałatka z buraków z majonezem, ziemniakami i kaparami lub ogórkami konserwowymi i jajkiem. Piękna, różowa sałatka buraczana na domowe imprezy i uroczystości oraz Święta i inne specjalne okazje.
4.41 z 5 votes
Przygotowanie: 2 godz. 30 min
Razem: 2 godz. 30 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałatka z buraków z majonezem
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 buraki (średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w piórka)
  • 4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów))
  • 4 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 szklanka majonezu (połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy)
  • pieprz
  • kilka łyżek orzechów włoskich (grubo posiekane, uprażone na suchej patelni; można zastąpić słonecznikiem)
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem.
  • Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania różowego koloru.
  • Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sałatka z buraków z majonezem
Sałatka z buraków z majonezem

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom